G. Nausėda su Latvijos prezidentu aptarė vakcinavimo, Baltarusijos klausimus

Latvijos ir Lietuvos prezidentai Egilas Levitas bei Gitanas Nausėda penktadienį aptarė vakcinavimo nuo COVID-19 procesą, situaciją Baltarusijoje ir elektros pirkimą iš Astravo atominės elektrinės.

Latvijos ir Lietuvos prezidentai Egilas Levitas bei Gitanas Nausėda penktadienį aptarė vakcinavimo nuo COVID-19 procesą, situaciją Baltarusijoje ir elektros pirkimą iš Astravo atominės elektrinės. <br>Prezidento kanceliarija/R.Dačkaus nuotr.
Latvijos ir Lietuvos prezidentai Egilas Levitas bei Gitanas Nausėda penktadienį aptarė vakcinavimo nuo COVID-19 procesą, situaciją Baltarusijoje ir elektros pirkimą iš Astravo atominės elektrinės. <br>Prezidento kanceliarija/R.Dačkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2021, 4:31 PM

Prezidentūros teigimu, abiejų šalių vadovai pasisakė už tinkamą Europos Sąjungos paramos mechanizmo panaudojimą, kad jis užtikrintų sklandų vakcinavimo procesą bendrijos valstybėse ir galimybę ES kaimynystės šalims įsigyti saugios vakcinos.

Taip pat aptartos Latvijos ir Lietuvos pastangos kovojant su pandemijos plitimu, jos ekonominiais ir socialiniais padariniais, aptarta ir vakcinavimo pažanga bei viruso mutacijų plitimo užkardymas.

„Sutarta ir toliau stiprinti valstybių institucijų bendradarbiavimą keičiantis informacija apie pandemijos suvaldymo planus“, – rašoma pranešime.

Be kita ko, E. Levitas ir G. Nausėda sutarė toliau palaikyti pastangas dar šiais metais surengti laisvus Baltarusijos prezidento rinkimus, parengti papildomas regioninio lygmens sankcijas Minsko režimui už žmogaus teisių ir laisvių pažeidimus.

Astravo atominės elektrinės klausimu prezidentai pabrėžė bendro Baltijos šalių politinio sutarimo svarbą ir poreikį glaudžiau bendradarbiauti institucijoms, ieškant efektyviausių elektros patekimo į Baltijos šalių rinką užkardymo priemonių, taip pat galimybių paspartinti elektros tinklų sinchronizacijos su kontinentine Europa projekto įgyvendinimą.

Šalių vadovai taip pat sutarė toliau aukščiausiu ES lygiu siekti sankcijų įvedimo asmenims, atsakingiems už Rusijos opozicionieriaus Aleksejau Navalno suėmimą ir įkalinimą, sutarta ir stiprinti pastangas atremiant Rusijos bandymus klastoti istoriją.

E. Levito ir G. Nausėdos pokalbis vyko paminint 100 metų, kai de jure įsteigti Lietuvos ir Latvijos tarpvalstybiniai santykiai.

„Abiejų mūsų šalių laisvė ir nepriklausomybė turėjo milžinišką kainą, todėl kiekvienu savo veiksmu turime pagrįsti, kad išmokome istorijos pamokas. Savo laisvę turime saugoti ir puoselėti. Taip pat turime remti tuos, kurie siekia laisvės, gina demokratines vertybes, savo suverenitetą, teritorinį vientisumą, žmogaus teises ir laisves“, – teigė Lietuvos vadovas.

Abu vadovai sutarė ir toliau stiprinti bendradarbiavimą politikos, gynybos ir saugumo, ekonomikos, klimato kaitos, kultūros, švietimo ir mokslo srityse.

Šalies vadovas taip pat pakvietė Latvijos prezidentą atvykti į šiais metais Vilniuje rengiamą Baltijos šalių vadovų susitikimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.