Bandomasis projektas sostinės mokykloje – jau kitą savaitę, testus atliks per mokinių atostogas

Bandomasis projektas Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijoje atnaujinant kontaktinį pradinukų ugdymą prasidės po savaitės, penktadienį patvirtino Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.  Jo teigimu, apie 300 namų ūkių ketinama ištirti per mokinių atostogas.

 Povilas Poderskis patvirtino, kad testavimas vyks per moksleivių atostogas.<br> Lrytas.lt koliažas
 Povilas Poderskis patvirtino, kad testavimas vyks per moksleivių atostogas.<br> Lrytas.lt koliažas
Moksleiviai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Moksleiviai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Moksleivė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Moksleivė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mokinių į mokyklas grąžinti dar neskubama.<br>Lrytas.lt koliažas
Mokinių į mokyklas grąžinti dar neskubama.<br>Lrytas.lt koliažas
Mokymasis<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokymasis<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Testavimas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Testavimas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Feb 12, 2021, 10:34 AM, atnaujinta Feb 12, 2021, 3:36 PM

„Esame pasiruošę, kas susiję su testavimais, jų išbandymais, Santariškės taip pat pasiruošusios atlikti tyrimus. Laukėme šiandien sprendimų Vyriausybėje, kad galėtumėme tą testavimą atlikti.

Kadangi kitą savaitę yra moksleivių atostogos, per jas tas testavimas vyks, kad galėtumėme nuo vasario 22 dienos paleisti pilotinę mokyklą į kontaktinį ugdymą“, – penktadienį sakė Povilas Poderskis.

Pasak jo, bus tiriama apie 300 namų ūkių, tačiau testavimas nėra privalomas, todėl skaičius gali ir kisti. P.Poderskis pažymėjo, jog testavimą galima būtų pradėti vykdyti jau penktadienį.

P.Poderskis pridūrė ir tai, kad proceso eigoje tokių pilotinių mokyklų gali atsirasti daugiau.

„Tą savaitę per atostogas atliksime testavimą ir po atostogų bus galima sugrįžti į kontaktinį ugdymą. Reikia paminėti, kad tų mokyklų gali atsirasti ir daugiau, gali projektas keistis, nes bandome įvairius scenarijus, pokyčių gali būti įvairiausių.“

Vyriausybė pasiūlymui pritarė

Vyriausybė penktadienį pritarė pilotiniam koronaviruso testavimo projektui, kai tyrimai būtų atliekami kaupiniais. Pasak Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, jei šis metodas pasiteisintų, moksleivius į mokyklas būtų galima grąžinti dar anksčiau.

„Yra pasiūlyta galimybė išbandyti naują metodą mokyklose, kuris, jeigu pasiteisintų, būtų labai efektyvus galbūt visos valstybės mastu ir leistų sugrąžinti vaikus į mokyklas“, – sakė A.Dulkys.

Projektą penktadienį palankiai įvertino ir premjerė Ingrida Šimonytė.

„Atrodo, kad turime preliminarius rezultatus, kad jis veikia ir duoda tokius rezultatus, kokius duotų, jei žmones testuotumėme atskirai. Čia pats mėginio paėmimo klausimas yra svarbus, kas mokykloms leistų šitą projektą daug plačiau naudoti, kadangi ne nosiaryklės, o nosies ertmės tepinėlis, tad galbūt žmonėms, kurie žiūri į tą procedūrą kaip labai nemalonią, būtų daug paprasčiau joje dalyvauti“, – sakė premjerė.

Ministrų kabineto pasitarime pritarta, kad Vilniaus savivaldybė dvi pasirinktas savaites vasario-kovo mėnesiais vykdytų Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos darbuotojų bei pradinių klasių mokinių namų ūkių profilaktinį tyrimą.

Savanoriškas tyrimas bus atliekamas kas 4-7 dienas kaupiniu tyrimo būdu, kartu tiriant drauge gyvenančių žmonių ėminius.

Kaip skelbiama Vyriausybės pranešime, mokiniai, kurių namų ūkio tyrimo rezultatai bus neigiami, galės saugiai sugrįžti į klases, vėliau tęsiant periodinį profilaktinį tyrimą užtikrinant saugumą ilgesnį laiką.

Taip pat savanoriški profilaktiniai tyrimai bus atliekami pasirinktose Vilniaus miesto savivaldybės valdomose įmonėse kontaktiniu būdu dirbantiems asmenims, kai atlikti darbo funkcijas jie būtinai turi vykti į darbo vietą.

Pažymima, jog šis pilotinis projektas leis aiškiau matyti epidemiologinę situaciją ugdymo įstaigose ir darbo vietose, nustatyti besimptomę koronaviruso forma sergančius asmenis ir užtikrinti saugesnę darbo aplinką, išvengiant koronaviruso židinių.

Rekomendacijas atlikti šiuos profilaktinius pilotinius tyrimus pateikė Nepriklausomų ekspertų taryba prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės.

Pirmasis bandymas nepavyko

Sostinės kunigaikščio Gedimino progimnazije pilotinį testavimą taikyti savivaldybė siūlė jau praėjusią savaitę. Administracijos direktorius Povilas Poderskis kalbėjo, kad projektas buvo sutiktas palankiai, vis tik jį įgyvendinti sutrukdė biurokratiniai sprendimai.

Pasak jo, mokykla buvo pasirinkta pagal įvairius kriterijus – buvo atsižvelgta į mokyklos dydį, plotą.

Kaip procesas bus organizuojamas?

„Tas testavimas kaupiniais vyksta labai panašiai, kaip ir mūsų įprastai matomas testavimas. Tik pagaliukas nekišamas iki nosiaryklės, juo vilgoma tik nosies ertmė. Atlikus tokį testą ir sudėjus visus pagaliukus į vieną mėgintuvėlį, atliekamas viso namų ūkio ištyrimas“, – aiškino P.Poderskis.

Pasak jo, testų patikimumas siekia 95 procentus ir toks testavimo būdas pasaulyje nėra naujiena. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.