G. Nausėda kviečia vienytis ir tęsti kovą prieš nesaugią Astravo AE

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, pirmadienį sveikindamas asociacijos „Sąjūdis prieš Astravo AE“ narius pirmųjų veiklos metų sukakties proga, pakvietė vienyti jėgas ir glaudžiau bendradarbiauti, kovojant prieš nesaugios Astravo atominės elektrinės (AE) keliamas grėsmes.

Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2021, 3:49 PM, atnaujinta Feb 21, 2021, 10:18 PM

„Mūsų visų laukia ilga kova, kurioje svarbų vaidmenį atlieka ir Jūsų judėjimas. Šiandien Jūs turite išties puikių galimybių aktyviai veikti Seime, Vyriausybėje, Europos Parlamente. Tikiuosi, kad bendros skirtingų politinių jėgų atstovų, ekspertų, pilietinės visuomenės aktyvistų jėgos reikšmingai prisidės užtikrinant Lietuvos nacionalinį saugumą“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas atkreipė dėmesį, kad Astravo AE sauga jau tapo nuolatiniu ES politinės darbotvarkės klausimu, kuris reguliariai aptariamas Europos Vadovų Taryboje (EVT). Tarp ligšiolinių Lietuvos pasiekimų šalies vadovas išskyrė 2020 m. gruodžio 10 d. EVT sprendimą pavesti Europos Komisijai įvertinti priemones dėl elektros iš trečiųjų šalių atominių elektrinių, kurios neatitinka europinių saugumo standartų, neįsileidimo, ir ES ekspertų pradėtą priežiūros, kaip Baltarusija įgyvendina streso testų reikalavimus, procesą. Tai yra vieni svarbiausių uždavinių, dėl kurių įgyvendinimo turi būti sutelktos visų institucijų pastangos.

Prezidentas atkreipė dėmesį, kad Lietuvos atstovų dėka į Astravo AE saugos klausimų sprendimą įsitraukė ir Europos Parlamentas (EP), vasario 11 d. priėmęs atitinkamą rezoliuciją. Tęstinė EP parama bus reikšminga, siekiant išlaikyti šį prioritetą ir formuoti Bendrijos poveikio priemones.

Šalies vadovas pabrėžė išskirtinį Vyriausybės vaidmenį palaikant glaudų bendradarbiavimą su Lietuvos užsienio partneriais ir Europos Komisija, taip pat užtikrinant efektyvų šalies įstatymų įgyvendinimą ir apsaugant Lietuvos gyventojus. Prezidento teigimu, sveikintinas sprendimas įkurti Vyriausybės lygmens komisiją sinchronizacijai su kontinentinės Europos elektros tinklais turėtų paspartinti šio projekto įgyvendinimą, o kartu – pagelbėti ieškant efektyvių elektros iš Baltarusijos patekimo į Baltijos ir ES rinką užkardymo priemonių.

Ruošiantis nesaugios Astravo AE komerciniam paleidimui, taip pat reikalingi konkretūs sprendimai sustiprinti Lietuvos civilinę saugą, grėsmių stebėsenos ir krizių suvaldymo bei pasekmių valdymo sistemas. Tam reikės įvairių šalies institucijų bendradarbiavimo ir savalaikių sprendimų. Prezidentas pabrėžė, kad šie nacionalinio saugumo klausimai ir toliau bus svarstomi aukščiausiu lygiu Valstybės gynimo taryboje.

„Svarbiu žingsniu tapęs politinis susitarimas su kaimynais latviais ir estais neįleisti elektros iš nesaugios Astravo atominės elektrinės turi kuo greičiau įgyti techninį pavidalą“, – sakė šalies vadovas, pabrėžęs, kad energetikos ir užsienio reikalų ministrai turėtų veikti vieningai, siekdami susitarti dėl Baltijos šalims reikalingų sprendimų.

Prezidentas paragino naudotis visomis galimybėmis, ryžtingai veikti ir nacionaliniu, ir tarptautiniu lygiu, siekiant konkrečių rezultatų: „Plėskime, o ne siaurinkime tarptautinių konvencijų panaudojimo arsenalą. Nepamirškime, kad sprendimai, rezoliucijos ir pareiškimai mums atveria nemažai durų, tačiau turime gebėti pro jas įeiti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.