Eilės skiepytis laukia ir COVID-19 persirgę, ir nepersirgę Seimo nariai: kuria vakcina – nesvarbu

Rizikos grupėje dėl savo amžiaus esantys Seimo nariai jau pasiruošę skiepytis nuo koronaviruso, tačiau kvietimo kol kas sulaukė ne visi. Naujienų portalo lrytas.lt kalbinti parlamentarai tikino, kad jiems nesvarbu, kokios bendrovės vakciną jie gaus, svarbiausia, anot jų – tikėti mokslu ir užkirsti kelią tolimesniam viruso plitimui.

 Antanas Vinkus, Jonas Varkalys ir Rimantė Šalaševičiūtė<br> Lrytas.lt koliažas
 Antanas Vinkus, Jonas Varkalys ir Rimantė Šalaševičiūtė<br> Lrytas.lt koliažas
Skiepai nuo koronaviruso.<br>V.Skaraičio nuotr.
Skiepai nuo koronaviruso.<br>V.Skaraičio nuotr.
Skiepai nuo koronaviruso.<br>M.Patašiaus nuotr.
Skiepai nuo koronaviruso.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vakcina nuo koronaviruso.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vakcina nuo koronaviruso.<br>M.Patašiaus nuotr.
R.Šalaševičiūtė skiepytis ketina Vilniaus rajone, tačiau apgailestauja, kad jokios informacijos apie vakcinavimą būtent šioje savivaldybėje ji iki šiol negauna.<br>V.Skaraičio nuotr.
R.Šalaševičiūtė skiepytis ketina Vilniaus rajone, tačiau apgailestauja, kad jokios informacijos apie vakcinavimą būtent šioje savivaldybėje ji iki šiol negauna.<br>V.Skaraičio nuotr.
„Jeigu ekspertai sakys, kad galiu skiepytis ir tai reikalinga, tikrai su tuo sutiksiu“, – tvirtino J.Varkalys.<br>T.Bauro nuotr.
„Jeigu ekspertai sakys, kad galiu skiepytis ir tai reikalinga, tikrai su tuo sutiksiu“, – tvirtino J.Varkalys.<br>T.Bauro nuotr.
A.Vinkus teigė dėl skiepo sulaukęs skambučio iš klinikos, tačiau galutinį sprendimą sakė priimsiąs tik pasitaręs su šeima.<br>T.Bauro nuotr.
A.Vinkus teigė dėl skiepo sulaukęs skambučio iš klinikos, tačiau galutinį sprendimą sakė priimsiąs tik pasitaręs su šeima.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2021-02-26 13:49

Vyriausias Seimo narys Antanas Vinkus papasakojo, kad pirmąjį skiepą jau gavo, o kada gaus antrąjį, kol kas tiksliai nežino. Nors yra skiepijamas „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurta vakcina, 78-erių Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas teigė, kad jam būtų tikusi bet kuri vakcina, tuo metu buvusi gydymo įstaigoje.

„Kai mano eilė atėjo, aš buvau pasiruošęs ir „AstraZenecos“, ir „Pfizer“ vakcinoms. O kai atėjau į Šeimos centrą ir paklausiau, kokia bus vakcina, buvo atsakyta, kad „Pfizer“, – sakė jis.

A.Vinkus portalui lrytas.lt teigė dėl skiepo sulaukęs skambučio iš klinikos, tačiau galutinį sprendimą sakė priimsiąs tik pasitaręs su šeima.

„Pasitariau vakare su žmona ir kitą rytą paskambinau pasakyti, kad sutinku. Mano motyvas skiepytis susideda iš trijų pozicijų: aš tikiu pasaulio mokslu, tikiu medicina, tikiu savo įsitikinimu, kad vienintelė viltis šiame pandemijos etape yra skiepai.

Kito kelio kol kas mes neturime. Aš turiu saugoti ir kitus, ir savo artimuosius, ir, galų gale, kiekvienas žmogus, siekdamas būti sveikas, padeda ir savo tėvynei, savo kraštui“, – kalbėjo A.Vinkus.

Vertindamas vakcinavimo procesą šalyje, jis išskyrė ir „AstraZeneca“ vakciną, kuri visuomenėje susilaukė nemažai diskusijų. Tačiau, pasak LVŽS atstovo, jokios patvirtintos vakcinos bijoti nereikėtų.

„Aš manau, kad visos vakcinos yra vienodos ir patvirtintos atitinkamų institucijų, bet tai priklauso ir nuo kiekvieno žmogaus jautrumo. Manau, kad šiuo metu vakcinacija vyksta pagal turėtą planą, tik labai svarbu vežant vakcinas užtikrinti jų saugumą ir kokybę“, – sakė Seimo narys.

Persirgo, bet skiepytis nori

Liberalas Jonas Varkalys koronavirusu jau persirgo – liga jam buvo patvirtinta lapkritį. Portalui lrytas.lt jis tikino, kad šiek tiek antikūnų jis dar turi, bet vakcinavimu jau domisi. Vis tik kvietimo jis dar negavo.

„Jeigu ekspertai sakys, kad galiu skiepytis ir tai reikalinga, tikrai su tuo sutiksiu“, – tvirtino J.Varkalys.

Jis kalbėjo, kad skiepytųsi bet kuria vakcina, tačiau iš pradžių jį kiek suglumino pasirodžiusi informacija apie amžiaus apribojimus būtent „AstraZeneca“ skiepams.

„Bet dabar, kai pasitvirtino, kad visos jos (vakcinos, – aut. past.) saugios, tai man didelio skirtumo nėra. Žinoma, niekas nėra pasakęs, kokios gali būti pasekmės po 5-erių ar 10-ies metų, bet mokslu reikia pasitikėti. Aš tikiu mokslo žiniomis, pasitikiu medicina“, – tvirtino 70-erių Seimo narys.

J.Varkalys taip pat patikino, kad jokių ligos pasekmių nebeliko, ir šiuo metu jis jaučiasi gerai.

„Šiuo metu nepasakyčiau, kad yra likę kažkokių dalykų. Nejaučiu kažko ypatingo – dirbu, veikia ir galva, ir fizinė savijauta, viskas, kaip ir buvo iki ligos. Žinoma, kadangi amžius mano toks, tai būna ir sunkesnių dienų, bet aš tai priskiriu paprastam nuovargiui“, – kalbėjo J.Varkalys.

Pažėrė kritikos komunikacijai

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovė, Seimo Sveikatos komiteto narė Rimantė Šalaševičiūtė taip pat pabrėžė, kad į vakcinos pavadinimą dėmesio nekreiptų, tačiau pripažino, kad dėl jos efektyvumo ir šalutinio poveikio vykdoma komunikacija yra gana netiksli.

„Kaip aš suprantu, didžiausia problema, kodėl žmonės atsisako „AstraZenecos“, yra netinkamas, netikslus komunikavimas. Iš tikrųjų, tinkamos komunikacijos Sveikatos apsaugos ministerija nepateikė. Tada nutinka taip, kad įvairūs straipsniai žiniasklaidoje suformuoja žmonių nuomonę.

Kiek aš žinau, kai ministras buvo A.Veryga, buvo parengtas planas, kad visuomenei būtų pateikiama teisinga ir išsami informacija. Kad nebūtų taip, kas dabar vyksta, kai dalis pedagogų atsisako skiepytis „AstraZeneca“ ir pateikiami prieštaringi straipsniai. Net iš atsakingų pareigūnų būna skirtingų nuomonių, todėl žmonės jau nebežino, kuo tikėti“, – svarstė 67-erių parlamentarė.

Ji taip pat patikino, kad atėjus laikui skiepysis bet kuria jai pasiūlyta vakcina.

 

„Aš pati asmeniškai turiu tą informaciją ir žinau apie vakcinų efektyvumą. <...> Ar geriau gauti skiepą ir drąsiau jaustis, ar be skiepo abejoti, kad gali užsikrėsti ir sirgsi su visomis komplikacijomis? O gali būti ir taip, kad gyvenimas pasibaigs. Tai mano nuomonė tokia, kad, kai ateis mano eilė, skiepysiuos bet kuria vakcina“, – sakė Seimo narė.

Pati R.Šalaševičiūtė skiepytis ketina Vilniaus rajone, tačiau apgailestauja, kad jokios informacijos apie vakcinavimą būtent šioje savivaldybėje ji iki šiol negauna.

„Sutvarkyti šitą klausimą nėra jokia problema, bet nežinau, kodėl vieni žmonės jau žino, kada gaus skiepą, o kiti nežino. Skiepai yra pristatomi pagal sutartis, jos yra vykdomos, yra sudaryti grafikai, kada ir kokiai savivaldybei ir kokie skiepai bus pristatyti. Savivaldybės turi organizuoti skiepijimą. <...> Aš žinau, kad Vilniaus mieste jau ir kai kurie 65 metų žmonės gavo skiepus, tai tų būdų yra“, – svarstė parlamentarė.

„Pavyzdžiui, mano tėčiui 89 metai, jis turi gretutinių ligų, seseriai paskambino ir sako: atvežkite šiandien, liko viena vakcina. Tai žmogų juk reikia paruošti, reikia ir nuvežti, niekas į namus neatvažiuoja. 89 metų žmogui jau turėjo būti pateikta tokia informacija“, – pridūrė ji.

Pasak R.Šalaševičiūtės, būtent tokios informacijos spragos iššaukia žmonių nepasitikėjimą.

„Rodos, viskas daroma ir siekiama rezultato, o galutinis rezultatas toks, kad niekas nieko nežino. Tai žmones ir neramina, ir papiktina. Atsiranda ir tam tikras nusivylimas, nes visi žinome, kad turime skiepytis, jei norime gyventi normalų gyvenimą“, – kalbėjo politikė.

Prezidentas: galėsime iki vidurvasario paskiepyti 70 proc. gyventojų

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį teigė, kad nauji vakcinos nuo COVID-19 tiekimo grafikai sudaro galimybę iki vidurvasario paskiepyti 70 proc. suaugusių Lietuvos gyventojų.

Kaip skelbė BNS, ketvirtadienį po Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdžio jis pranešė, kad patvirtintas naujas skiepų nuo koronaviruso infekcijos tiekimo planas pirmąjį ir antrąjį šių metų ketvirčiais.

„Pagal jį Europos Sąjunga iš įvairių gamintojų pirmąjį ketvirtį turėtų gauti 100 mln. dozių vakcinos, antrąjį – dar 480 mln. dozių“, – teigė prezidentas.

„Manau, kad tiek ES planas, tiek ambicingas Lietuvos siekis iki vidurvasario paskiepyti 70 proc. suaugusių gyventojų yra realus. Žinoma, tai nevykta automatiškai, reikia dėti visas pastangas, ypač ES lygiu, derantis su gamintojais, kad būtų laikomasi terminų ir įsipareigojimų, kurie buvo prisiimti“, – pabrėžė prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.