G. Nausėda: Seimui priėmus Konstitucijai prieštaraujančias EVT atstovavimo pataisas – aš jas vetuočiau

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia planuojantis ir toliau visa apimtimi atstovauti Lietuvą Europos Vadovų Taryboje (EVT). Šalies vadovas taip pat akcentuoja, kad jei Seimas priimtų atstovavimo EVT pataisas, kurios prieštarautų Konstitucijai, jis jas neabejotinai vetuotų.

Gitanas Nausėda.<br>Roberto Dačkaus (Prezidento kanceliarija) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>Roberto Dačkaus (Prezidento kanceliarija) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 26, 2021, 9:55 PM, atnaujinta Mar 2, 2021, 9:23 PM

„Pirmiausiai kalbėkime apie pagrindinį Lietuvos Respublikos įstatymą – Konstituciją. Pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją šalies prezidentas yra Lietuvos Respublikos vadovas ir jis atstovauja Lietuvos Respubliką užsienio organizacijose, užsienio valstybėse, nepriklausomai nuo to, kokie ten klausimai yra svarstomi“, – LRT laidoje „Dienos tema“ teigė G. Nausėda.

Todėl šalies vadovas pabrėžė, kad ir toliau planuoja visa apimtimi atstovauti Lietuvą EVT.

„Šia teise ketinu naudotis visa apimtimi, nes tai yra mano įsipareigojimas žmonėms. Lietuvos Respublikos prezidentas yra tiesiogiai žmonių išrinktas vadovas, už kurį balsavo paskutiniuose rinkimuose beveik 900 tūkst. Lietuvos žmonių, tai turbūt statistiškai keletą kartų daugiau žmonių negu balsavo už daugiausiai balsų surinkusią partiją“, – akcentavo prezidentas.

G. Nausėda taip pat teigė, kad jeigu Seime būtų priimtas įstatymas, kuris keistų esamą atstovavimo EVT tvarką ir prieštarautų Konstitucijai, jis jį vetuotų.

„Lietuvos Respublikos prezidentas neturi teisės pasirašyti įstatymo, kuris prieštarauja Konstitucijai. Jeigu toks įstatymas prieštaraus Konstitucijai, žinoma, kad aš jį vetuosiu“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas taip pat iškėlė klausimą, ar EVT atstovavimo klausimo sugrąžinimas į darbotvarkę po ilgo laikotarpio nėra bandymas atkreipti dėmesį nuo šiuo metu aktualių probleminių klausimų.

„Mano klausimas yra labai paprastas: ar nenorime atitraukti dėmesį nuo tų klausimų, kurie žmonėms yra svarbūs ir užsiimti tokiais politinės galios žaidimais“, – atkreipė dėmesį jis.

Pastaruoju metu klausimas, ar prezidentas turėtų toliau tęsti atstovavimą EVT, sukėlė nemažas diskusijas tarp Prezidentūros ir kai kurių konservatorių atstovų. Pastarieji tvirtina, kad į EVT turėtų važinėti premjerė, nes, pasak jų, ten sprendžiami labiau Vyriausybės prerogatyvoje esami klausimai.

I. Šimonytė trečiadienį teigė su prezidentu pirmadienį aptarusi tolesnio atstovavimo EVT klausimą. Pasak politikės, Lietuvoje būtų galima vėl grįžti prie sistemos, kuomet aukščiausi vadovai dalijosi atstovavimo EVT funkcijomis. Tuo tarpu Prezidentūra nepritaria premjerės išsakytai pozicijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.