Laisvės frakcijos seniūnė paaiškino, kodėl neskubama su Stambulo konvencija: yra daug sąmokslo teorijų

Laisvės frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė atkreipia dėmesį, kad Stambulo konvencijos ratifikavimas turi daugiau simbolinę, deklaratyvią prasmę, todėl nėra įtrauktas į pavasario sesijos darbotvarkę, kurioje bus svarstomi pirminės skubos klausimai, įskaitant ir partnerystės įstatymą. Seimo narė taip pat viliasi, kad iki rudens sesijos pastaruoju metu dėl Stambulo konvencijos viešoje erdvėje kilusios audringos diskusijos aprims, o žmonės labiau įsiskaitys į dokumento tekstą, ir konvencija bus ratifikuota.

Ieva Pakarklytė ir Vytautas Tomas Raskevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ieva Pakarklytė ir Vytautas Tomas Raskevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2021, 6:52 PM

„Niekada nebuvo plano ar pažado, kad pavasario sesijoje bus Stambulo konvencijos ratifikavimas. Man nė iš vienos frakcijos neteko girdėti pažado, kad pavasario sesijoje būtinai įtrauksime šį projektą“, – Eltai teigė I. Pakarkytė.

Seimo narė atkreipė dėmesį, kad Laisvės partija rinkimų kampanijos metu prioritetiniais klausimais išskyrė partnerystės įstatymo priėmimą bei nedidelių kiekių narkotinių medžiagų dekriminalizavimą. Politikė primena, kad Stambulo klausimo tarp pirmųjų Laisvės partijos darbų sąrašo nebuvo.

„Partnerystės instituto mes teisine prasme apskritai neturime. Vadinasi, teisiškai tai nėra niekaip sureglamentuota, žmonės nėra lygiaverčiai ir negali sudaryti partnerystės, nes nėra priimti reikiami įstatymai. Stambulo konvencija yra toks simbolinis ir deklaratyvus teisės aktas, parodantis vertybinę poziciją, parodantis, kad ta tema yra svarbi“, – sakė I. Pakarklytė.

„Taip, be abejo, tai yra svarbu, tačiau nebūtų turbūt teisinga sakyti, kad smurto artimoje aplinkoje arba smurto prieš moteris temoje mes visiškai neturime teisinės bazės ir yra „laukiniai Vakarai“, kaip šiuo metu yra su partneryste“, – pridūrė ji.

Laisvės frakcijos seniūnė taip pat atkreipia dėmesį ir į tai, kad pastaruoju metu dėl Stambulo konvencijos visuomenėje sklando nemažai sąmokslo teorijų, taip pat pastebimas bandymas melagingai manipuliuoti konvencijos tekstu.

„Be abejo, Stambulo konvencijai mes pritariame, ji yra svarbi. Tačiau matome, kokia dabar yra viešoji erdvė, kiek yra sąmokslo teorijų, kaip yra manipuliuojama ir pačios konvencijos tekstu net jo neskaičius, vadinasi, šioje situacijoje jos teikimas vėlgi būtų labai sudėtingas. Vis tik tikslas yra, kad ji būtų ratifikuota, o teikiant artimiausiomis savaitėmis ar artimiausiais mėnesiais kyla tikrai dvejonių, ar tai įvyktų ir ar dabar yra tam artimiausias laikas“, – pabrėžė parlamentarė.

I. Pakarklytė viliasi, kad rudens sesijos metu žmonės bus labiau įsigilinę į Stambulo konvencijos tekstą, ir diskusijos taps racionalesnės.

„Manau, kad ir vis daugiau žmonių patys paskaitys tą konvencijos tekstą ir įsitikins, kad tikrai ten nėra baubų. Taip pat natūralu, kad pandeminis nuovargis, griežti karantino ribojimai veda prie bendro žmonių susierzinimo. Vadinasi, tos reakcijos ne visada yra pamatuotos, ir dėl to taip greitai sąmokslo teorijos plinta“, – sakė ji.

Visgi Laisvės frakcijos seniūnė teigia, kad kol kas negalima visiškai atmesti ir galimybės, kad Stambulo konvencijos tema į politinę Seimo darbotvarkę galėtų būti įtraukta ir anksčiau, dar vykstant pavasario sesijai.

„Pavasario sesija truks apie keturis mėnesius. Tai mes matysime, kaip toliau ta diskusija vyksta, galbūt ji pasikeis, galbūt atsiras argumentų ir faktų kalba ir realaus teksto skaitymas. (...) Prie šio klausimo grįžti durys atviros visada“, – svarstė I. Pakarklytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.