R. Karbauskis: pati Stambulo konvencija nekelia jokios grėsmės valstybei

Šešėlinio valstiečių Ministrų Kabineto lyderis Ramūnas Karbauskis pripažįsta, kad pastaruoju metu dideles aistras Lietuvoje sukėlusi Stambulo konvencija nekelia jokios grėsmės Lietuvai. Pasak politiko, šiam dokumentui jis nepritaria tik dėl to, kad konvencijos ratifikavimas galėtų paskatinti šalyje kelti kitus klausimus, su kuriais jis iš principo nesutinka kaip tradicinės šeimos šalininkas.

Ramūnas Karbauskis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 5, 2021, 9:46 AM

„Pati Stambulo konvencija tikrai nepakenktų. Tik tie, kurie labai nori jos ratifikavimo, jie labai nori įrašo, kad atsirastų socialinė lytis ir iš to kiltų rimtos diskusijos ir gal bandymai įteisinti vienos lyties šeimas ir visa kita“, – „Žinių radijui“ penktadienį sakė R. Karbauskis.

Anot valstiečio, Lietuvoje įstatymai jau dabar draudžia smurtą prieš moteris, tad, akcentuoja R. Karbauskis, konvencija, kurios pagrindinis tikslas imtis sisteminių priemonių bei efektyviai kovoti su smurtu lyties pagrindu, iš esmės nieko nebepakeistų.

„Smurtas prieš moteris mūsų teisės sistemoje jau yra (draudžiamas – ELTA) ir Stambulo konvencija mūsų įstatymų leidybos praktiškai nepakeistų“, – sakė R. Karbauskis ir džiaugėsi, kad Seimo pirmininkė šią savaitė pranešė, jog šio dokumento svarstymas Seime, ko gero, bus nukeltas į rudens sesiją.

„Manau, kad tai, jog atidėjo Stambulo konvencijos (svarstymą – ELTA) į rudenį, rodo, kad valdžia supranta, jog kai kurių dalykų nepavyks prastumti paprastu spaudimu, o reikės išaiškinti visuomenei“, – apibendrino R. Karbauskis.

Pastaruoju metu Stambulo konvencijos klausimas visuomenėje sukėlė aštrias diskusijas. Stambulo konvencija ragina valstybių, kurios ją ratifikavo, vyriausybes imtis kovos su visomis smurto prieš moteris formomis ir smurtu artimoje aplinkoje priemonių. Tačiau daugiausiai diskusijų kelia konvencijos dokumente naudojama „socialinės lyties“ sąvoka (angl. gender). Konvencijos priešininkai nepagrįstai teigia, kad dėl to gali būti valstybėje įteisinta trečia ar dar daugiau lyčių bei kad tai pakenkti šeimos sampratai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.