Merai įvertino sprendimą stabdyti skiepijimą „AstraZeneca“: žala bus neatitaisoma

Lietuvoje nusprendus stabdyti skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina, savivaldybių merai iš karto sulaukė gyventojų ir medicinos darbuotojų klausimų, ką daryti su pakviestais skiepytis žmonėmis ir kas laukia tų, kurie jau gavo pirmąją šios vakcinos dozę?

Šalies merai prakalbo apie vakcinavimo proceso stabdymo žalą.<br>Lrytas.lt koliažas
Šalies merai prakalbo apie vakcinavimo proceso stabdymo žalą.<br>Lrytas.lt koliažas
Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
„AstraZeneca“ vakcina.<br>123rf nuotr.
„AstraZeneca“ vakcina.<br>123rf nuotr.
Šiaulių meras Artūras Visockas.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulių meras Artūras Visockas.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 17, 2021, 11:15 AM, atnaujinta Mar 17, 2021, 6:24 PM

Naujienų portalo lrytas.lt kalbinti merai negailėjo kritikos Vyriausybei ir Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) dėl nesustyguotos komunikacijos ir ragino kuo greičiau spręsti klausimą, kur kaip galima panaudoti besikaupiančias šios vakcinos dozes.

Tuo metu Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sprendimą Lietuvoje laikinai stabdyti skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina įvertino teigiamai. „Manyčiau, kad dabartinėje situacijoje, kada tą daro daugelis Europos Sąjungos valstybių, visiškai natūralu, kad ir Lietuvoje tai svarstėme, ir kad (skiepijimas „AstraZeneca“ – aut.past.) dabar trumpam yra sustabdytas – iki tol, kol bus įvertintos pasekmės sveikatai. Vėlgi, vadovaujantis tuo, kad žmonių saugumas yra pirmoje vietoje“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Vakcina – sukompromituota

Jonavos rajono meras, Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) vadovas Mindaugas Sinkevičius teigė, kad kitų rajono merų skambučių sulaukė dar iki tol, kol buvo paviešintas sprendimas stabdyti skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina.

Anot jo, kolegos skambino norėdami pasitarti, ką daryti, nes žmonės pradėjo ėmė masiškai atsisakinėti skiepytis būtent šio gamintojo vakcina.

„Ši vakcina jau sukompromituota dėl savo saugumo ir šalutinio poveikio, tad jei paaiškės, kad viskas su ja yra gerai, o aš tikėčiau, kad taip ir bus, žmonės vis tiek nepuls ja skiepytis. Nebuvo ministerijos (SAM – aut. past.) žmonėms pateikta informacija, kai šalutines reakcijas patyrė pedagogai ir kiti paskiepytieji, o dabar naujas informacijos srautas apie trombozes“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad „AstraZeneca“ taps nepageidaujama vakcina rinkoje ir bus kaupiami jos kiekiai sandėliuose.

M.Sinkevičius teigė, kad iš miestų merų būta pasiūlymų, jog šią vakciną būtų galima siūlyti jaunesniems žmonėms ir tiems, kurie nori ja skiepytis. „Gal verta siūlyti ja skiepyti statutinius pareigūnus, juk jie dar laukia savo eilės. Galvokime, kur tą vakciną reiks padėti, nes vyresnio amžiaus žmonės jos vengia“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad vakarykštis sprendimas tik pagilino žmonių abejones dėl pačios vakcinos kokybės.

Anot M.Sinkevičiaus, vakcinavimo stabdymas turės ženklų šalutinį poveikį – vakcina taps nepageidaujama.

Klaipėdos meras: „To buvo galima tikėtis“

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, kalbintas trečiadienio rytą, teigė dar neturintis naujausios informacijos apie tai, kaip keisis vakcinavimas šioje savivaldybėje.

„Manau, kad „AstraZeneca“ istorija bus išskirtinė ir pamokanti, kad jau anksčiau reikėjo daryti aiškią vakcinacijos kampaniją. Ją pradėti reikėjo gerokai anksčiau ir efektyviau bei skirtą konkrečioms tikslinėms visuomenės grupėms. Kai šis anti-„AstraZeneca“ traukinys jau įsibėgėjo, jį sustabdyti jau tapo neįmanoma“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad buvo tik laiko klausimas, kada vakcinavimas šia vakcina bus sustabdytas ir kiek ilgai jis nebus tęsiamas.

Anot V. Grubliausko, net ir garsių žmonių pasisiūlymai skiepytis šia vakcina, nors ir yra suprantami, bet atrodo keistokai. „Nuo pat vakcinacijos pradžios reikėjo kalbėtis apie visų vakcinų efektyvumą ir patikimumą. Dabar vejamės traukinį, kurio nesustabdysime. Tie, kas jau gavo pirmą skiepą, juk negalės būti skiepijami kita vakcina...“ – kalbėjo meras.

Jis teigė, kad nėra šiuo metu aišku, ką reiks daryti su skiepytis jau pakviestais žmonėmis, nes nėra pakankamai kitų vakcinų atsargų.

Šiaulių meras: „Nereikia blaškytis“

Šiaulių miesto meras Artūras Visockas, paklaustas, kaip vertina sprendimą stabdyti vakcinavimą „AstraZeneca“ vakcina, teigė: „Savo nuomonės nekeisiu, tai vertinu neigiamai. Vos paskelbus sprendimą, gavau daugybę užklausų iš žmonių, ką jiems daryti, kai jau yra gavę vieną šios vakcinos dozę, o netrukus turėjau gauti ir antrąją. Vertino blogai, nereikia blaškytis, turi būti tam tikras tęstinumas“.

Pasak mero, tą pačią dieną nuskambėjo dvi skirtingos žinutės: „Pasakoma, kad pasitikime medikų organizacijomis ir vakcinavimas bus tęsiamas, o paskui sprendimas keičiamas. Dėl to kyla daug įvairių įtampų, juk antras skiepas kita vakcina negalimas. Nežinau, ar ministras pats taip nusprendė viską pranešti, ar jam kas patarė, bet bent jau turėjo pasakyti, kad žmonės antrą skiepą gaus“.

A.Visockas teigė, kad didžiausios problemos, „susijusius su šia vakcina, egzistuoja kalbose“.

„Jeigu žmonės jau gavę vieną skiepą, o visur aiškinta, kad vakcina veiks tik tada, kai bus gautas antras skiepas, tai reiktų ir pasakyti, kad žmonės antrą skiepą gaus. Juk šia vakcina paskiepyta milijonai žmonių ir susidaro įspūdis, kad čia prasidėjo konkurencinė kova, norint išstumti vieną lyderiaujančių vakcinų iš rinkos“, – mintimis dalijosi jis ir pridūrė, kad šie sprendimai politiniai, o kaip vėliau pavyks paskatinti žmones skiepytis po šio žingsnio, nėra aišku.

Meras nuogąstavo, kad žmonės ims nerimauti, jog kartą sustabdytas skiepijimas, gali būti stabdomas ir ateityje.

Radviliškyje „slapta neskiepys“

Radviliškio savivaldybės mero pavaduotojas, laikinai einantis savivaldybės mero pareigas Mindaugas Pauliukas teigė, kad nori nenori tenka pasitikėti Vyriausybės sprendimu.

„Skiepijimas šia vakcina sustabdytas dviems paroms. Kol šis sprendimas galioja, nieko kito daryti negalime, juk nepulsime žmonių skiepyti nelegaliai. Tiesiog reikia priimti faktą, kad yra toks sprendimas“, – kalbėjo jis ir patikino, kad tikintis, jog tokie sprendimai priimami remiantis mokslu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?