S. Skvernelis nepraleido progos ir A. Dulkiui pritaikė A. Verygos frazę

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sprendimas stabdyti vakcinaciją „AstraZeneca“ turės milžinišką smūgį ne tik vakcinai, tačiau ir visam vakcinacijos procesui, naujienų portalo lrytas.lt laidoje „Ne spaudai“ teigė buvęs ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aurelijus Veryga<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arūnas Dulkys.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 17, 2021, 7:41 PM

Anot jo, nepadaryta nieko, kas padėtų kovoti su skleidžiama propaganda prieš vakcinaciją, o sumažėjusios testavimo apimtys slepia tikrąją užsikrėtimų koronavirusu situaciją.

Milžiniškas smūgis

Ekspremjeras, Seimo narys S.Skvernelis laidos metu kalbėjo, jog antradienį priimtas SAM sprendimas laikinai stabdyti skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina sudavė milžinišką smūgį, dėl kurio turėsime daug pasekmių.

„Tai nėra komunikacijos problemos, tai yra tragedija. Ministrė pirmininkė ir ministras ryte labai aiškiai pasako, (..) kad skiepysimės, nepasiduosime propagandai, nėra jokių medicininių įrodymų – tų įrodymų neatsiranda ir vakare, bet staiga visiškai kita nuomonė – stabdoma (vakcinacija „AstraZeneca“ – aut. past.).

Ką tai reiškia? Suduotas milžiniškas smūgis ne tik vakcinos reputacijai, bet ir apskritai šiam procesui, suduotas milžiniškas smūgis visai vakcinacijos kampanijai, kurios iš principo dar ir nėra. Kaip Aurelijus Veryga pasakė, kai laidotuvių nuotaikomis kažkas kažką šneka, tai bėgi nuo to vakcinavimo, o ne atvirkščiai“, – įvertino S.Skvernelis.

Anot jo, dėl šio sprendimo šiandien sustojo vakcinacijos procesai – daugybė žmonių, tarp kurių – ir pedagogai, turėjo būti skiepijami antrą kartą.

„Tai ne šiaip neatsakingai ar netyčia kažkas pasakyta – suduotas toks smūgis, dėl kurio turėsime daug pasekmių“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Seimo nario teigimu, taip nutiko todėl, kad Vyriausybėje nėra vieningo ėjimo tikslo link.

„Nuo pradžių neturime vieningo, kryptingo ėjimo į kažkokį tikslą – visada atsiranda skirtingos nuomonės: ar tai būtų verslo parama, ar karantino atlaisvinimas. Ryte sukeliami lūkesčiai, vakare, Vyriausybės posėdyje, priimamas kitoks sprendimas.

Sakoma: „Remkimės ekspertų įrodymais“, tuo metu patys ekspertai vakar pakraupę socialiniuose tinkluose rašė, kad nebuvo jokių duomenų, kad tai reikėtų padaryti“, – apie sprendimą stabdyti skiepijimą „AstraZeneca“ kalbėjo S.Skvernelis.

E.Gentvilas: nereikalaukite A.Švarcnegerio

Ar toks ministrų kabineto blaškymas yra tam tikras signalas? Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas laidos metu teigė, jog natūralu, kad politikų sprendimus veikia baimė.

„Ši Vyriausybė nėra stipri, tą reikia pasakyti, vien aritmetiškai – politinė dauguma, stovinti už Vyriausybės, nėra didelė, ir tai akivaizdu“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Liberalas teigė neabejojantis I.Šimonyte ir jos, bei kitų Vyriausybės narių, ryžtingumu, tačiau E.Gentvilas pabrėžia, kad baimė šiandien yra didesnė negu bet kada anksčiau.

„Estijos, Lenkijos, Airijos, kitų šalių pavyzdžiai parodė, jog tik sušvelninus karantiną, iš karto pliūpsniai – Lenkijoje vakar 25 tūkst. susirgimų, kai iki tol rekordas buvo 17 tūkst. Tai ne procentais, o dešimtimis procentų viršija iki tol buvusius rekordus.

Tai ar gali ši Vyriausybė jaustis psichologiškai tvirtai ir ramiai? Negali – tai yra sveiki žmonės, kurie turi ne tik baimės, bet ir atsakomybės jausmą. Nereikalaukite, kad ateitų A.Švarcnegeris ir visus „ištaškytų“ – taip nebus, bet gal taip ir nereikia?“, – retoriškai klausė politikas.

Klausimai dėl testavimo

Tuo metu S.Skvernelis teigė, kad nuo pat vakcinacijos kampanijos pradžios reikėjo pabrėžti, jog išėjimas iš pandemijos – tik vakcinavimas, bus atlaisvinimai – vėl bus matomas atvejų augimas.

„Juo labiau, kad dabar tas augimas realiai yra slepiamas – atliekant 3 tūkst. testų per dieną, nustatoma 600 atvejų, kada mes darydavome 17 tūkst. ir turėjome tuos gerokai didesnius skaičius“, – pastebėjo S.Skvernelis.

E.Gentvilas sutiko, kad jeigu būtų padaroma 15-17 tūkst. testų per dieną, susirgimų skaičius siektų porą tūkstančių per parą.

„Kodėl netestuoja? Ar čia yra, kaip sako prezidentė Dalia Grybauskaitė, rankomis sudarinėjami vakcinuojamųjų sąrašai, negaliu patvirtinti, ar ten tikrai rankomis, ar veikia elektroninės sistemos.

Tačiau akivaizdu, kad veikia ir propagandiniai mechanizmai: nesitestuokite, nesivakcinuokite, ir kai ateina diena testuotis, žmogus neatvyksta, ateina diena vakcinuotis – taip pat neatvyksta. Kaip greitai kitus sukviesti? Gaudyti gatvėse?“, – kalbėjo liberalas.

Anot jo, kaip veikia kremliškos įtakos propagandiniai balsai, gerai parodo Visagino ir Šalčininkų rajono atvejai, kur mažiausi testavimo skaičiai, kur gyventojai laukia tik „Sputnik V“ vakcinos.

Savo ruožtu S.Skvernelis teigė, kad nepadaryta nieko, kad būtų sukurtas tinkamas atsakas propagandai.

Sekdama kitų Europos valstybių pavyzdžiu Lietuva laikinai stabdo skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina, antradienį vakare pranešė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Ministro teigimu, tokią rekomendaciją pateikė Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT), o ministerija nusprendė ją priimti.

Savo ruožtu VVKT viršininkas Gytis Andrulionis tvirtino, kad sprendimas stabdyti skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina Lietuvoje buvo priimtas per pastarąsias keliolika valandų gavus tris pranešimus apie nepageidaujamas reakcijas, susijusias su tromboembolijos reiškiniais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.