Pailsėjęs Egipte Seimo narys V. Ąžuolas bado į kolegų keliones: paaiškino, kodėl dirbti neskuba ir po atostogų

Žmonos staigmena politikui gali virsti spąstais. Į juos pateko Seimo pavasario sesijos posėdžius į poilsį Egipto kurorte išmainęs parlamentaras ir šešėlinis valstiečių finansų ministras Valius Ąžuolas.

 Spjovęs į Seimą nesijaučia nusidėjęs.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Spjovęs į Seimą nesijaučia nusidėjęs.<br> Lrytas.lt fotomontažas
Iš Egipto kurorto grįžęs Seimo narys valstietis V.Ąžuolas šiuo metu yra privalomoje izoliacijoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Iš Egipto kurorto grįžęs Seimo narys valstietis V.Ąžuolas šiuo metu yra privalomoje izoliacijoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vytautas Kamblevičius<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Kamblevičius<br>T.Bauro nuotr.
Po kelionės L.Karalius neteko mandato.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Po kelionės L.Karalius neteko mandato.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Petras Gražulis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Petras Gražulis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
 Egipto kurortas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Egipto kurortas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 18, 2021, 5:52 AM, atnaujinta Mar 18, 2021, 12:38 PM

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovas V.Ąžuolas į bėdą pateko neatsispyręs sutuoktinės Sandros vilionėms parlamento posėdžių metu ištrūkti į saulėtąjį Egiptą.

Iš kurorto politikas su Akmenės rajono Kruopių pagrindinėje mokykloje dirbančia žmona bei vaikais grįžo sekmadienį, praleidęs pirmąjį praėjusią savaitę prasidėjusios Seimo pavasario sesijos posėdį. Dėl šios pravaikštos Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją.

Bet net ir grįžęs namo V.Ąžuolas neskubėjo jungtis prie nuotoliniu būdu posėdžiaujančių kolegų. Valstietis nedalyvavo ir antradienį vykusiame Seimo posėdyje.

Negavo valdybos leidimo

Konstitucinis teismas yra išaiškinęs, kad laikas tarp Seimo sesijų nėra atostogos.

Negana to, V.Ąžuolas per posėdžius į užsienį išvyko negavęs Seimo valdybos leidimo.

Valstietis į ją net nesikreipė, mat tam neturėjo laiko – lagaminus teko krautis skubiai.

„Prašyti leidimo jau išvažiavus nebuvo prasmės“, – kilus skandalui teisinosi parlamentaras.

V.Čmilytė-Nielsen mano, kad V.Ąžuolo išvyka prasilenkia ne tik su įstatymais, – politikas esą rodo netinkamą pavyzdį pandemijos akivaizdoje. Kai kurie parlamentarai net prakalbo apie galimą apkaltą.

Bet iš kurorto sugrįžęs valstietis nesupranta triukšmo, kilusio dėl jo kelionės. Seimo narys taip pat nemano, kad jam galėtų grėsti apkalta: „Apie tai negali būti nė kalbos. Jokių sankcijų, išskyrus paraginimą daugiau taip nesielgti, negali būti. Be to, nei aš toks pirmas, nei paskutinis.“

Keliauninkų buvo ir anksčiau

Valstietis „Lietuvos rytui“ teigė, kad be Seimo valdybos sutikimo po užsienius yra keliavęs ne vienas parlamentaras, bet nė vienas jų mandato neprarado.

V.Ąžuolas priminė, kad praėjusią Seimo kadenciją į Kiniją be leidimo buvo išvykęs Petras Gražulis. Nors Seimo valdyba šiai kelionei nepritarė, bilietus jau nusipirkęs politikas vis tiek išvyko.

Labiau blaškėsi buvęs P.Gražulio bendražygis Vytautas Kamblevičius.

Bilietus į Tailandą kišenėje jau turėjęs politikas brangų pirkinį net spėjo deklaruoti, tačiau sudvejojo, ar neturės nemalonumų.

„Matau, kad kiti Seimo nariai jau dešimt metų važinėja, atostogauja ir nieko. Aš per tris kadencijas niekur nesu išvažiavęs.

Galvoju, ir man reikia nors kartą kur nors išvykti, bet matau, kad gali ir nepavykti“, – sėdėdamas ant lagaminų tada svarstė į tolimą kelionę susiruošęs V.Kamblevičius.

Paklaustas, ar nevertėjo iš pradžių pasirūpinti leidimu, o tuomet pirkti bilietus, ir ką darys, jei valdyba neišleis, tuometis parlamentaras dūsavo: „O ką, aš kitoks? Visi važiuoja, jokių leidimų neprašo ir net neklausia.“

Iš tiesų, be Seimo valdybos leidimo į pirmąją savo užsienio kelionę praėjusią kadenciją leidosi ir buvęs Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Valstiečių lyderis tuomet nutarė palydėti Gruzijoje gastroliavusį Naisių teatrą. Kilus šurmuliui ši R.Karbauskio kelionė Seimo valdyboje buvo palaiminta jam jau viešint Tbilisyje.

Tiesa, pats milijonierius tada irgi stebėjosi kilusiu šurmuliu, mat įsivaizdavo, kad už savo pinigus gali keliauti kur įsigeidžia ir nieko apie tai neprivalo informuoti.

Prisiminė ankstesnę apkaltą

Panašiai svarstė ir prieš dešimtmetį Seimo nario mandato netekęs Linas Karalius. Jis 2010 metais iš Seimo buvo pašalintas už tai, kad posėdžių metu keliavo po Pietryčių Aziją, o už jį balsavo kolega Aleksandras Sacharukas.

Pastarasis mandatą išsaugojo, nors Konstitucinis teismas tada pripažino, kad tiek L.Karalius, tiek A.Sacharukas sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

Šių buvusių politikų apkaltą prisiminęs V.Ąžuolas „Lietuvos rytui“ teigė, kad nors dabar jau yra Lietuvoje ir galėtų dalyvauti nuotoliniame Seimo posėdyje, to nedaro tyčia: „Aš nenoriu niekam sukelti abejonių, kad už mane balsuoja koks nors kitas asmuo.

Nenoriu, kad man dėl to grėstų apkalta kaip L.Karaliui.“

Antradienio posėdyje nesiregistravęs parlamentaras ir toliau žada taip elgtis, jeigu Seimo valdyba jam neužtikrins teisės posėdžiauti parlamento salėje.

Beje, protestuodami prieš valdybos sprendimą vis dar posėdžiauti nuotoliniu būdu opozicijos atstovai svarsto galimybę ketvirtadienį rinktis į Seimo posėdžių salę ir dirbti ten.

Dėl išvykos nesigaili

Tiesa, jei staiga atsirastų galimybė posėdžiauti gyvai, V.Ąžuolas bent šią savaitę tokiuose posėdžiuose dar negalėtų dalyvauti – iš užsienio grįžusiems asmenims privaloma savaitę izoliuotis.

Valstietis izoliuojasi namuose Akmenės rajone. Egipte gerai atsipūtęs politikas „Lietuvos rytui“ tvirtino neturįs ko gailėtis dėl savo elgesio, nes praėjusį trečiadienį Seimo posėdyje esą nebuvo ne tik jo, bet ir dar kelių dešimčių parlamentarų.

Tačiau Seimo duomenų bazėje nurodoma, kad tądien posėdį praleido tik keturi parlamentarai, – be V.Ąžuolo, dar nebuvo P.Gražulio, liberalo Virgilijaus Aleknos ir konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio. Pastarasis lankėsi Taline.

Džiaugiasi staigmena

Pats V.Ąžuolas tikino į Egiptą vykti neplanavęs – tai esą buvo žmonos sumanymas.

„Dažnai pasitaiko progų. Trys staigmenos buvo, kai pranešė, kad laukiasi“, – paklaustas, kaip dažnai sutuoktinė jam surengia staigmenų, sakė tris vaikus auginantis Seimo narys. Jis pridūrė, kad išvyka į Egiptą buvusi itin netikėta.

Nepaisant dėl kelionės kilusių nemalonumų, politikas ant žmonos teigė nepykstąs: „Labai džiaugiuosi ta staigmena.

Tik žmona išgyvena skaitydama, kad man gresia apkalta, pašalinimas iš Seimo.“

Valstietis taip pat nemano, kad tokiai kelionei nėra tinkamas metas ir dėl Lietuvoje galiojančio karantino.

„Suprasčiau, jeigu būtų uždarytos sienos ir niekas niekur negalėtų išvykti, o aš išskrisčiau privačiu lėktuvu.

Tada būtų negerai. Bet juk pilni lėktuvai, žmonės keliauja. Vieni ilsisi Palangoje, kiti – kitur. Aš jokių taisyklių keliaudamas nepažeidžiau – prieš išvykdamas testavausi“, – dėstė V.Ąžuolas.

Vertinimai – skirtingi

Seimo Biudžeto ir finansų komitete, kurio nariams nuotolinio posėdžio metu V.Ąžuolas ir atskleidė, kokius vaizdus mato per Šarm aš Šeicho kurorto viešbučio langus, kolegos poelgis vertinamas skirtingai.

Komiteto vadovas konservatorius Mykolas Majauskas teigė laukiantis Seimo etikos sargų sprendimo: „Manau, kad komisija įvertins, kaip šioje situacijoje reikėtų elgtis.“

Seimo „darbiečių“ frakcijai priklausantis komiteto narys Vytautas Gapšys mano, kad V.Ąžuolas neįvertino visų aplinkybių: „Aišku, kad pasielgė neatsakingai, juk ką tik prasidėjo Seimo posėdžiai. Keista, kad kolegos sutuoktinė to dar nežino. Mano žmona, jei man rengtų panašų siurprizą, į tai atsižvelgtų.“

Tiesa, V.Gapšys nemano, jog dėl praleisto posėdžio V.Ąžuolui galėtų grėsti apkalta, – esą valstietis greičiausiai atsipirks tuo, kad jam už pravaikštą bus nubraukta dalis atlyginimo.

Tuo metu Biudžeto ir finansų komiteto narys konservatorius Mantas Maldeikis laikosi kitokios nuomonės – jis pritaria svarstymams, kad valstietis galėjo pažeisti Konstituciją.

„V.Ąžuolo žmona turėjo žinoti, kada prasideda Seimo sesija, ir nereikėtų dangstytis tuo, kad kažkas taip elgėsi anksčiau.

Valstietis sako, kad jam šeima svarbiau. Ji svarbu visiems, bet tai vienas kitam netrukdo. O jeigu trukdo, tada reikėtų išeiti iš Seimo. Kažkodėl kitiems pavyksta suderinti darbą ir šeimos reikalus. V.Ąžuolui nederėtų dangstytis žmonos sprendimais ar šeima ir slėpti nenoro dirbti“, – kalbėjo M.Maldeikis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.