Seimas atmetė siūlymą įtraukti Stambulo konvencijos klausimą į pavasario darbotvarkę

Seimas ketvirtadienį atmetė parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio siūlymą įtraukti Stambulo konvencijos ratifikavimo klausimą į Seimo pavasario sesijos darbų programą. Jo manymu, šis klausimas yra per ilgai vilkinamas ir turi būti sprendžiamas nedelsiant.

Smurtas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Smurtas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Smurtas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Smurtas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 18, 2021, 11:54 AM, atnaujinta Mar 18, 2021, 12:36 PM

„Šitas klausimas yra išimamas ir net brutaliai. Noriu informuoti, kad šitos konvencijos mes negalime nei pakeisti, nei koreguoti – mes ją turime svarstyti“, – posėdžio metu kalbėjo R.Žemaitaitis.

„Mes toliau keliame nepasitenkinimą visuomenėje, bandome sukiršinti visuomenę. Mes patys nesame apsisprendę, koks sprendimas turėtų būti tinkamas. <...> Galiu pasakyti, kad jūs šią konvenciją matysite kaip savo ausis, ji niekada nebus pateikta“, – pridūrė jis.

Vis tik Seimas R.Žemaitaičio siūlymui nepritarė. Siūlymą palaikė 11 parlamentarų, prieš balsavo 62, o susilaikė 32 Seimo nariai.

Seimo narys, Laisvės frakcijos atstovas Artūras Žukauskas kalbėjo, kad konvencijos kol kas negalima svarstyti, nes tam tikros sąvokos yra išverstos tiesiog neteisingai.

„Ne visi gerai žino anglų kalbą, ir dabartinis variantas, kai gender yra įvardijama kaip socialinė lytis, yra visiškai netikę vertimai. Tai klaidina visuomenę, Seimo narius. Kol nebus tinkamo vertimo, tol tokios konvencijos, mano galva, negalima teikti ratifikavimui“, – kalbėjo A.Žukauskas.

Kiek anksčiau savo siūlymą R.Žemaitaitis aprašė ir feisbuke.

„Priimkim šią konvenciją nagrinėti ir akivaizdu, kad sutarimo nebuvo ir nebus dar bent 4 metus. Tada ją ir atmeskim, kad daugiau nereikėtų kvailinti tautos.

Jei klausimą konservatoriai atidės, manau, kad tai bus grubus žmogaus teisių pažeidimas Lietuvoje. Piktybiškai ir tyčia atidedamas klausimo svarstymas. Sukiršinti žmonės bus palikti šio konflikto ir nežinios įkaitais. <...>

Beje, jei dėl šio klausimo atidėjimo balsuos ir Seimo pirmininkė – o panašu, kad taip ir bus – tai reikš ne ką kitą, o metodišką tikslą kuo ilgiau išlaikyti visuomenės susiskaldymą ir įtampą. Sakyčiau – KGB metodai“, – rašė R.Žemaitaitis.

Baimės – nepagrįstos

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen kiek anksčiau Seimo pavasario sesijos pradžioje teigė, kad Stambulo konvencijos klausimas artimiausiu metu Seime sprendžiamas nebus, nes kol kas svarbiausia yra išsiaiškinti sąvokas ir atsakyti į visuomenei rūpimus klausimus.

„Akivaizdu, kad yra poreikis diskusijoms ir išaiškinimui tų kelių sąvokų, dėl kurių vis dar daliai visuomenės kyla abejonių ir baimių, kurias aš laikau asmeniškai nepagrįstomis“, – teigė Seimo pirmininkė.

Jos teigimu, baimės dėl Stambulo konvencijos yra nepagrįstos, kadangi kaimyninių valstybių pavyzdžiai, jos manymu, įrodo, kad neigiamo efekto tų šalių švietimo sistemai ar kitoms sritims konvencijos ratifikavimas neturėjo.

„Kalbant apie neigiamą poveikį švietimo sistemai ar kitoms svarbioms sritims, aš manau, kad verta prisiminti, jog esame vos viena iš kelių šalių, kurios nėra ratifikavusios šios konvencijos.

Jeigu apsižvalgysime aplink į mūsų kaimynus, kurie yra ratifikavę, į kitas Europos Sąjungos šalis, tikrai įsitikinsime, kad neįvyko jokių nepageidautinų dalykų, dėl kurių neretai pasigirsta baimių“, – sakė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.