Skuba lėtai: Visagino meras atsakymų dėl vakcinos panaudojimo iš Vyriausybės nesulaukia jau dvi savaites

Nors šiuo metu Lietuvoje skiepijimas „AstraZeneca“ vakcina yra sustabdytas, problemų dėl šios vakcinos panaudojimo Šalčininkų ir Visagino savivaldybėse būta ir anksčiau. Tiesa, dalis vietinių gyventojai itin kritiškai nusiteikę šios vakcinos atžvilgiu ir ne kartą yra išsakę nuomonę, kad mieliau skiepytųsi rusiška vakcina „Sputnik V“.

Vakcinavimas kai kuriuose rajonuose stringa.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Vakcinavimas kai kuriuose rajonuose stringa.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Vakcinavimas kai kuriuose rajonuose stringa.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vakcinavimas kai kuriuose rajonuose stringa.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Visagino meras E.Galaguz.<br>T.Bauro nuotr.
Visagino meras E.Galaguz.<br>T.Bauro nuotr.
LSA vadovas Mindaugas Sinkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
LSA vadovas Mindaugas Sinkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
LSA vadovas Mindaugas Sinkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
LSA vadovas Mindaugas Sinkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 18, 2021, 3:41 PM, atnaujinta Mar 19, 2021, 9:34 PM

Šiuose regionuose sandėliuose kaupiasi nepanaudotų „AstraZeneca“ dozių atsargos, bet kol kas jomis skiepyti kitų gyventojų grupių negalima.

Atsakymo nesulaukė

Kritikos dėl vakcinavimo situacijos sulaukiančio Visagino miesto meras prašymą leisti skiepyti kitų amžiaus grupių asmenis Vyriausybei išsiuntė jau seniai, tik atsakymo negavo.

Visagino meras Erlandas Galaguz naujienų portaliui lrytas.lt pasakojo, kad dar kovo 5 dieną raštu kreipėsi į Vyriausybę prašydamas, kad turimas vakcinas būtų leist panaudoti skiepijant kitas gyventojų grupes.

„Patys norėtume skiepyti kitų amžiaus grupių gyventojus, pavyzdžiui, policijos pareigūnus, juk jie daug bendrauja su žmonėmis. Manau, kad tarp jų yra ir daug jaunų žmonių, kurie sutiktų skiepytis. Jokio atsakymo negavome“, – kalbėjo meras ir patikino, kad jį pasiekė tik bendra informacija iš žiniasklaidos, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) šį klausimą ketina spręsti.

Tikisi, kad vakcinavimas nesustos

Šiuo metu Visaginas turi 800 nepanaudotų „AstraZenecos“ dozių, o visos gaunamos „Pfizer“ dozės yra panaudojamos.

Paklaustas, ar iš tiesų Visagino gyventojai labiau linkę pasitikėti slaviška vakcina ir lauktų jos, E.Galaguz atsakė: „Neatmetu galimybės, kad mūsų gyventojų , kurie gauna informacija iš kaimyninės šalies žiniasklaidos, nuomonę apie vakcinavimątai gali tai šiek tiek paveikti. Bet ir toks atvejis, kai buvo grąžinta viena iš vakcinos siuntų, turi neigiamą poveikį. Juk išgirdus apie nekokybišką siuntą, krenta pasitikėjimas gamintoju. Mūsų mieste kiltų klausimas, jei atominė elektrinė nuspręstų padirbėti vieną pamainą nekokybiškai? Kažin, ar tada galime kalbėti apie saugą?“ – mintimis dalijosi meras.

Pašnekovas vylėsi, kad tolesnis „Pfizer“ vakcinų tiekimas bus sklandus ir patikino, kad jos visos bus panaudotos.

M.Sinkevičius: „Prasminga galvoti apie judėjimo ribojimus“

Lietuvos savivaldybių asociacijos vadovas, Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius, paklaustas apie rusiškos vakcinos „Sputnik V“ laukiančius Šalčininkų ir Visagino gyventojus, sakė: „Norėtųsi, kad žmonės suvoktų situaciją... Paklausiu taip, ar kas nors mūsų šalies piliečiams, kurių tautybė istoriškai gal ir kita buvo, kurie dabar gyvena Visagine, pasako: „Gerbiamieji, galite laukti kiek norite, iki „kol užšals“, bet mūsų šalyje naudosime tik Europos vaistų agentūros (EVA) patvirtintas vakcinas. Neplanuojame įsigyti („Sputnik V“ – aut. past.) ir iš Rytų nelaukime to, ko nebus, naudokitės tuo, kas jums siūlome, nes laukdami kelsite grėsmę sau ir aplinkiniams, galite ir nesulaukti, ar anksčiau laiko iškeliauti pas šventą Petrą“.

M.Sinkevičius svarstė, ar kas nors šių regionų gyventojams paaiškino, kad toks rusiškos vakcinos laukimas neturi jokios prasmės. „Visi kažko laukiame, tarsi atitoliname savo nuo tų regionų ir nebandoma šiems žmonėms paaiškinti, kad šiuo metu meniu yra tokios vakcinos, kitų nėra ir niekas neveš. Pasigendu aiškesnės komunikacijos“, – sakė jis ir pridūrė, kad žvelgiant iš valstybės perspektyvos, jie tokia situaciją, kai konkretūs rajonai atsisako skiepytis arba lūkuriuoja, užsitęs, o vakcinacijos tempai šiose savivaldybėse bus itin lėti, bus prasminga kelti klausimą dėl šių rajonų uždarymo.

Nors, anot M.Sinkevičiaus, šie rajonai jau ir taip patenka į tų savivaldybių, kuriuose ribojamas judėjimas, sąrašą.

„Jei kažkas nenori skiepytis ir kažko laukia, o tuo metu kelia grėsmę sau ir kitiems, tai mąstant apie tuo kraštus, reiktų galvoti ir apie eismo judėjimo ribojimus, bet jie jau ir taip sutampa su galiojančiais. Labiausiai pasigendu apeliavimo į tų žmonių sąmoningumą“, – kalbėjo LSA vadovas.

Panaši situacija ir Estijoje

Šalčininkai ir Visaginas nėra labai išskirtiniai dėl savo simpatijų rusiškai vakcinai. Panaši situacija susiklostė ir rusakalbiame Estijos regione Narvoje.

Nors Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid neseniai prieš televizijos kameras pasiskiepijo „AstraZeneca“ vakcina, panašu, kad daliai gyventojų tai įspūdžio nepadarė. To regiono gyventojų apklausos rodo, kad gyventojai mieliau laukti „Sputnik V“ vakcinos ir skiepytųsi ja.

Po vakcinavimo procedūros prezidentė rusiškai kreipėsi į rusakalbius gyventojus, pabrėždama, kad ši vakcina pati panašiausia savo charakteristikomis į „Sputnik V“ vakciną ir pakvietė ja aktyviai skiepytis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.