Švietimo profsąjungos stebisi konsultacijomis abiturientams nepaskiepijus mokytojų

Švietimo profesinės sąjungos stebisi Vyriausybės sprendimu nuo pirmadienio jau leisti kontaktines konsultacijas abiturientams, nors juos mokantys pedagogai kol kas net nėra įtraukti į vakcinavimo prioritetų eilę.

Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Navickas<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Navickas<br>T.Bauro nuotr.
Brandos egzaminai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Brandos egzaminai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Egidijus Milešinas<br>T.Bauro nuotr.
Egidijus Milešinas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Ignas Jačauskas, BNS

2021-03-21 08:54, atnaujinta 2021-03-21 09:11

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija žada, kad šie pedagogai bus pradėti skiepyti tik užbaigus 65-erių ir vyresniųjų gyventojų vakcinaciją.

„Abiturientų mokytojų vakcinavimas išlieka aktualus. Svarstoma galimybė likusius mokytojus siūlyti įtraukti į prioritetinę skiepijamų asmenų eilę iš karto po dabar skiepijamų vyresnio amžiaus gyventojų“, – BNS informavo ministerija.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys BNS penktadienį sakė, kad sprendimą dėl mokytojų ir abiturientų įtraukimą į skiepijimo prioritetų grupę žadama svarstyti jau kitą savaitę.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas sako, kad ministerijai nusprendus šiemet neatidėti brandos egzaminų, turėjo būti aišku, jog abiturientams reikės pagalbos ir jų mokytojų vakcinacija turėjo būti planuojama iš anksto.

„Turėjo būti numatyta, pagalvota apie tai, kad abiturientų grąžinimas netgi gal svarbesnis, nei pradinukų, nes ne tiek daug lieka iki egzaminų. Dabar girdime, kad lyg ir prioriteto tvarka bus paskiepyti mokytojai“, – sakė A.Navickas.

Ant jo, mokytojai skeptiškai vertina ir sprendimą, jog konsultacijose gali dalyvauti ne daugiau nei penki abiturientai, neatsižvelgiant į tai, kokia epidemiologinė situacija savivaldybėje.

„Mokytojams neaišku – ar atrinkti penkis geriausius ir konsultuoti, ar penkis blogiausius, ar penkis kartus po penkis organizuoti tas konsultacijas. Be to, tie apmokėjimai yra tik simboliniai nei realiai atitinkantys tokį sudėtingą darbą egzaminų paruošimui“, – kalbėjo A.Navickas. 

Jo žiniomis, mokyklos neskubės rengti konsultacijų jau nuo pirmadienio, nes kyla dar daug neaiškumų.

„Bus sudėtinga organizuoti konsultacijas vien dėl grupių įvairių sudarymo, bus ir tų baimių, kad, kaip matome, yra daug nenorinčių grįžti negavus vakcinos. Turbūt, kitą savaitę dar turėsime čia diskusijų, kažkokie bus pakeitimai“, – sakė jis.

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas taip pat sako girdintis panašius mokytojų nuogąstavimus. Anot jo, penktadienį profsąjunga raštu paragino Vyriausybę „kuo skubiau pakeisti prioritetus leidžiant pasiskiepyti dvyliktokų mokytojams“.

„Trečiadienį paskelbus, kad jie atidaro tas mokyklas, mūsų profsąjunga praktiškai kasdien sulaukia klausimų, kad mes norime skiepytis, bet mūsų neleidžia. Be to, kad nėra galimybės mokytojams pasiskiepyti, nes jie nėra prioritetinėje grupėje, sulaukiame ir tokių signalų, kad direktoriai nesiruošia aprūpinti ir apsaugos priemonėmis. Pasakyta, kad mes jums kažkada rugsėjo mėnesį davėme skydelį, ir tai jau yra aprūpinimas. Tad tai yra problema, jei pirmadienį sulauksime žinių, kad pažeidžiamos saugos tvarkos, tikrai reaguosime“, – sakė E. Milešinas.

Jo žiniomis, pirmadienį dalis šalies mokyklų konsultacijas jau pradeda.

Profesinės sąjungos vadovas taip pat tvirtina, kad pedagogai kelia ir apmokėjimo klausimus, nežino, kaip vykdyti moksleivių atranką, nes kai kuriais atvejais norint padėti rengtis egzaminams visai klasei, tektų vesti net ir šešias konsultacijas. 

Ministerijos skaičiavimais, Lietuvoje yra bent 10 tūkst. mokytojų, kurie veda pamokas dvyliktokams. Iš viso mokytojams, kurie padės abiturientams pasirengti brandos egzaminams, atlyginimams už papildomas darbo valandas skirta 390 tūkst. eurų.

E.Milešino teigimu, dalis pedagogų nuogąstauja dėl to, jog finansavimą dar turės patvirtinti savivaldybių tarybos, o ne visos tai daryti skuba.

„Gauname žinių, kad pedagogams kol kas net nesiūloma skirti tų pinigų, t.y. nesiūloma pagal Darbo kodekso susitarimą dirbti didesniu krūviu ir už tai užmokėti, o paprasčiausiai, kiek turime žinių, išplečia dabartinį darbo krūvį, bet niekas nešneka, kaip už tai bus apmokėta. Kalbėjau su vienos gimnazijos mokytoja, kuri tvirtino, kad pirmadienį ji ves konsultacijas, o tos dienos pamokas jai perkels į kitus laikus. Dvyliktokų mokytojoms tai bus didelis krūvis“, – sakė E.Milešinas.

Savo ruožtu ministerija sako, kad pačios mokyklos geriausiai žino ir turėtų spręsti, kam reikia konsultacijų.

„Neabejojame, kad mokyklos pasirūpins, jog konsultacijos būtų organizuojamos, teikiant prioritetą mokiniams, kuriems labiausiai reikia pagalbos“, – teigiama atsakyme BNS.

Šios savaitės duomenimis, Lietuvoje iš viso vakcinuota daugiau kaip 36 tūkst. ugdymo įstaigų darbuotojų – darželių pedagogų, pradinių klasių mokytojų ir įstaigų administracijos.

Vyriausybės sprendimu nuo pirmadienio šalies mokykloms leista rengti konsultacijas kontaktiniu būdu ne daugiau kaip penkiems abiturientams nepriklausomai nuo sergamumo rodiklių jose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.