Dėl subliuškusių įtarimų smurtu prieš žmoną atleistam teisėjui priteisti 7,2 tūkst. eurų

Plungės apylinkės teismas trečiadienį iš dalies patenkino buvusio teisėjo Petro Kontrimo civilinį ieškinį ir priteisė jam 5 tūkst. eurų neturtinės ir 2,2 tūkst. eurų turtinės žalos.

 Teismas trečiadienį iš dalies patenkino buvusio teisėjo Petro Kontrimo civilinį ieškinį.
 Teismas trečiadienį iš dalies patenkino buvusio teisėjo Petro Kontrimo civilinį ieškinį.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2021, 2:55 PM

Prieš ketverius metus iš pareigų dėl jam pareikštų įtarimų smurtu prieš sutuoktinę atleistas P. Kontrimas teismo prašė priteisti 100 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo, tačiau teismas šią sumą sumažino.

Atsakove byloje buvusi Teisingumo ministerija prašė reikalavimą dėl neturtinės žalos atlyginimo tenkinti iš dalies ir nustatyti pagrįstą sumą, tuo metu kiti atsakovai – Generalinė prokuratūra ir Klaipėdos apskrities policija – ieškinį prašė atmesti.

Anot Plungės apylinkės teismo, P. Kontrimo atžvilgiu nuo 2016 metų lapkričio iki 2019 metų sausio nepagrįstai buvo vykdomas baudžiamasis persekiojimas, jis buvo nepagrįstai kaltinamas ir nuteistas, o nuo 2018-ųjų pavasario devynis mėnesius atliko bausmę.

Teismo teigimu, dėl šių ir kitų aplinkybių P. Kontrimas patyrė emocinių išgyvenimų, kurie turėjo įtakos jo sveikatos būklei ir gyvenimo kokybei, asmeniniam ir profesiniam gyvenimui.

„Ieškovo atleidimas iš teisėjo pareigų sukėlė reikšmingas teisines pasekmes: asmuo neteko pareigų, neteko teisės dirbti teisėju penkerius metus, neteko teisės į valstybinę pensiją, neteko teisės užsiimti daugelio teisinių institucijų profesine veikla (tarp jų – dvejus metus užsiimti advokato profesine veikla)“, – rašoma teismo pranešime.

Klaipėdos apskrities policija ikiteisminį tyrimą P. Kontrimo atžvilgiu pradėjo 2016 metų lapkritį, po to, kai tarp tuo metu neblaivaus teisėjo ir jo sutuoktinės namuose kilo konfliktas.

Tuometiniam teisėjui buvo nustatytas 2,68 promilės girtumas, teisėsaugos teigimu, jis inicijavo konfliktą su žmona ir prieš ją smurtavo.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė P. Kontrimą iš pareigų dėl teisėjo vardo pažeminimo atleido 2017-ųjų sausį.

Tų pačių metų spalį Panevėžio apygardos teismas jau buvusį teisėją pripažino kaltu dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo savo sutuoktinei, jam paskirta laisvės apribojimo vieneriems metams bausmė.

Aukščiausiasis Teismas nurodė, kad priimant pareiškimą iš teisėjo sutuoktinės, pradedant ikiteisminį tyrimą bei vertinant įrodymus byloje, buvo padaryti esminiai Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimai, kuriais buvo suvaržytos įstatymų garantuojamos kaltinamojo teisės, ir tai sutrukdė teismui išsamiai ir nešališkai išnagrinėti bylą.

P. Kontrimas Kretingos rajono apylinkės teismo teisėju dirbo nuo 1994 metų.

Plungės apylinkės teismo sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.