Mokyklos sako dar negalinčios vykdyti kontaktinių konsultacijų abiturientams

Vyriausybei prieš daugiau nei dvi savaites leidus kontaktines konsultacijas abiturientams, šalies mokyklos sako to negalinčios daryti, kol nėra baigta pedagogų ir abiturientų vakcinacija.

Vyriausybei prieš daugiau nei dvi savaites leidus kontaktines konsultacijas abiturientams, šalies mokyklos sako to negalinčios daryti, kol nėra baigta pedagogų ir abiturientų vakcinacija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vyriausybei prieš daugiau nei dvi savaites leidus kontaktines konsultacijas abiturientams, šalies mokyklos sako to negalinčios daryti, kol nėra baigta pedagogų ir abiturientų vakcinacija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vyriausybei prieš daugiau nei dvi savaites leidus kontaktines konsultacijas abiturientams, šalies mokyklos sako to negalinčios daryti, kol nėra baigta pedagogų ir abiturientų vakcinacija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vyriausybei prieš daugiau nei dvi savaites leidus kontaktines konsultacijas abiturientams, šalies mokyklos sako to negalinčios daryti, kol nėra baigta pedagogų ir abiturientų vakcinacija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ignas Jačauskas, BNS

Apr 9, 2021, 9:29 AM

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija nurodo, kad pirmąja COVID-19 vakcinos doze jau paskiepyta apie penktadalis abiturientų, bent vieną skiepų dozę taip pat gavo 40 proc. jų mokytojų, dar 12 proc. turi imunitetą, nes yra persirgę.

Ministerijos duomenimis, iš viso vakcinuota daugiau kaip 59 tūkst. ugdymo įstaigų darbuotojų, 23 tūkst. – ir antrąja doze.

Laukia antros dozės

Kauno Jono Jablonskio gimnazijos direktorė Danguolė Miškinienė sako, kad mokykloje pirmąja doze paskiepyta absoliuti dauguma – 57 iš 64 pedagogų, du yra persirgę koronavirusu, likusieji laukia „Pfizer“ vakcinos. Tačiau konsultacijos vis tiek vykdomos tik nuotoliniu būdu, nes ateiti į klases neįgiję imuniteto nesutinka nei mokytojai, nei moksleiviai.

„Kontaktinės konsultacijos nevyksta, tik nuotolinės, nes pedagogai nėra iki galo paskiepyti, nesutinka ir dvyliktokai jose dalyvauti. Be to, apibrėžtas ir mažas skaičius – tik penki vaikai, jei iš viso grupėje konsultacijų gali dalyvauti iki 11 mokinių“, – BNS sakė direktorė.

Anot jos, toks maksimalus vaikų grupėje skaičius nustatytas ministerijos, o skelti jas nebūtų išeitis, nes tuomet pedagogams tektų pernelyg didelis krūvis, už kurį nėra numatyta apmokėjimo.

„Įsivaizduokite, jei dvyliktokas turi po septynias pamokas kiekvieną dieną, jam reikia dar nueiti į šešių dalykų konsultacijas, tai mokytojas kada baigia darbą? 18-19 valandą? Tad tokių dalykų nelabai išeina organizuoti. Taip, ir apmokėjimas yra – jei viena grupė, yra vienaip, o jei mokytojas turi tris grupes, kitoks apmokėjimas turėtų būti. Bet nuotolinės konsultacijos, jei moksleivis nori mokytis, o mokytojas yra profesionalas, vyksta pakankamai kokybiškai, jose gali būti ir 11 mokinių“, – sakė D. Miškinienė.

Profesinės sąjungos: krūvis būtų per didelis

Ji teigė negirdėjusi, kad kitos mokyklos bent jau Kaune būtų pradėjusios gyvas konsultacijas. Profesinės sąjungos irgi tvirtina, kad jau beveik tris savaites galiojantis leidimas iki šiol praktikoje neveikia.

„Iki atostogų tokio grįžimo ir neįvyko, konsultacijas beveik visi vykdė nuotoliniu būdu. Tad tos rekomendacijos vykdyti konsultacijas po penkis praktiškai nelabai buvo taikomos“, – BNS sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas.

Anot jo, vakcinacija vyksta pakankamai sklandžiai, didžioji dalis dvyliktokų mokytojų gauna pasiūlymus atvykti skiepytis ir su tuo sutinka.

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas taip pat tvirtina, kad iki šiol nėra sulaukta išaiškinimų, kaip vykdyti konsultacijas dvyliktokų klasėms, pavyzdžiui, su 30-čia vaikų, nes tokiu atveju norint užtikrinti užsiėmimus visai klasei, reikėtų 6 valandų.

„O jei mokytojas turi tokias dvi ar tris klases? Tai reiškia, kad konsultacijų skaičius išaugs dvigubai ar trigubai. Kada mokytojui dirbti su kitų klasių mokiniais?“, – svarsto E. Milešinas, cituojamas pranešime spaudai.

Jis taip pat sako nesuprantantis, kodėl mokytojams laiku nebuvo sudarytos sąlygos pasiskiepyti nuo COVID-19, o abiturientams nėra taikomas kaupinių metodas ir jie nėra grąžinami į klases įprastiniam kontaktiniam darbui.

Pasigenda aiškumo dėl testų

Profsąjunga taip pat sako sulaukianti daug klausimų dėl privalomo pedagogų testavimo, kai šie atsisako skiepytis. Anot E. Milešino, sveikatos apsaugos ministras yra nurodęs, kad tam tikri asmenys gali nesitestuoti, sudaryta galimybė rečiau testuotis ar tai daryti kitokiais testais, bet ministerija detalesnių paaiškinimų nepateikia.

„Vyriausybė akivaizdžiai nesuvokia, kad jos priimtą tvarką turės interpretuoti 60 merų, o dar liūdniau tai, jog tas pačias taisykles bus pavesta traktuoti mokyklų vadovams, kurių Lietuvoje yra daugiau nei 1200. Kaip liaudies išmintis byloja – dešimt auklių, o vaikas be galvos“, – pastebi profesinės sąjungos vadovas.

Dvyliktokų kontaktines konsultacijas leista vykdyti nuo kovo 22-osios.

Šią savaitę ugdymas šalyje nevyksta dėl mokinių atostogų, klasėse leidžiama mokytis tik pradinukams, dalyje savivaldybių tai galima daryti tik taikant COVID-19 kaupinių testavimo metodą.

ŠMSM duomenimis, praėjusią savaitę klasėse mokėsi virš 63 tūkst. pradinukų, iš jų beveik septyni tūkstančiai mokosi mokyklose, kuriose taikomas grįžimas pasirinkus testavimą kaupiniais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.