Socialdemokratai tvirtina, kad I. Šimonytės Vyriausybė slepia planą, kur ir kaip išleis 2,2 mlrd. eurų

Konstituciniam Teismui sprendžiant, ar tiesioginiai savivaldybių merų rinkimai, kai juos renka patys gyventojai, o ne savivaldybių tarybų nariai, prieštarauja Konstitucijai, Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) svarsto inicijuoti Konstitucijos keitimą, siekiant išlaikyti dabartinę rinkimų sistemą.

Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Sinkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Sinkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Sinkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Sinkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 13, 2021, 7:19 PM

Tuo pačiu laikinasis Socialdemokratų partijos pirmininkas Mindaugas Sinkevičius išsakė kritiką dabartinei Vyriausybei primindamas, ką dabartiniai valdantieji kalbėjo apie Sauliaus Skvernelio Vyriausybę. 

Keis žaidimo taisykles?

Mykolo Romerio universiteto (MRU) profesorius Vytautas Sinkevičius anksčiau teigė, jog tiesioginiai merų rinkimai prieštarauja Konstitucijai. Anot jo, Konstitucijoje numatytos vienodos visų savivaldybės tarybos narių teisės, todėl Seime suburta rinkimų sistemų peržiūros darbo grupė turėtų palaukti galutinio Konstitucinio Teismo (KT) verdikto, kuris numatomas balandžio 17d. ir tuomet nuspręsti, kaip tinkamai reglamentuoti merų rinkimo tvarką.

Laikinasis Socialdemokratų partijos pirmininkas Mindaugas Sinkevičius tarybos posėdžio metu teigė, jog gali būti, kad Konstitucinis Teismas dar šią savaitę pasakys, kad tiesioginiai mero rinkimai prieštarauja Konstitucijai, todėl LSDP turi būti pasiruošusi reaguoti į tokį sprendimą.

„Klausimas ir mums, socialdemokratams, kokią poziciją užimsime: ar mums priimtina dabartinė tiesioginė merų rinkimų sistema, kurią, beje, palaiko daugiau nei 80 proc. šalies gyventojų. Tai yra sistema, kuri rinkėjams patinka.

Tai ar bandysime keisti Konstituciją, ar vėl viską suniveliuosime pagal, panašu, konservatorių iniciatyvą. Nors ne vienas Seimo narys pasirašė, bet teikėjas yra Andrius Kupčinskas, buvęs Kauno miesto meras. Matyt, pralaimėjimo kartėlis prieš Visvaldą Matijošaitį paragino kreiptis į KT ir paprašyti verdikto“, – kalbėjo M.Sinkevičius.

Anot jo, jeigu KT iš tiesų pasakys, kad tiesioginiai mero rinkimai prieštarauja Konstitucijai, tuomet socialdemokratų partija ir frakcija Seime turi užimti aiškią poziciją.

„Mūsų poziciją, o ne mums primetamą poziciją. Akivaizdu, kad viskas savivaldos rinkimais nesibaigs – yra peržiūros grupė sudaryta visiems rinkimų įstatymas, nuo Seimo iki prezidento. Matyt, norima pasižiūrėti žaidimo taisykles ir jas persibraižyti taip, kaip labiau tiktų tiems, kas dabar yra valdžioje“, – įvertino M.Sinkevičius.

Prisiminė ankstesnę kritiką

M.Sinkevičius taip pat išsakė kritiką premjerės Ingridos Šimonytės Vyriausybei.

„Galime retrospektyviai palyginti situaciją, kokią turėjome su S.Skvernelio Vyriausybe, ir situaciją, kurią turime dabar. Peršasi išvada, kad buvo lengva dabartiniams valdantiesiems kritikuoti. Nebuvo tinkamai pasiruošta perimti estafetę ir organizuoti išėjimą iš pandemijos, situacijos valdymo kitaip“, – kalbėjo M.Sinkevičius.

Anot jo, buvo daug politkorektiškų kalbų, kad bus kitaip: kad nebus komunikacijos chaoso, kad bus peržiūrimi ekonomikos suvaržymo mastai.

„Turbūt visi pamenate kalbas, kad stebėtina, koks yra ankstesnės Vyriausybės negebėjimas laiku padėti verslui, kuris stoja, stokoja, nes neveikia, nes reikia mokėti mokesčius už patalpas, o veiklos nėra“, – prisiminė socialdemokratas.

Vertindamas skiepijimo procesą M.Sinkevičius teigė, kad prioritetinę eilę norima padaryti tarsi guminę – kad visi į ją tilptų ir visi būtų patenkinti, tačiau tai nepavyksta.

„Ši Vyriausybė turi daugiau noro, demonstruoja didesnę empatiją, kita vertus – tai tik darbo pradžia. Jau matosi, kad kai kurie pasisakymai, pavyzdžiui, „Jei nepatinka, galėsite išrinkti po ketverių metų naują valdžią“, matyt, demonstruoja ir valdžios psichologinę būklę“, – kalbėjo jis.

M. Sinkevičius: I. Šimonytės Vyriausybė slepia planą, kur ir kaip išleis 2,2 mlrd. eurų

M.Sinkevičius sako, kad Vyriausybė nuo politikų ir visuomenės slepia rengiamą planą, kur ir kaip išleis Europos Komisijos (EK) Lietuvai numatomą 2,2 mlrd. eurų dotaciją, skirtą atsigavimui po pandemijos.

M. Sinkevičius teigia, kad minėtas planas EK turėtų būti pateiktas iki balandžio pabaigos, tačiau apie tai jokių diskusijų šalies viduje esą nėra.

„Kas matė tą planą? Niekas nematė. Nei savivaldybių asociacija, nei asocijuotos verslo struktūros. Niekas nėra žinoma – tik gražios prezentacijos ir gražūs žodžiai, kad štai, Finansų ministerija pademonstruos strateginį proveržį ir kad viskas bus gerai. Kitos šalys planus pateikė jau vasario mėnesį – mus aplenkė Latvija, Graikija, Lenkija, daugybė šalių“, – kalbėjo M. Sinkevičius.

Jo teigimu, toks Vyriausybės elgesys yra nepateisinamas, nes 2,2 mlrd. eurų yra pernelyg ženkli suma Lietuvai ir jos žmonėms.

„Kaip galima per kelias savaites, jei tas planas bus pateiktas, sureaguoti, kai kalbama apie tokią sumą? Turbūt nuomonės iš savivaldos nereikia. Vyriausybė, matyt, galvoja, kad jie išmintingiausi, geriausi, žino, kaip Lietuvai investuoti 2,2 mlrd. eurų ir mus visa tai atves į šviesų rytojų. Tik neaišku, ar mes jį išvysime. Akivaizdu, kad Vyrauja požiūris, kad Vilnius visada žino geriau. Ir panašu, kad tai niekam nerūpi“, – vertino M. Sinkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.