J. Šiugždinienė: tikiu, kad rugsėjo 1-ąją visi susitiksime klasėse

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė sako, kad šiuo metu dedamos visos pastangos, kad kitais mokslo metais į mokyklas vaikai grįžtų saugiai. Ji neatmeta galimybės, kad pandemija pakoreguos ugdymo procesą taip, jog dalis užsiėmimų ir toliau vyks namuose.

Mokykla.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla.<br>V.Skaraičio nuotr.
Abiturientai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Abiturientai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Abiturientai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Abiturientai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jurgita Šiugždinienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgita Šiugždinienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Egidijus Milešinas<br>T.Bauro nuotr.
Egidijus Milešinas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 15, 2021, 1:38 PM, atnaujinta Apr 15, 2021, 2:20 PM

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį nuotoliniu būdu susitiko su švietimo, mokslo ir sporto ministre Jurgita Šiugždiniene, sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu, švietimo profesinių sąjungų, moksleivių sąjungos, mokyklų vadovų asociacijos ir savivaldybių asociacijos atstovais ir aptarė iššūkius švietimo kokybei pandemijos sąlygomis.

Prezidento patarėja Vilma Bačkiūtė pristatė, jog susitikimo metu kalbėta apie situaciją mokyklose, pradinukų grąžinimą į mokyklas ir pasiteisinusias praktikas.

„Prezidentas kvietė susitelkti vienam bendram uždaviniui, kad kitais mokslo metais visos mokyklos galėtų saugiai atsiverti. Turime paruošti visus namų darbus, kad kitais metais sugrąžintumėme mokinius į saugų kontaktinį darbą“, – sakė V.Bačkiūtė.

Tikisi naujus mokslo metus pradėti kitaip

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė kalbėjo, kad diskusijos su švietimo bendruomene vyksta nuolat, o šiuo metu itin svarbus yra ir abiturientų klausimas.

„Grįžimo į mokyklas ir mūsų ugdymo praradimo kompensavimo sėkmė priklauso nuo mūsų bendro darbo. Labai kviečiu visus susitelkti, nes šiuo metu mūsų prioritetas, nepaisant to, kad mokslo metai eina į pabaigą, yra nuo gegužės 3 dienos į ugdymo procesą grąžinti abiturientus“, – kalbėjo ministrė.

Pasak jos, dvyliktokams ir toliau bus suteikta galimybė dalyvauti papildomose konsultacijose, tam skiriamos ir papildomos lėšos.

„Tikimės, kad tos konsultacijos grįžus į kontaktinį ugdymą padės didesne dalimi kompensuoti ugdymo praradimus. Tai ypač svarbu abiturientams, kurie per šį laikotarpį patyrė sunkumų.

Taip pat ruošiamės kitiems mokslo metams – tikiu, kad rugsėjo 1 dieną mes visi susitiksime klasėse, bet tai labai priklauso nuo vakcinacijos tempo ir mūsų pačių noro vakcinuotis. 

Planuojame visą eilę veiksmų: vasaros stovyklas, rudenį tęsime papildomas konsultacijas, rūpinamės, kad rudenį būtų įsigytos technologijos hibridiniam ugdymui“, – kalbėjo J.Šiugždinienė.

Ji pridūrė, kad dalis ugdymo po karantino taip pat galėtų vykti nuotoliniu būdu.

„Mes turbūt ir ne pandeminiu laikotarpiu dalį ugdymo galėsime atlikti nuotoliniu būdu – tai yra pažangus metodas“, – tvirtino ministrė.

Pasak jos, grįžimo į mokyklas klausimas yra sudėtingas, nes išsiskiria nuomonės.

„Matome, jog bendruomenė nėra vieninga grįžimo į mokyklas klausimu. <...> Matome, kad nuomonės skiriasi – galėčiau pasakyti, kad iš 100 procentų, apie 70 procentų yra už grįžimą, o maždaug 30-35 procentai yra prieš“, – sakė ministrė.

Pasak J.Šiugždinienės, šiuo metu pirmąją vakcinos dozę gavo jau apie 50 procentų abiturientų.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė, jog ministerija stengiasi sukurti prielaidas, kad sugrįžimo procesai į mokyklas ir studijas būtų kuo sklandesni.

„Kalbant apie testavimą, norėtųsi atkreipti dėmesį, kad nuo kovo pabaigos švietimo paslaugų ir veiklos darbuotojams yra privaloma periodiškai tirtis dėl COVID-19. Testuotis yra būtina visiems švietimo darbuotojams, dirbantiems kontaktiniu būdu.

Jei mokytojas dirba nuotoliniu būdu, ši pareiga tikrai negalioja. Vien praėjusią savaitę buvo apie 17 tūkst. profilaktinių tyrimų, šią savaitę jau yra 11 tūkstančių, ir tik taip mes galime užkirsti kelią protrūkiams ugdymo įstaigose, nes, deja, jų čia netrūksta“, – sakė A.Dulkys.

Jis džiaugėsi, kad testavimas kaupiniais vyksta beveik 70 šalies mokyklų, testuojasi daugiau nei 9000 pradinių klasių mokinių.

„Mūsų pareiga yra nuolat ieškoti naujų būdų, kaip galima būtų plėsti testavimo apimtis ugdymo įstaigose, todėl jau artimiausiu metu ruošiamės sudaryti galimybę daryti greituosius antigenų testus“, – sakė A.Dulkys.

Negailėjo kritikos Vyriausybei

Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS) prezidentė Sara Aškinytė sakė, kad šiuo metu išgirsti moksleivių mintis ir idėjas yra labai svarbu.

„Buvo aptartas psichosocialinės aplinkos aspektas, emocinės aplinkos aspektas. Pažadėta, kad yra ruošiamas planas, kaip padėti moksleiviams ir švietimo bendruomenei, nes moksleiviai patiria labai daug streso, kontakto nebuvimas palieka stiprias pasekmes jų įprastam gyvenimui“, – kalbėjo LMS prezidentė.

„Labai džiugiai pasitinkame planus apie testavimą ir vakcinavimą. Susitikimas buvo viltingas ir manome, kad tų diskusijų tikrai nebus per daug“, – pridūrė ji.

Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas savo ruožtu negailėjo kritikos Vyriausybei, teigdamas, jog ši nesiryžta spręsti įsisenėjusių švietimo problemų.

„Vyriausybė pažadėjo, kad švietimas bus valstybės prioritetas numeris vienas. Nepaisant nieko, to mes ir tikimės. Tačiau šiandien akivaizdu, kad švietimas nėra šios Vyriausybės prioritetas ir ambicija. Tai, ką mes matome šiandien – bandymas nusimesti atsakomybę ir primesti ją mokyklų vadovams ir mokytojams.

Tai nerodo kompetencijos ir gebėjimo vadovauti ir spręsti problemas. Nacionalinis susitarimas dėl švietimo derinamas po kilimu, žinome, kad jau sutarta visą švietimo finansavimą perduoti savivaldybėms.

Tai dar kartą įrodo nenorą ir nesugebėjimą spręsti įsisenėjusias švietimo problemas. <...> Manau, kad Vyriausybei reikėtų imtis kardinalių sprendimų“, – kalbėjo E.Milešinas.

A.Dulkio pateiktais duomenimis, 34 tūkst. švietimo bendruomenės narių pasiskiepijo bent viena doze, apie 20 tūkst. – abiem dozėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Kopenhagoje milžiniškas gaisras pasiglemžė istorinį pastatą