Aplinkos apsaugos departamentas pateikė daugiau informacijos apie O. Vėbrienės atleidimą

Praėjusią savaitę Aplinkos ministras Simonas Gentvilas, argumentuodamas tuo, jog darbo patirtis neatitinka reikalavimų, iš pareigų atleido Aplinkos apsaugos departamento (AAD) vadovę Olgą Vėbrienę. Kaip rodo naujienų portalo lrytas.lt gauti duomenys, dabar jau buvusi AAD vadovė Valstybės tarnybos departamentui (VTD) pateikė neteisingus duomenis apie savo darbo patirtį.

Olga Vėbrienė.<br> Lrytas.lt koliažas
Olga Vėbrienė.<br> Lrytas.lt koliažas
Simonas Gentvilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Simonas Gentvilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aplinkos apsaugos departamentas.<br>T.Bauro nuotr.
Aplinkos apsaugos departamentas.<br>T.Bauro nuotr.
Olga Vėbrienė.<br>J. Jasiūno nuotr.
Olga Vėbrienė.<br>J. Jasiūno nuotr.
Aplinkos apsaugos departamentas.<br>T.Bauro nuotr.
Aplinkos apsaugos departamentas.<br>T.Bauro nuotr.
Simonas Gentvilas<br>T.Bauro nuotr.
Simonas Gentvilas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2021-04-16 17:44

„Aš gavau informaciją, patvirtintą trečiųjų institucijų, kad buvusi direktorė neturi tinkamos kvalifikacijos ir negali šiandien eiti esamų pareigų, nes tam nėra kvalifikuota. Čia nėra susidorojimas, čia yra objektyvūs faktai“, – po atleidimo sakė S.Gentvilas.

Kandidatė jokių abejonių nekėlė

Valstybės tarnybos departamento (VTD) atstovė Lina Biekštaitė portalui lrytas.lt pateikė informaciją, jog O.Vėbrienė vienai darbo grupei Ūkio ministerijoje vadovavo ne dvejus metus, kaip pati nurodė, o tik apie du mėnesius.

„Vertinant minimo pretendento darbo patirtį kartu su kitais vadovaujamojo darbo patirties laikotarpiais (kurie yra žinomi ir iš viešai prieinamos informacijos) konkurso organizavimo laikotarpiu taip pat buvo įskaičiuotas ir minimo asmens gyvenimo aprašyme (pateiktame Valstybės tarnybos departamentui) nurodytas vadovaujamojo darbo patirties laikotarpis einant Lietuvos Respublikos ūkio ministro 2018 m. balandžio 24 d. Nr. 4-238 įsakymu „Dėl teisėkūros iniciatyvų mokslo, technologijų ir inovacijų viešojo valdymo sistemai tobulinti darbo grupės sudarymo“ sudarytos darbo grupės vadovo pareigas.

Gyvenimo aprašyme nurodyta, kad šios pareigos eitos 2018-04-24 – 2020-04-15“, – pateiktame atsakyme teigė VTD atstovė.

Vis tik, L.Biekšaitės teigimu, šių metų balandį Valstybės tarnybos departamentas iš Aplinkos ministerijos gavo Ekonomikos ir inovacijų ministerijos raštą, kuriame pateikta šios ministerijos nuomonė, kad minėtos darbo grupės veiklos laikytina pabaiga yra 2018 metų birželio 30 diena.

VTD atstovė pabrėžė, kad konkurso organizavimo metu dėl O.Vėbrienės pateiktos informacijos tikslumo ir teisingumo nebuvo jokių abejonių.

„Konkurso organizavimo laikotarpiu Valstybės tarnybos departamentas neturėjo abejonių dėl minimo asmens (kuris tuo metu be kita ko buvo laikinai perkeltas, esant tarnybinei būtinybei, į Aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pareigas) gyvenimo aprašyme pateiktos informacijos, susijusios su aptariamu vadovaujamojo darbo patirties laikotarpiu.

Valstybės tarnybos įstatymo 51 straipsnio 1 dalies 8 punkte nustatyta, kad valstybės tarnautojas atleidžiamas iš pareigų, kai paaiškėja, kad stodamas į valstybės tarnybą jis <...> nuslėpė ar pateikė tikrovės neatitinkančius duomenis, dėl kurių negalėjo būti priimtas į valstybės tarnautojo pareigas“, – lrytas.lt komentavo VTD atstovė.

Pati O.Vėbrienė penktadienį portalui 15min sakė, jog jai iki šiol niekas nepaaiškino, kodėl ji atleista iš darbo, taip pat ministerija jai nepristatė ir surinktų duomenų.

„Į Aplinkos ministeriją su prašymu pateikti man susipažinti visus duomenis, kuriais pagrįstas įsakymas dėl mano atleidimo, kreipiausi dar balandžio 12 d. <...>, tačiau iki šiol šių duomenų negavau“, – komentavo O.Vėbrienė.

Neatitiko reikalavimų

Kaip anksčiau pranešė ministerija, S.Gentvilas pasirašė įsakymą „paaiškėjus, kad direktorės vadovaujamo darbo patirtis neatitinka pareigybės, į kurią buvo priimta, reikalavimų“.

„Įvertinęs pateiktas aplinkybes ir vadovaudamasis bendruoju teisės principu, kad iš neteisės teisė nekyla, aplinkos ministras priėmė sprendimą atleisti departamento direktorę, kaip numatyta Valstybės tarnybos įstatyme, kad „valstybės tarnautojas atleidžiamas iš pareigų, kai paaiškėja, kad stodamas į valstybės tarnybą jis pateikė suklastotus dokumentus arba nuslėpė ar pateikė tikrovės neatitinkančius duomenis, dėl kurių negalėjo būti priimtas į valstybės tarnautojo pareigas“, – teigiama Aplinkos ministerijos išplatintame pranešime.

Atleidžiama AAD vadovė tikino, kad tokį sprendimą netrukus skųs.

„Taip, patvirtinu, kad kreipsiuosi į teisėsaugos institucijas ir į teismą dėl šio įsakymo neteisėtumo. Tikiu teisingumu ir tikiu, kad laimėsiu“, – rašė O.Vėbrienė.

„Šiek tiek gaila, kad nespėjau įgyvendinti visų pokyčių, kurie būtų sustiprinę aplinkosaugą ir patiems aplinkosaugininkams leidę dirbti tokiomis sąlygomis, kurias mums teikia XXI amžius. Vis dėlto tikiu, kad grįšiu ir galėsiu tęsti pradėtą darbą. Ir niekada nenustosiu Tausoti. Saugoti. Mylėti aplinkosaugą, jūrą, upes, medžius, gyvūnus, augalus ir paukščius“, – pridūrė ji.

S.Gentvilui praėjusių metų pabaigoje tapus aplinkos ministru netrukus tarp jo ir O.Vėbrienės kilo nesutarimų – trintis atsirado, kai ši nušalino aplinkosaugininką, per atostogas ministrui pranešusį apie praėjusių metų pabaigoje Būtingės terminale išsiliejusią naftą.

Ministras savo ruožtu tvirtino sulaukiantis neproporcingai daug Aplinkos apsaugos departamento darbuotojų skundų ir pats pradėjo tarnybinį patikrinimą, ar teisėtai nuo pareigų buvo nušalintas minėtas aplinkosaugininkas. S.Gentvilas taip pat kėlė klausimą dėl kadrų politikos departamente, įkurtų vadovaujamų pareigybių.

O.Vėbrienė Aplinkos apsaugos departamento vadove tapo praėjusių metų rugpjūtį. Ji pakeitė Valdą Laukį, kurio vadovaujamas departamentas sulaukė kritikos po gaisro padangų perdirbimo bendrovėje „Ekologistika“ Alytuje ir „Grigeo Klaipėda“ taršos Kuršių mariose.

Iki tol O.Vėbrienė vadovaujamas pareigas ėjo Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje: 2019 metų vasarį-gruodį dirbo ministerijos kanclere, nuo 2019 metų gruodžio pabaigos iki 2020-ųjų balandžio vidurio – ministerijos Strateginių sprendimų paramos grupės vadove, po to nepilnas dvi savaites vadovavo Aplinkos ministerijos Strateginių pokyčių grupei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.