Ne visi valstiečiai entuziastingai vertina pasitraukimo iš partijų susitarimo dėl švietimo galimybes: tai nebūtų įžvalgu

​Dažnai partijos pirmininkui nevengianti oponuoti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narė Rima Baškienė skeptiškai įvertino Ramūno Karbauskio išsakytas abejones dėl galimybių tęsti darbą partijų susitarimą dėl švietimo rengiančioje grupėje. Parlamentarė mano, kad pasitraukimas iš šių derybų reikštų valstiečių galimybių teikti ir su kitomis partijomis argumentuotai išdiskutuoti LVŽS programines nuostatas švietimo klausimu, išsižadėjimą.

Rima Baškienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rima Baškienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2021, 3:18 PM

„Visada dalyvavimas darbo grupėse ir galimybė išsakyti poziciją, diskutuoti, teikti savo argumentus yra svarbu ir netgi būtina. Pasitraukti reikštų nedalyvauti. Taip, turime savo nuomonę, bet ją išsakyti galima ir viešai. Mano argumentai panašūs buvo ir ankstesnėse pozicijose ir dabar aš manau, kad reikia dirbti“,– Eltai kalbėjo R. Baškienė

Parlamentarė mano, kad nuspręsti ar verta pasirašyti bendrą partijų dokumentą, kuriame būtų sutariama dėl švietimo politikos gairių, galima tuomet, kai būtų parengtas galutinis dokumento variantas, o LVŽS nedalyvavimas derybose reikštų, kad jų siūlymai apskritai net nebūtų svarstomi.

„Dirbant darbo grupėje, tu gali argumentuotai ginčytis, teikti siūlymus ir galbūt mūsų argumentai nusvers ir kitų darbo grupėje nuomonę. O pasitraukti nedirbant darbo, o tiesiog sugalvojus, kad aš nenoriu, na nelabai nelabai...“, – tvirtino valstietė, pažymėdama, kad partijos pasitraukimas iš šio susitarimo nebūtų įžvalgus žingsnis.

„Kai pamatysime tekstą, kuris yra bendras produktas mūsų visų, tų kurie dirbs darbo grupėje, tada mes sakykime ar jis geras, ar blogas išėjo, bet dar nemačius, iškarto pasitraukti, mano nuomone nebūtų įžvalgu. Reikia savo poziciją ir partijos programą, tikslus kelti ir sakyti viešai, suteikti galimybę jiems skambėti viešumoje“, – tvirtino valstietė

Nors R. Baškienė akcentuoja, kad galutinį sprendimą dėl pasitraukimo turėtų priimti visi frakcijos nariai, jos pačios nuomone, atsitraukimas iš tokio susitarimo būtų prasmingas tik tuomet, jeigu tokio žingsnio imtųsi visa vieningai susitarusi opozicija.

„Jeigu nutartų visa opozicija kartu nedalyvauti ir teikti kitą alternatyvų projektą, tai būtų kažkokia prasmė. Ką reiškia dabar vieniems valstiečiams? Opozicija turi gebėti tarpusavyje susitarti ir ieškoti bendro, geresnio sprendimo ne dėl oponavimo, o dėl Lietuvos žmonių““, – sakė R. Baškienė, pabrėždama, kad valstiečiams švietimo klausimas yra itin svarbus.

ELTA primena, kad ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė kovo pradžioje inicijavo pirmąjį susitikimą su politinių partijų frakcijų Seime paskirtais atstovais, kuriame buvo aptarta Nacionalinio susitarimo dėl švietimo rašymo eiga. Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė yra sakiusi, kad Partijų susitarimą dėl švietimo tikimasi patvirtinti per pavasario sesiją.

Tačiau pastarąją savaitę valstiečių lyderis R. Karbauskis teigė, kad, nors ir supranta, jog Lietuvai susitarimas dėl švietimo politikos gairių yra labai svarbus, esami požiūrių skirtumai ir numanomi valdančiųjų „užkulisiniai žaidimai“ tęsti bendrus darbus labai trukdo.

Tai, kad valstiečiai gali atsitraukti nuo ambicijų parengti bendrą partijų susitarimą dėl švietimo, neatmetė ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narys Eugenijus Jovaiša. Būtent nuo jo nuomonės, tikino R. Karbauskis, didžiąja dalimi ir priklausys tai, kokia šiuo klausimu bus valstiečių pozicija. O dėl jos, tvirtina E. Jovaiša, opoziciniai valstiečiai, ko gero, apsispręs jau šią savaitę.

Kovo pabaigoje valstiečiai pasitraukė iš Seimo valdybos sudarytos darbo grupės, turinčios parengti rinkimų sistemos pertvarką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.