Ministerijos planas: 5-11 klasių moksleiviai į mokyklas sugrįžti galėtų jau gegužę

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) kancleris Julius Lukošius sako, kad 5-11 klasių mokiniai galėtų į mokyklas sugrįžti jau gegužę. Šis pasiūlymas netrukus bus teikiamas Vyriausybei.

Moksleiviai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Moksleiviai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Moksleiviai<br>T.Bauro nuotr.
Moksleiviai<br>T.Bauro nuotr.
Moksleiviai<br>V.Skaraičio nuotr.
Moksleiviai<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 21, 2021, 1:41 PM, atnaujinta Apr 21, 2021, 3:47 PM

„Mūsų pasiūlymas Vyriausybei yra suformuotas, jis atrodo taip: tose savivaldybėse, kuriose yra daugiau nei 200 atvejų 100 tūkstančių gyventojų, mokiniai galės sugrįžti į kontaktinį ugdymą, jei atliekami greitieji antigenų testai. Tose savivaldybėse, kur atvejų yra mažiau, tiesiog galės sugrįžti ir mokytis mišriu būdu.

Paliekame tokią laisvę savivaldybėms. Labai norėtumėme, kad tai įvyktų jau pirmoje gegužės pusėje“, – Seimo Švietimo ir mokslo reikalų komitete kalbėjo ministerijos kancleris.

„Nuo pat pradžių brėžėme tą pačią liniją – ikimokyklinis ugdymas, pradinukai, abiturientai ir 5-11 klasės. Tai dabar jau esame šiame etape“, – kalbėjo jis.

Premjerė Ingrida Šimonytė trečiadienį teigė, jog šis sprendimas iš tikrųjų svarstomas, tačiau pabrėžė, kad būtinas glaudus bendradarbiavimas su savivaldybėmis.

„Svarstėme šiandien, sprendimai iš esmės yra, bet reikia, kad visi dalyvaujantys tuos sprendimus suprastų ir galėtų įgyvendinti – kalbu apie savivaldybes, nes būtent nuo jų aktyvumo ir iniciatyvumo labiausiai priklauso, kiek sėkmingai 5-11 klasės galėtų sugrįžti į ugdymą.

Dėl trukmės, kiek jis galėtų trukti, manau, kad tai nėra taip svarbu. Tačiau visų dalyvavusių diskusijoje nuomone, ar tai būtų mokyklų vadovai, ar pedagogai, ar patys moksleiviai, vyraujanti nuomonė yra ta, kad vis tiek verta. Tai manau, kad toms klasėms, kurioms iki mokslo metų pabaigos liko gerokai daugiau, tos vertės irgi būtų daugiau“, – kalbėjo premjerė.

„Kalbame apie gegužės pradžią, turbūt etapais“, – apie galimą grįžimo datą sakė I.Šimonytė.

Švietimo ir mokslo komiteto posėdžio metu parlamentarai ministerijai negailėjo kritikos, esą nėra jokios logikos, kai į mokyklas grįžta pradinukai ir abiturientai, o kitų klasių mokiniai yra pamirštami.

„Tyrimai rodo, kad psichinė sveikata prasta, sąlygos yra pakitusios. Galima taikyti lankstesnius grįžimo būdus. Kaip čia yra – darželiuose eina vaikai, o kodėl negalima po truputį grąžinti ir 5-11 klasių mokinių?

Mums turėtų rūpėti ir mokinių psichinė sveikata“, – kalbėjo socialdemokratė Vilija Targamadzė.

Nuo gegužės 3-osios mokytis kontaktiniu būdu grįžta ir abiturientai.

Nuomonės išsiskiria

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė kiek anksčiau sakė besitikinti, kad rugsėjo 1-ąją į mokyklas saugiai galės sugrįžti visi.

„Tikiu, kad rugsėjo 1 dieną mes visi susitiksime klasėse, bet tai labai priklauso nuo vakcinacijos tempo ir mūsų pačių noro vakcinuotis. Planuojame visą eilę veiksmų: vasaros stovyklas, rudenį tęsime papildomas konsultacijas, rūpinamės, kad rudenį būtų įsigytos technologijos hibridiniam ugdymui“, – kalbėjo J.Šiugždinienė.

Ji pridūrė, kad dalis ugdymo po karantino taip pat galėtų vykti nuotoliniu būdu.

„Mes turbūt ir ne pandeminiu laikotarpiu dalį ugdymo galėsime atlikti nuotoliniu būdu – tai yra pažangus metodas“, – tvirtino ministrė.

Pasak jos, grįžimo į mokyklas klausimas yra sudėtingas, nes išsiskiria nuomonės.

„Matome, jog bendruomenė nėra vieninga grįžimo į mokyklas klausimu. <...> Matome, kad nuomonės skiriasi – galėčiau pasakyti, kad iš 100 procentų, apie 70 procentų yra už grįžimą, o maždaug 30-35 procentai yra prieš“, – sakė ministrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.