Ar pandemijos apdaužytą įvaizdį Vyriausybė galėtų pagerinti paaukodama silpniausiai atrodančius ministrus?

Valdančiosios Seimo daugumos gretose vis labiau plinta nerimas, kad trupa jos reitingai ir Vyriausybės autoritetas. Gal bus griebtasi ir ryžtingesnių žingsnių norint taisyti padėtį?

Ingrida Šimonytė, Kęstutis Navickas, Arūnas Dulkys, Aušrinė Armonaitė<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė, Kęstutis Navickas, Arūnas Dulkys, Aušrinė Armonaitė<br>T.Bauro nuotr.
Premjerė I.Šimonytė pastaruoju metu sulaukia kritikos iš visų pusių.<br>V.Skaraičio nuotr.
Premjerė I.Šimonytė pastaruoju metu sulaukia kritikos iš visų pusių.<br>V.Skaraičio nuotr.
Simonas Gentvilas, Aušrinė Armonaitė, Marius Skuodis, Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Simonas Gentvilas, Aušrinė Armonaitė, Marius Skuodis, Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gintarė Skaistė<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gintarė Skaistė<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Sysas<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Sysas<br>T.Bauro nuotr.
Raimundas Lopata<br>T.Bauro nuotr.
Raimundas Lopata<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2021-04-22 17:53, atnaujinta 2021-04-23 06:25

Premjerė Ingrida Šimonytė kartais atrodo nebevaldanti padėties, o kai kurie ministrai – apskritai tuščia vieta. Apie tai jau kalba ne tik opozicijos, bet net ir valdžios atstovai. Tiesa, pastarieji – kol kas tik užkulisiuose.

Negana to, valdančiųjų Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos gretose stiprėja nepasitenkinimas didžiaisiais koalicijos partneriais konservatoriais.

Galbūt pandemijos apdaužytą valdžios įvaizdį galėtų pagerinti, pavyzdžiui, silpniausiai atrodančių ministrų paaukojimas?

Pasvarstymai prasidėjo

Vieni politikai teisina Vyriausybę, kuri esą tampa neišvengiama pandemijos auka, kaip ir daugybė tokių institucijų visame pasaulyje.

Be to, teigiama, jog valdžia tiesiog negali be nuostolių išlaviruoti tarp tų, kurie reikalauja kuo greičiau ir labiau atlaisvinti gyvenimą, ir tarp tų, kurie, matydami vėl augančius pandemijos rodiklius, piktinasi tais atlaisvinimais.

Bet yra ir svarstančių, jog pagrindinė problema – tiek pačių Vyriausybės narių, įskaitant pačią premjerę, nepajėgumas ir neryžtingumas, todėl būtina ką nors keisti.

Paklaustas, ką reikėtų keisti ir ar tai įmanoma, lrytas.lt laidoje „Ne spaudai“ dalyvavęs Seimo Ateities komiteto pirmininkas Raimundas Lopata patvirtino, jog ir Liberalų sąjūdžio gretose svarstoma, kaip vertinti valdančiųjų padėtį bei prastėjančius reitingus ir kaip į tai reaguoti.

Politikas užsiminė, kad partija buvo nepatenkinta tuo, jog karantinas atlaisvinamas per lėtai – pirmiausia kultūros įstaigoms. Liberalų sąjūdis kontroliuoja Kultūros ministeriją.

Neišlaikė pusiausvyros

R.Lopata, kaip ir daugelis kitų Vyriausybės kritikų, taip pat pareiškė, jog ji pernelyg pasikliovė ekspertų nuomone, užuot pati demonstravusi politinę valią bei nuovoką.

„Neturint patirties griebtasi to, ko paprastai imamasi, – ekspertinio patarimo.

Bet ekspertai yra tik su specializuotu žinojimu. O reikia priimti politinius sprendimus. Ir ši pusiausvyra tarp politinio ir ekspertinio sprendimų, matyt, buvo nevisiškai išlaikyta, todėl ir atsirado komplikacijų – komunikacijos stygiaus, nesustyguotumo“, – „Ne spaudai“ sakė R.Lopata.

Tačiau valdančiųjų atstovas pridūrė, jog padėtis tikrai nėra tokia dramatiška, kad reikėtų ką nors keisti, – taip pat ir Vyriausybės sudėtyje.

Anot politiko, valdžios padėtis sudėtinga visame pasaulyje, o Lietuvoje ją dar sunkina ir prasta valstybės tarnybos, biurokratijos būklė.

Trūksta ankstesnės drąsos

Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Sysas irgi įsitikinęs, kad ekspertai galėjo ne tik padėti, bet ir pakenkti Vyriausybei.

Anot kairiųjų atstovo, atrodo, kad valdantieji klausėsi jų nuomonės, bet ne visus jų siūlymus ryžosi įgyvendinti: „Tokio ryžto, koks buvo per finansų krizę, kai tuometė konservatorių Vyriausybė priėmė net ir antikonstitucinius sprendimus, šįkart tikrai nematėme ir jo nėra.“

Politikas svarstė, kad dabar galima tik spėlioti, koks galėjo būti pasiektas rezultatas, jeigu Vyriausybė būtų veikusi drąsiau.

„Socialdemokratai skubino Vyriausybę anksčiau daryti kai kuriuos sprendimus, kuriems ji ryžosi tik dabar. Ko gero, buvę griežti judėjimo apribojimai buvo pertekliniai. Gal būtų užtekę uždaryti Palangą, į kurią visi veržiasi“, – „Ne spaudai“ sakė A.Sysas.

Socialdemokratas taip pat mano, kad kuo toliau, tuo dabartinei Vyriausybei dirbti bus sunkiau, ypač dėl to, jog neaišku, kaip seksis vakcinacija: „Jei pavyktų iki vasaros vidurio paskiepyti didesniąją dalį visuomenės, gal ir būtų galima lengviau atsikvėpti.

Bet labai nenustebčiau, jeigu daugėjant užsikrėtimų vėl būtų grįžtama prie vienokių ar kitokių ribojimų.“

Nusivylimas – ne vienas

Ar puolamai Vyriausybės vadovei jau nereikėtų galvoti apie ministrų kabineto atnaujinimą? Ar tai kaip nors padėtų išspręsti jos problemas?

A.Sysas svarstė, kad tai priklauso nuo rezultatų, kurių tikimasi: „Jei norima tik išsilaikyti vandens paviršiuje, galima nieko ir nekeisti. Kokia nors srovė – didesnė ar mažesnė – neš, ir viskas.“

Bet socialdemokratas ironizavo, kad trombai gali susidaryti ne tik nuo vienos ar kitos vakcinos, bet ir nuo nieko neveikimo. Kaip valdžios nelankstumo pavyzdį jis pateikė 2,2 mlrd. eurų vertės ekonomikos gaivinimo planą, kuris esą ilgai kurpiamas pasislėpus nuo žmonių.

Seimo narys nemano, kad I.Šimonytė, neatlaikiusi visuomenės ir politikų spaudimo, artimiausiu metu trauktųsi iš pareigų.

„O kai kurie ministrai turėtų patys pagalvoti ir pasisiūlyti užleisti vietą kitiems, kurie valdžios valtį galėtų irkluoti greičiau“, – svarstė A.Sysas, paminėjęs sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį, taip pat vidaus reikalų ministrę konservatorę Agnę Bilotaitę.

Politikas prisipažino nusivylęs ir gaivinimo planą slėpusia finansų ministre Gintare Skaiste, iš kurios tikėjosi daugiau: „Matant tuos neryžtingus veiksmus mokesčių srityje man kyla labai daug abejonių ir dėl to, kaip jie sugebės pateikti kitų metų biudžetą. Vėl girdžiu, kad bus skolinamasi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.