Politikų reitingų lenktynėse – netikėtai ryškus socialdemokrato spurtas

Iš netrukus finišuosiančių lenktynių dėl opozicijai priklausančios Socialdemokratų partijos pirmininko posto pasitraukęs Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius netikėtai tapo kitų lenktynių didvyriu.

Mindaugas Sinkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Sinkevičius<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytenis Povilas Andriukaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytenis Povilas Andriukaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dėl LSDP pirmininko posto varžysis 4 kandidatai.<br>Lrytas.lt koliažas
Dėl LSDP pirmininko posto varžysis 4 kandidatai.<br>Lrytas.lt koliažas
LSDP būstinė.<br>V.Skaraičio nuotr.
LSDP būstinė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas<br>T.Bauro nuotr.
LSDP būstinė.<br>V.Skaraičio nuotr.
LSDP būstinė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Sinkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Sinkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas<br>V.Skaraičio nuotr.
LSDP suvažiavimas: Algirdas Butkevičius, Mindaugas Sinkevičius, Antanas Vinkus<br>T.Bauro nuotr.
LSDP suvažiavimas: Algirdas Butkevičius, Mindaugas Sinkevičius, Antanas Vinkus<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Apr 24, 2021, 10:18 AM, atnaujinta Apr 24, 2021, 1:12 PM

Po ilgos pertraukos reitingai-ryskus-g-nausedos-krytis-ir-rinkeju-signalai-ministru-kabinetui-19128393/"="">reitingai-ryskus-g-nausedos-krytis-ir-rinkeju-signalai-ministru-kabinetui-19128393/"" target="_blank">šeštadienį dienraštyje „Lietuvos rytas“ paskelbtos naujausios visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad laikinai socialdemokratams vadovaujantis M.Sinkevičius įsiveržė į simpatingiausių šalies politikų viršūnę.

Pagal palankių ir nepalankių vertinimų skirtumą (plius 18,4 proc.), M.Sinkevičius atsidūrė antroje reitingų sąrašo vietoje po šalies vadovo Gitano Nausėdos (27,7 proc.).

Pernai šioje pozicijoje buvo įsitvirtinęs buvęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Savivaldybių asociacijai vadovaujantį Jonavos merą palankiai vertina 34,2 proc. bendrovės „Vilmorus“ apklaustų respondentų, tuo metu nepalankiai tik 15,8 proc.

M.Sinkevičius tarp visų šalies politikų yra surinkęs mažiausią nepalankių vertinimų kraitį. Tiesa, net 50 proc. apklaustųjų apie jį neturėjo nuomonės.

Į labiau palankiai nei nepalankiai vertinamų politikų penketuką taip pat patenka Kauno meras Visvaldas Matijošaitis (15,3 proc.), Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė–Nielsen (12,4 proc.) ir krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas (8,2 proc.).

Apklausą atlikusios bendrovės vadovas Vladas Gaidys portalui lrytas.lt teigė, jog M.Sinkevičių palankiai vertina net 72 proc. socialdemokratams simpatizuojančių apklausos dalyvių. Bet simpatijų jis esą nestokoja ir kitose socialinėse demografinėse grupėse.

Ar gali būti, kad Mindaugą Sinkevičių žmonės supainiojo su eurokomisaru valstiečiu Virginijumi Sinkevičiumi?

Anot V.Gaidžio, užduodant atvirą klausimą, kas geriausiai atstovauja jų interesams, eurokomisaro pavardės žmonės šįkart net nepaminėjo. „Tai galima daryti prielaidą, jog gyventojai merą jau atpažįsta“, – svarstė sociologas.

Politologei Rimai Urbonaitei toks apklaustųjų pasirinkimas pasirodė netikėtas, tačiau logiškas.

Anot politikos ekspertės, M.Sinkevičius pastaruoju metu ėmė dažniau rodytis viešojoje erdvėje – tiek dėl pareigų savivaldybių asociacijoje, tiek dėl laikinojo partijos vadovo statuso.

„Jis nuolat matomas gerame fone, kalba bei elgiasi solidžiai, dėl to atrodo patikimas, nesukuria emocinio negatyvo, bet to, yra jaunas.

Teigiamą savo įvaizdį M.Sinkevičius susikūrė žingsnis po žingsnio ir tuo skiriasi nuo savo bičiulio Alytaus mero Nerijaus Cesiulio, kurio populiarumas iškilo ant gaisro liepsnų“, – galimas spurto į reitingų viršūnę priežastis vardijo R.Urbonaitė.

Politologė mano, kad M.Sinkevičiui suspindėti galėjo padėti ir mero pozicija. „Geriau būti meru, nei Seimo nariu, ypač, jei ir tvarkaisi neblogai. M.Sinkevičius turi gerai besitvarkančio mero įvaizdį, sulaukia dėmesio ir tai užtikrina matomumą, kuris labai svarbus reitingams“, – mano R.Urbonaitė.

M.Romerio universiteto dėstytoja taip pat pridūrė, kad M.Sinkevičiaus pavardė nesiejama su skandalais, be to, žmonėms esą galėjo imponuoti ir tai, jog šis politikas nesiveržė į atsilaisvinusį Socialdemokratų partijos vadovo postą, nors anksčiau dėl jo konkuravo su Gintautu Palucku.

Tiesa, R.Urbonaitė nėra tikra, ar žmonės atkreipė dėmesį į šį niuansą.

Politologė svarstė, ar pats M.Sinkevičius nepadarė klaidos atsisakydamas kandidatuoti į partijos pirmininkus: „Istorija nutyli, kodėl jis atsisakė varžytis ir aš nenorėčiau spekuliuoti šia tema.

Gal jis turi kitų planų ar laukia palankesnio laiko? Juk partija dabar išgyvena ne pačius geriausius laikus ir jos lyderiui, kaip kokiam Miunhauzenui, iš pelkės reikėtų save traukti už plaukų, o tai nėra lengva. Bet akivaizdu, jog jis turėjo nemažai šansų laimėti šiuose rinkimuose“.

Bet dabartinė M.Sinkevičiaus šlovė esą gali sušildyti vieną iš kandidatų į socialdemokratų lyderius. Jonavos meras šiuose rinkimuose remia Juozą Oleką. R.Urbonaitė mano, kad pastarajam populiaraus mero parama gali suteikti privalumą prieš Viliją Blinkevičiūtę.

Ar naujausioje apklausoje spurtavęs M.Sinkevičius yra sprinteris ar tolimesnių distancijų bėgikas? Anot politologės, tai parodys būsimos apklausos, tačiau savo savivaldybės ribas peržengęs Jonavos meras esą turi potencialo išlikti tarp nacionalinės politikos lyderių.

Beje, prieš buvusius Seimo rinkimus labiau palankiai nei nepalankiai vertinamų politikų rikiuotėje gana aukštai buvo ir tuometis socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas.

Jo veiklą rugsėjį palankiai vertino 33,9 proc. apklaustųjų, nepalankiai – 21,5 proc. Nors G.Paluckas tada turėjo teigiamą 12,4 proc. balansą, bet po partijai nesėkmingų rinkimų buvo priverstas pasitraukti iš jos vadovo posto.

Tiesioginiai Socialdemokratų partijos pirmininkai vyks gegužės 3-9 dienomis. Juose varžosi V.Blinkevičiūtė, J.Olekas, politologas Liutauras Gudžinskas ir Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: parlamentarų komentarai prieš rytinį Seimo posėdį