Šeimos gynėjų maršas pykdo ne tik sveikatos specialistus: atveria, kas stovi už to – viešai pasisakė ir Bažnyčia

Gegužę Vilniuje organizuojamas protesto žygis „Didysis Šeimos Gynimo Maršas 2021“, kuriame galės dalyvauti net iki 7000 žmonių, piktina dėl sudėtingos epidemiologinės situacijos šalyje sunerimusią visuomenės dalį.

Organizuojamas protestas kursto aistras.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Organizuojamas protestas kursto aistras.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Organizuojamas protestas kursto aistras.<br>T.Bauro nuotr.
Organizuojamas protestas kursto aistras.<br>T.Bauro nuotr.
Organizuojamas protestas kursto aistras.<br>T.Bauro nuotr.
Organizuojamas protestas kursto aistras.<br>T.Bauro nuotr.
Organizuojamas protestas kursto aistras.<br>T.Bauro nuotr.
Organizuojamas protestas kursto aistras.<br>T.Bauro nuotr.
Organizuojamas protestas kursto aistras.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Organizuojamas protestas kursto aistras.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Organizuojamas protestas kursto aistras.<br>T.Bauro nuotr.
Organizuojamas protestas kursto aistras.<br>T.Bauro nuotr.
Marius Strioga.
Marius Strioga.
Mindaugas Lapinskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Mindaugas Lapinskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2021-04-24 14:23, atnaujinta 2021-05-03 21:32

Onkoimunologas Marius Strioga teigė, jog dabar yra visiškai netinkamas laikas masiniams sambūriams – anot jo, reikėtų palaukti, kol bus vakcinuota bent 40 proc. šalies gyventojų.

Tuo metu komunikacijos specialistas Mindaugas Lapinskas svarstė, kad jeigu karantinas yra atlaisvinamas, jis turėtų būti atlaisvinamas visiems, o kilęs pasipiktinimas ir „šaršalas“ dėl planuojamo protesto, anot jo, yra vienas iš organizatorių tikslų.

Platins po regionus

Nacionalinio vėžio instituto onkoimunologas, biomedicinos mokslų daktaras Marius Strioga portalui lrytas.lt teigė manantis, kad dabar dar ne laikas tokiems maršams, ypač, kada matomas augantis susirgimų skaičius, plinta įvairios mutacinės atmainos.

„Tai bus žmonių susibūrimas, jie nesilaikys dviejų metrų atstumo, kontaktas bus ilgalaikis, kaukes kuris užsidės, kuris ne – dabar lauke nebeprivaloma dėvėti kaukes. Masinis sambūris, įvairaus amžiaus žmonės iš skirtingų vietų suvažiuos į vieną vietą – nemanau, kad dabar tam pats tinkamiausias laikas. Manau, visiškai netinkamas laikas“, – įvertino M.Strioga.

Medikas pastebi, kad Lietuvoje paplitusios koronaviruso atmainos – net iki 70 proc. labiau užkrečiamos, tad iš protesto grįžę dalyviai virusą gali išplatinti po visus regionus: „Savaime aišku, kad rizika yra“.

M.Striogos teigimu, dabar netinkamas metas organizuoti maršus – reikėtų palaukti, kada šalyje bus paskiepyta bent 40 proc. visuomenės. Šiuo metu vakcinuota apie 20 proc. gyventojų.

Prieštaraujantys gudrauja?

Komunikacijos specialistas Mindaugas Lapinskas pastebi, kad visi pasaulio diktatoriai gali džiaugtis karantinu, nes vieniems mitingai ir demonstracijos yra draudžiami neva dėl karantino, o kitiems tuo pačiu metu leidimas yra išduodamas.

„Čia šiek tiek gudrauja tie, kurie protestuoja prieš šitą maršą dėl karantino ar sveikatos argumentų, nes labai panašu, kad tas pats žmogus, kuris prieštarauja remdamasis sveikatos argumentais, ko gero, vakar ir šiandien Vilniaus gatvėje pirmasis sėdo prie staliuko užsisakyti bokalą alaus.

Jeigu jau liberalizuojame visiems, tai liberalizuokime visiems, tol, kol tai atitinka įstatymus, ir leiskime žmonėms pasirinkti ir demonstruotis“, – lrytas.lt sakė M.Lapinskas.

Komunikacijos specialistas neatmeta, kad vienas iš organizatorių tikslų kaip tik ir yra sukelti tam tikrą šaršalą.

„Jiems, ko gero, būtų labai, labai naudinga, jeigu šalia susirinktų priešininkai. Jiems būtų naudinga, jeigu policija juos vaikytų, jei I.Šimonytė, V.Čmilytė-Nielsen ar E.Gentvilas paragintų nesirinkti – jiems tai atneštų net daugiau naudos. Šiuo atveju, jei nesutinki, efektyvesnis būdas yra tiesiog ignoruoti“, – pabrėžė M.Lapinskas.

Tuo metu vertindamas, kiek žmonių galėtų susirinkti į Šeimų gynimo maršą M.Lapinskas teigė manantis, kad geriausias šio renginio pasisekimo pranašas būtų Naglis Šulija – labai daug priklausys nuo oro.

„Man atrodo, kad viename feisbuko bokštų gyvena tie, kurie ruošiasi ten eiti, kitoje feisbuko bokštų pusėje gyvena tie, kurie tuo labai gąsdina ir labai priešinasi. Ir tiek vieni, tiek kiti tarpusavyje labai laužo ietis, kuris šmaikščiau apie ką nors pasisakys.

O tikriausiai, ta didžioji, tylioji Lietuvos dalis – kaip pokario valstietis: nei raudonasis, nei baltasis. Jei man reikėtų statyti pinigus, manau, kad dalyvių bus, ko gero, mažiau, negu tiek viena, tiek kita pusė prognozuoja.

Aišku, kad feisbuke mes visi esame pavyzdingi šeimos gynėjai arba pavyzdingai LGBT bendruomenei atviri žmonės, bet kai reikalas ateina iki gatvių, tai tas aktyvumas labai smarkiai krenta“, – pastebėjo M.Lapinskas.

Specialisto teigimu, jeigu protestas būtų vykęs tada, kai virė aistros dėl Stambulo konvencijos, galbūt motyvacijos dalyvauti būtų daugiau.

„Dabar tai atrodo kaip lygioje vietoje sugalvota, ganėtinai dirbtinė problema, kuri neturi nei aiškios pradžios taško, dėl kurio vertėtų startuoti, nei pabaigos taško, kokie yra reikalavimai – nei pas mus rinkimai, nei koks įstatymas priiminėjamas.

Būtent dėl to tai yra, sakyčiau, fakultatyvinis procesas: galima ateiti, galima neateiti – niekas nuo to nepasikeis“, – įvertino M.Lapinskas.

Leidimas išduotas

Vilniaus miesto savivaldybė prieš kelias dienas išdavė leidimą gegužę organizuoti protesto žygį „Didysis Šeimos Gynimo Maršas 2021“, kuriame galės dalyvauti net iki 7000 žmonių.

Vilniaus miesto savivaldybės mero patarėjas Karolis Vaitkevičius naujienų portalui lrytas.lt nurodė, kad savivaldybė negali uždrausti piliečiams rinktis į taikius protestus.

„Galiu patvirtinti, kad yra išduotas leidimas mitingui. Pagal susirinkimų įstatymą ir Konstituciją, teisė rinktis į taikius protestus, mitingus gali būti ribojama tik tam tikromis griežtomis aplinkybėmis – pavyzdžiui, esant karo padėčiai“, – aiškino mero patarėjas.

Susitarti dėl maršo atidėjimo su organizatoriais nepavyko

Vilniaus miesto savivaldybės atstovas teigia, kad susitarti su Šeimų sąjunga dėl „Didžiojo šeimos gynimo maršo“ atidėjimo iki kol nuslops pandemija nepavyko, o neišduoti leidimo organizuoti šį protestą, anot jo, savivaldybė negalinti. Tuo tarpu Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė pažymi, kad tokio masto renginiai kelia riziką naujiems COVID-19 židiniams visuomenėje plisti.

„Savivaldybė iš savo pusės neišduoti leidimo renginiui (protestui – ELTA), nesigilinant į jo turinį, (...) negali. Tad iš principo mes veikiame vadovaujantis šiuo metu galiojančiais įstatymais. Iki šiol, bent jau su organizatoriais kiek esame šnekėję, visada prašydavome tokias iniciatyvas nukelti laikams, kai bus saugiau.

Šiuo atveju susitarti nepavyko. Ir jeigu mes net ir būtume neišdavę leidimo, bet kokiu atveju tokį sprendimą apskundus per nepilną savaitę jis grįžtų bumerangu ir mes vis tiek tą leidimą formaliai turėtume išduoti“, – „LRT Radijui“ teigė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojas Adomas Bužinskas.

Tuo tarpu NVSC atstovė Justina Petravičienė pažymėjo, kad plintant britiškajai COVID-19 atmainai net mažesnio masto renginiai gali iššaukti naujus ligos protrūkius šalyje.

„Mes tikrai matėme atvejų augimą po ilgojo Vėlinių savaitgalio ir po didžiųjų metų švenčių. Plintant britiškajai viruso atmainai tikrai negalime būti tikri, ar žmogus neserga ir ar neužsikrėsime patys. Nesvarbu, kokio masto tai būtų renginys, ar didesnis ar mažesnis, bet kokiu atveju rizika, kai toliau turime viruso plitimą visuomenėje, išlieka“, – teigė ji.

Arkivyskupai renginyje nedalyvaus

Penktadienio vakarą pareiškimą dėl „Didžiojo šeimos gynimo maršo“ paskelbė Lietuvos vyskupų konferencija.

„Primename, kad Bažnyčia nuosekliai rūpinasi šeima ir ją remia. Bažnyčiai svarbi ne tik šeimos institucija apskritai, bet ir kiekviena konkreti šeima, nes šeimos gerovė yra vienas iš kertinių Bažnyčios misijos uždavinių bei esminių siekinių ne tik Bažnyčiai, bet ir visai visuomenei. Šeima – darnios ir laimingos visuomenės gyvavimo sąlyga.

Puoselėjant šeimos vertybes ir saugant šeimos institutą, skatiname tokį visuomenės narių bendradarbiavimą, kuris leistų rūpintis mūsų šeimomis bei kurtų sąlygas jų gerovei nenaudojant neapykantos kalbos ar užuominų į bet kokio – fizinio ar psichologinio – smurto naudojimą.

Siekdami šeimos gerovės atpažinkime, jog nepaisant skirtingų įsitikinimų ar pažiūrų, kiekvieno visuomenės nario santykiai su kitu turi būti grindžiami abipuse pagarba ir artimo meile.

Informuojame, kad kvietimus į aukščiau minėtą renginį gavę Vilniaus ir Kauno arkivyskupai jame dalyvauti neketina. Bažnyčia ir toliau nenuilsdama dės visas pastangas, kad mūsų šeimos liktų saugios ir galėtų netrukdomos gyventi, atsiliepdamos į savo pašaukimą“, – skelbia LVK.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.