Kaip gyveno Lietuva per savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

Žinomi tautodailininkai iš ąžuolo ir uosio išdrožė įvairių pasakų herojus, įvairių lipynių, suolelių, namelį su čiuožykla ir net dvarininko automobilį.
Žinomi tautodailininkai iš ąžuolo ir uosio išdrožė įvairių pasakų herojus, įvairių lipynių, suolelių, namelį su čiuožykla ir net dvarininko automobilį.
Mirties priežastis ir ar iš tiesų automobilyje sudegė jo šeimininkas, paaiškės po ekspertizės.
Mirties priežastis ir ar iš tiesų automobilyje sudegė jo šeimininkas, paaiškės po ekspertizės.
Alytaus rajono miestelyje esančiuose globos namuose šeštus metus gyvenanti Marijona Simanavičienė atšventė 100 metų jubiliejų.
Alytaus rajono miestelyje esančiuose globos namuose šeštus metus gyvenanti Marijona Simanavičienė atšventė 100 metų jubiliejų.
Kuršių nerijos nacionaliniame parke, šalia Smiltynės–Nidos plento, atsirado dar viena apžvalgos aikštelė.
Kuršių nerijos nacionaliniame parke, šalia Smiltynės–Nidos plento, atsirado dar viena apžvalgos aikštelė.
Vienas Klaipėdos rajono miestelio skersgatvis tapo nauja meno erdve – ant aptrupėjusių raudonų plytų pastatų sienų iškabintos nuotraukos ir pasakojimai apie šiame miestelyje kuriančius žmones.
Vienas Klaipėdos rajono miestelio skersgatvis tapo nauja meno erdve – ant aptrupėjusių raudonų plytų pastatų sienų iškabintos nuotraukos ir pasakojimai apie šiame miestelyje kuriančius žmones.
Radviliškio centrą ryte sudrebino galingas sprogimas.
Radviliškio centrą ryte sudrebino galingas sprogimas.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

May 1, 2021, 8:44 PM

Pažėrai

Antradienį apie 21 val. netoli Kazlų Rūdos savivaldybės kaimo, Danielių miške, medžiotojas, važiuodamas tikrinti vaizdo nebetransliuojančių kamerų, pastebėjo visiškai sudegusį automobilį „Škoda Felicia“. Jame rasti apdegę žmogaus kaulai.

Pareigūnai pagal automobilio identifikavimo numerius nustatė, kad jo savininkas yra 79 metų kaunietis, iš namų dingęs ir Kauno policijos ieškomas nuo balandžio 23-iosios. Iki tol vyras nebuvo žinomas policijai – gyveno tvarkingai. Mirties priežastis ir ar iš tiesų automobilyje sudegė jo šeimininkas, paaiškės po ekspertizės.

Pagrandžiai

Rokiškio pakraštyje esančiame kaime į nepavydėtiną padėtį pateko viena moteris – jos koja įstrigo tvoros varteliuose. Nelaimė nutiko privataus namo kieme. Moteris sumanė koja atidaryti vartelius, tačiau pastūmus koja pateko į tarpą tarp tvoros bei vartelių ir įstrigo. Kad ir kaip nelaimėlė bandė ištraukti koją, nepavyko.

Teko šauktis ugniagesių pagalbos. Vyrai kilstelėjo vartelius, ir moteris koją ištraukė. Medikų pagalbos nelaimėlei neprireikė.

Miroslavas

Alytaus rajono miestelyje esančiuose globos namuose šeštus metus gyvenanti Marijona Simanavičienė atšventė 100 metų jubiliejų. Šešių vaikų šeimoje užaugusi Marijona mokykloje gerai mokėsi, tačiau tęsti mokslų negalėjo, nes tėvai neturėjo pinigų, teko tarnauti pas ūkininkus, mėgo megzti ir siūti. Moteris su vyru susilaukė trijų vaikų, bet jie jau iškeliavę anapilin. Šimtametę lanko anūkai ir proanūkiai.

Marijona globos namuose išmoko dekoravimo meno – iš stiklo butelių, senų maišų, karolių kuria įvairius darbelius ir dovanoja juos globos namų svečiams.

Totorkiemis

Vilkaviškio rajone esančio kaimo gyventojai policijai pranešė apie neblaivų vairuotoją. 60-metis vyras, kuriam buvo nustatytas sunkus girtumas (2,83 prom.), automobiliu „Fiat Ulysse“ įvažiavo į griovį.

Vilkaviškietis šlitiniuodamas nupėdino į namus, sėdo į savo traktorių T-40 ir bandė juo ištraukti griovyje įstrigusį automobilį.

Policijos pareigūnai ir automobilį, ir traktorių išgabeno į saugojimo aikštelę. Neblaivus prie dviejų transporto priemonių vairo įkliuvęs vyras sės į teisiamųjų suolą.

Menkupiai

Kalvarijos policijos pareigūnai, pamiškėje pastebėję stovintį automobilį „Audi A3“, nutarė jį patikrinti.

Žvilgtelėję į 43 metų vilkaviškiečio automobilio bagažinę policininkai iškvietė ugniagesius ir išminuotojus. Bagažinėje gulėjo 76 mm artilerijos sviedinys, o šalia jo – metalo ieškiklis. Iki šiol su teisėsauga reikalų neturėjusiam vilkaviškiečiui dėl neteisėto disponavimo sprogmenimis gresia baudžiamoji atsakomybė.

Neringa

Kuršių nerijos nacionaliniame parke, šalia Smiltynės–Nidos plento, atsirado dar viena apžvalgos aikštelė. Iš čia matyti marių ir anapus jų esančio Klaipėdos uosto vaizdai. Automobilius galima palikti aikštelėje šalia plento.

Pavažiavę tolėliau ir užkopę į Avinkalnį turistai nuo kitos regyklos išvysta Kuršių nerijos puošmeną – tarp Juodkrantės kraštovaizdžio draustinio ir Naglių gamtos rezervato įsiterpusias pilkąsias kopas. Nidoje verta užkopti į Urbo kalno apžvalgos aikštelę.

Paežeriai

Prie šalia Vilkaviškio esančio turistų gausiai lankomo dvaro medžio skulptoriai J.Videika (Jurbarkas) ir A.Lastauskas (Kalvarija), plušėję keturias dienas nuo ryto iki vakaro, sukūrė aštuonias skulptūras.

Žinomi tautodailininkai iš ąžuolo ir uosio išdrožė įvairių pasakų herojus, įvairių lipynių, suolelių, namelį su čiuožykla ir net dvarininko automobilį.

Saločiai

Apie Pasvalio rajone naminės degtinės turintį vyrą policininkams pranešė nepakantūs gyventojai.

Sodyboje buvo rasta ne tik alkoholio, bet ir naminei degtinei gaminti skirtas aparatas, tačiau samanės gamyba nevyko.

Sodyboje aptikti 7 įvairaus dydžio indai su alkoholio kvapą turinčiu skysčiu. Vienuose induose skystis buvo tamsus, kituose – šviesus ir rusvas.

Radiniai perduoti ekspertams ištirti. Tyrimą pradėję pareigūnai neturi duomenų, kad vyras būtų pardavinėjęs naminę degtinę.

Alytus

Dzūkijos sostinės Žaliojoje gatvėje miesto grožiui neabejingi alytiškiai pasodino penkias sakuras. Keturias miestui padovanojo įmonių grupė „Marisa“, vieną – miesto savivaldybė.

Alytiškiai nekantriai laukia šiltesnių orų, kai išsiskleis visų medžių žiedai. Šiuo metu Žaliojoje gatvėje jau auga 105 sakuros.

Marijampolė

Klubas „Aistuva“ kolegijos teritorijoje esančio Kvietiškio parko alėjoje prie senolio ąžuolo paminėjo svarbią 1831 metų sukilimo sukaktį. Prieš 190 metų Kvietiškio dvaro laukuose vyko didžiausias sukilimo mūšis – lietuviai kovėsi su caro kariuomene.

Maždaug pusšimtis sukilėlių buvo palaidoti netoli dvaro liepų sode, apie dvidešimt – ant Šešupės kranto. Žuvusiems sukilėliams netoli dvaro anuomet buvo pasodintas ąžuolas, nuo to laiko vadinamas Sukilėlių ąžuolu. 2017-aisiais šis galingas medis buvo paskelbtas valstybės saugomu gamtos paveldo objektu.

Anykščiai

Nuo šiol Medžių lajų taką ir Puntuko akmenį lankantys turistai, perėję per Šventąją 80 metrų lynų tiltu, pėsčiomis ar dviračiais galės pasiekti legendomis apipintą Karalienės liūną ir Puntuko brolį.

Kol kas dešiniajame upės krante nutiestas kilometro ilgio takas. Po kurio laiko jis vingiuos iki pat Anykščių, sudarydamas 10 kilometrų ilgio žiedinį dviračių maršrutą.

Priekulė

Vienas Klaipėdos rajono miestelio skersgatvis tapo nauja meno erdve – ant aptrupėjusių raudonų plytų pastatų sienų iškabintos nuotraukos ir pasakojimai apie šiame miestelyje kuriančius žmones. Meno skersgatvis atsivėrė tarp dviejų Klaipėdos gatvės namų.

Spalvotose fotografijose – rašytoja E.Barauskienė, odininkė J.Mierkienė, edukacijas apie gintarą rengianti R.Jaurienė, stiklo vitražus kurianti V.Budvytienė, tapytoja G.Petravičienė, lėlininkė S.Vendelytė ir kiti. Meno skersgatvyje skamba lyriška muzika.

Panevėžys

Sodininkų bendrijoje netoli Molainių rajono gėles auginanti moteris sulaukė vagių vizito. Rytą atvykusi į sodą ji rado išlaužtą tvoros dalį. Aptvertame sklype šeimininkė augino įvairiausių rūšių narcizų. Jie buvo skirti parduoti.

Iš sklypo dingo 550 šių gėlių. Dalis narcizų buvo pavogti su vazonais, kiti tiesiog išrauti. Patirtą nuostolį panevėžietė įvertino 400 eurų.

Ramygalos gatvėje tiesiai policininkams į rankas pateko girta automobilį vairuojanti 55 metų Panevėžio rajono gyventoja. Moters vairavimo stilius iškart sukėlė abejonių dėl jos blaivumo – mašina vinguriavo po gatvę.

Į alkoholio matuoklį 1,53 promilės pripūtusiai vairuotojai buvo iškelta byla. Supratusi, kad prisidirbo, ji bandė paduoti patruliui 100 eurų kyšį. Sulaikyta įtariamoji buvo uždaryta į belangę.

Kaunas

Aplinkosaugininkai sulaikė Kauno mariose statomaisiais tinklais žvejojusius vyrus. Jie pasipriešino pareigūnams, todėl teko panaudoti specialiąsias priemones. Pažeidėjų tinkluose iš viso rasti 26 karšiai, vienas sterkas ir dar apie keturis kilogramus kitokių žuvų.

Gamtai padaryta žala siekia 3 tūkst. eurų. Iš vyrų pareigūnai paėmė valtį su irklais ir tinklais bei žuvis, jiems surašyti protokolai už neteisėtą žvejybą ir pasipriešinimą aplinkosaugininkams. Dėl neteisėtos žvejybos kiekvienam asmeniui gresia bauda nuo 120 iki 300 eurų, už pasipriešinimą pareigūnams – dar nuo 80 iki 780 eurų.

Upninkai

Jonavos rajone į natūralius Šventosios upės vandenis išleista 200 aštriašnipių eršketų metinukų. Kadangi aštriašnipis eršketas yra viena labiausiai nykstančių eršketinių žuvų rūšių, prieš paleidžiant visi eršketai buvo pažymėti elektroniniais žymekliais, leisiančiais juos stebėti ir gauti daugiau žinių apie jų migraciją, mitybą ir kt.

Žuvivaisos specialistai teigia, kad labai svarbu pagavus specialiu žymekliu pažymėtą eršketą paskambinti žymeklyje įrašytu numeriu ir pranešti, kur jis buvo pagautas. Taip pat būtina eršketą iš karto paleisti atgal į vandenį.

Noriūnai

Vidury nakties Kupiškio rajone policininkai vaikėsi girtą vairuotoją. Pusę keturių patruliai pastebėjo važiuojantį automobilį ir nutarė patikrinti vėlyvą keliautoją. Stabdomas vairuotojas nestojo ir padidinęs greitį spruko.

Bėgliui iš paskos pasileidę pareigūnai jį persekiojo apie 6 kilometrus. Galiausiai jis buvo pavytas ir sustabdytas. Prie vairo sėdintis 45 metų vyras buvo girtas, tačiau pūsti į alkoholio matuoklį atsisakė.

Girnupiai

Iš netoli Kazlų Rūdos stovinčios kelio remonto technikos – ekskavatoriaus „Atlas“ ir sunkvežimio MAN – pavogta po 150 litrų dyzelino.

Degalai pavogti nulaužus talpyklų dangtelius.

Meškuičiai

Šiaulių rajone motociklą „Sky High Skyteam“ vairuojantis 21 metų vaikinas naktį nepakluso policijos reikalavimui sustoti ir netrukus atsitrenkė į Pievų gatvės namo kieme stovintį medį.

Vairuotojui nustatytas 1,83 promilės girtumas, teisę vairuoti motociklą jis turi. Dėl sužalojimų vaikinas paguldytas į Šiaulių ligoninę.

Radviliškis

Miesto centrą antradienį ryte sudrebino galingas sprogimas, sugriovęs pusę medinio gyvenamojo namo. Turgaus g. esantį dviaukštį namą ir greta stovintį automobilį „Volkswagen“ nuniokojo dujų nuotėkio sukeltas sprogimas. Jis buvo toks galingas, kad nuolaužų krūva pavertė pusę namo.

Šįsyk aukų išvengta – gyvas liko ir per sprogimą pirmame aukšte buvęs 86 metų vyras, ir mansardoje buvęs jo anūkas. Pastarasis atskubėjusiems gelbėtojams pasakė, kad po nuolaužomis gali būti senelis. Ugniagesiai ištraukė apdegusį pensininką, bet greitosios pagalbos ekipažas buvo išskubėjęs į kitą iškvietimą. Policininkai nutarė nedelsti nė akimirkos ir patys nelaimėlį nugabeno į Radviliškio ligoninės reanimaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.