Štai kas keisis Lietuvoje nuo gegužės 1-osios: palies kiekvieną

Jau nuo gegužės 1-osios Lietuvoje įsigalios ne viena nauja tvarka, teks pratintis. Primename svarbiausius: įsigalios patikslintos verslinės žvejybos vidaus vandenyse tvarkos nuostatos, „Regitra“ pranešė, kad transporto priemonės savininko deklaravimo kodas vieną dieną bus suteikiamas nemokamai, nebebus reikalaujamas rašytinis paciento sutikimas, skiepijant nuo COVID-19 bei įsigalioja keletas kitų pokyčių.

Pavasaris Vilniuje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pavasaris Vilniuje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Punios šilas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Punios šilas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Akropolis,koronavirusas,prekyba,automobilių pakingas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Akropolis,koronavirusas,prekyba,automobilių pakingas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Augintinis. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Augintinis. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasaris Vilniuje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasaris Vilniuje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasaris Vilniuje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pavasaris Vilniuje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žvejai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žvejai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 1, 2021, 7:01 AM, atnaujinta May 3, 2021, 6:57 AM

Be to, palaidas kietąsias medžiagas naudojančios įmonės turės imtis papildomų priemonių, kad jos nepatektų už atliekamų darbų teritorijos ribų ir neterštų aplinkos. Prie naujos tvarkos teks įprasti ir gyvūnų pardavėjams bei medžiojusiems Punios šile.

Šeštadienį įsigalioja įstatymo pataisos, skiepijant nuo COVID-19

Šeštadienį, gegužės 1-ąją, įsigalioja įstatymo pataisos, leisiančios skiepijant nuo COVID-19 nereikalauti rašytinio paciento sutikimo. Seimui pakeitus įstatymą, paciento rašytinio sutikimo nebus reikalaujama, sutikimas bus pareikštas pačiu atvykimo faktu.

Pagal įsigaliosiančias įstatymo pataisas, savanoriškai į sveikatos priežiūros įstaigą ar kitą skiepijimo vietą skiepytis nuo užkrečiamosios pandemiją sukėlusios ligos, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremali situacija ir (ar) karantinas, atvykęs pacientas yra informuotas ir sutinka, kad jis būtų paskiepytas.

Seimas taip pat numatė ir sąlygą, kad tai būtų galima, jei pacientui suteikta visa būtina informacija skiepijimo metu.

Būtina informacija yra laikoma informacija apie skiepijimo nuo užkrečiamosios pandemiją sukėlusios ligos, dėl kurios yra paskelbta valstybės lygio ekstremali situacija ir (ar) karantinas, esmę, pobūdį, tikslus, žinomas ir galimas komplikacijas (nepageidaujamus padarinius), kitas aplinkybes, kurios gali turėti įtakos paciento apsisprendimui sutikti arba atsisakyti skiepijimo, taip pat galimi padariniai atsisakius.

Keičiasi iš užsienio įvežamų transporto priemonių įsigijimo ir registracijos procesas

Jau gegužės 1 d. pradeda veikti nauja transporto priemonių savininkų apskaitos sistema. Tai reiškia, kad nuo šiol visos šalyje jau esančios transporto priemonės turės turėti unikalų savininko deklaravimo kodą (SDK). Šis kodas bus reikalingas norint transporto priemonę parduoti ar registruoti.

Atsižvelgiant į tai, pirkėjams rekomenduojama pirkti automobilius tik turinčius SDK. Ar jis galioja, bus galima pasitikrinti tam skirtoje viešoje paieškoje. Taip pat kodą patariama nurodyti pirkimo–pardavimo sutartyje. Taip bus apsaugoti pirkėjo interesai, nes asmuo žinos tikrąjį savininką ir, jei vėliau paaiškėtų, kad automobilis turi trūkumų, bus aišku, į ką kreiptis ir iš ko reikalauti kompensacijos.

Primename, kad SDK – tai unikalus transporto priemonės savininko deklaravimo kodas, kuris bus sudarytas iš 8 raidžių. Jį reikės turėti visoms šalyje esančioms ir Lietuvos gyventojams ar įmonėms nuosavybės teise priklausančioms motorinėms transporto priemonėms ir jų priekaboms. Taip pat naujas kodas bus sugeneruojamas kiekvieną kartą pasikeitus transporto priemonės savininkui. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) primena: nuo gegužės 1 d. parduoti galima tik SDK turinčias transporto priemones.

Griežtesni verslinės žvejybos apribojimai 

Gegužės 1 d. įsigaliojus patikslintoms verslinės žvejybos vidaus vandenyse tvarkos nuostatoms, Kuršių mariose pusantro mėnesio ilgiau nei ligi šiol bus draudžiama verslinė žvejyba 2 km atstumu nuo rytinio kranto ir 6-12 žvejybos baruose nuo vakarinio kranto iki farvaterio. Šioje teritorijoje migruojančių lašišų ir šlakių apsaugos tikslais bus draudžiama žvejoti ne tik statomaisiais tinklaičiais, kaip ir dabar, bet ir gaudyklėmis.

Be to, dvigubai didesnį atstumą nei įprastai tarp žvejybos įrankių Kuršių marių 41-43 žvejybos baruose reikės išlaikyti taip pat pusantro mėnesio ilgesnį laikotarpį – ne nuo rugsėjo 1 d., bet nuo liepos 15 d. Šie verslinės žvejybos tvarkos pakeitimai leis sumažinti lašišų ir šlakių šalutinį laimikį.

Aplinkosaugininkai primena, kad į verslinės žvejybos įrankius draudžiama paimti Kuršių mariose pakliuvusias lašišas ir šlakius, neatsižvelgiant į jų gyvybingumą.

Įsigalioja nauja gyvūnų pardavimo tvarka

Jau nuo šeštadienio, gegužės 1 dienos, įsigalios Vyriausybės priimti Mažmeninės prekybos taisyklių pakeitimai. Naujieji pakeitimai numato, kad skelbimai apie gyvūnų pardavimą leidžiami tik pateikus duomenis, leidžiančius identifikuoti veisėjus, prekiautojus ar globėjus ir nurodžius išsamią informaciją apie siūlomą parduoti gyvūną.

Būsimas naujoves Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovai (VMVT) aptarė nuotoliniame susitikime su internetinių skelbimų portalų atstovais.

VMVT primena, kad įsigaliojus Mažmeninės prekybos taisyklių pakeitimams, nuo gegužės 1 d. visi gyvūnų veisėjai, gyvūnų globėjai arba gyvūnais prekiaujantys asmenys prieš parduodami gyvūnus skelbimuose štai, ką privalės nurodyti: sužinosite ČIA.

Į pardavėją dėl prekių grąžinimo ar keitimo jau galima kreiptis ir žodžiu

Dėl netikusių arba tinkamos kokybės prekių keitimo ar grąžinimo pirkėjas jau gali kreiptis į pardavėją ne tik raštu, kaip iki šiol, bet ir žodžiu.

Tai leidžia nuo gegužės 1-osios įsigaliojančios Mažmeninės prekybos taisyklių pataisos.

Kreipdamasis į pardavėją vartotojas taip pat turi pateikti pirkimo kvitą ar kitą pirkimą-pardavimą patvirtinantį dokumentą.

Kaip nurodo Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba, jeigu žodžiu kreipiantis į pardavėją kyla ginčas, t. y. pardavėjas atsisako tartis su vartotoju ar priimti jo pretenzijas, į pardavėją kreipiamasi raštu, kadangi to reikės kreipiantis dėl ginčo sprendimo į ginčų sprendimo institucijas.

„Taigi, nepavykus su pardavėju sutarti geranoriškai ir pageidaujant pasinaudoti neteisminiu ginčų sprendimu, vartotojas turėtų kreiptis į pardavėją raštu“, – sako Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

Vartotojų teisių apsaugos įstatymas numato vartotojo pareigą, kreipiantis į vartojimo ginčus nagrinėjančias institucijas, be kita ko, pateikti verslininko atsakymo kopiją, o jeigu verslininko atsakymas negautas – vartotojo kreipimosi į verslininką kopiją.

Birias medžiagas kraunantis verslas privalės nebekelti dulkių

Palaidas kietąsias medžiagas naudojančios įmonės turės imtis papildomų priemonių, kad jos nepatektų už atliekamų darbų teritorijos ribų ir neterštų aplinkos – oro, statinių, kelių, kitų paviršių.

Šį reguliavimą numato nuo gegužės 1 d. įsigaliojantys Minimalūs reikalavimai dulkėtumui mažinti laikant, kraunant, vežant palaidas kietąsias medžiagas, išskyrus reikalavimą dirbti su tokiomis medžiagomis uždarose patalpose ar kitaip uždarius.

Aplinkos ministro Simono Gentvilo teigimu, įsigaliojus naujiems reikalavimams, gegužę prasidės aktyvesnė valstybės kontrolė daugiausia problemų keliančiose Lietuvos įmonėse.

Reikalavimai nustatyti atsižvelgus į gyventojų skundus dėl atvejų, kai su biriomis medžiagomis dirbančios įmonės, jas laikančios atvirose aikštelėse, nepasirūpina tinkama jų priežiūra ir apsauga nuo dulkėjimo.

Vienas tokių faktų buvo užfiksuotas Klaipėdos rajono Šimkų kaime: gyventojai dėl neatsakingo atliekų tvarkytojo požiūrio kvėpavo užterštu oru – įmonės teritorijoje laikomi neuždengti pelenai ir šlakas išskyrė kietąsias daleles, teršė gruntą, požeminius ir paviršinius vandenis. Įsigaliojus naujiems reikalavimams, tokie atvejai nebesikartos.

Dulkėjimas atvirose aikštelėse sumažinamas pasitelkus paprastas gero ūkininkavimo priemones, kurioms nereikia didelių investicijų. Atvirai laikomas kietas biriąsias medžiagas galima apdengti ar kitaip apsaugoti nuo vėjo, arba, jeigu tai joms nepakenks, sudrėkinti.

Siekiant neužteršti kietosiomis medžiagomis kitų teritorijų, rekomenduojama gerai nuplauti arba nuvalyti išvažiuojančių iš įmonės teritorijos transporto priemonių padangas. Užteršus šiomis medžiagomis gretimos gyvenamosios vietovės kieta danga padengtus kelius – juos nedelsiant išvalyti ir kt.

Birios kietosios medžiagos, kurias laikant ir vežant kyla dulkės, yra akmens anglys, kietasis biokuras, koksas, kuro durpės, maistinės ir pašarinės medžiagos, metalų rūda, mineralinės trąšos, pelenai, smulkintas metalo laužas, statybinės atliekos, statybinės medžiagos (keramzitas, skalda, smėlis, žvyras, anhidritas ir kt.), suodžiai, šlakas ir kt.

Aplinkos ministras sustabdė medžioklę Punios šile

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas pavedė Valstybinių miškų urėdijai užtikrinti, kad nuo gegužės 1 d. profesionalios medžioklės plotuose Punios šile nebūtų planuojamos ir organizuojamos elninių žvėrių medžioklės, iki bus apsispręsta dėl Punios šilo rezervato statuso.

Valstybinių miškų urėdijos vadovas Valdas Kaubrė atkreipia dėmesį, kad Nemuno kilpų vieta visuomet pasižymėjo elninių žvėrių populiacijos gausa. Tuo metu kiškiai ten nesiveisia, o šernų negausu.

Šiuo metu Aplinkos ministerijoje keičiama Nemuno kilpų regioninio planavimo schema, pagal kurią bus išplėstas Punios šilo rezervatas. Planuojama Punios šilo gamtinį rezervatą ir Punios šilo botaninį zoologinį draustinį sujungti į vieną ir pakeisti jo statusą į lankomo gamtinio rezervato.

Įsigalioja elektroninių cigarečių gamybos licencijavimas

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (toliau – Departamentas) informuoja, kad nuo 2021 m. gegužės 1 d. įsigalioja nauji Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pakeitimai, kuriais numatyta licencijuoti su tabako gaminiais susijusių gaminių – elektroninių cigarečių, jų pildyklių ir žolinių rūkomųjų gaminių gamybą.

2021 m. balandžio 21 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybė nutarimu Nr. 253 „Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. spalio 2 d. nutarimo Nr. 1180 „Dėl tabako gaminių gamybos licencijavimo“, pakeitimo“ patvirtino naujas Tabako gaminių ir su tabako gaminiais susijusių gaminių gamybos licencijavimo taisykles, kurios įsigalioja 2021 m. gegužės 1 d.

Kretingos mieste nuo gegužės – nemokamas viešasis transportas

Nuo gegužės 1 dienos viešasis transportas Kretingos mieste bus nemokamas. Tikimasi, kad nemokamas keleivių vežimas skatins gyventojus rinktis viešojo transporto paslaugas, taip didinant socialinių paslaugų prieinamumą, mažinant transporto srautus bei oro užterštumą.

Kretingos rajono savivaldybės tarybos sprendimu vietinio (miesto ir priemiesčio) reguliaraus susisiekimo autobusų maršrutais galės nemokamai naudotis Kretingos rajono gyventojai ir svečiai.

Nemokama keleivių vežimo paslauga bus teikiama iki šių metų gruodžio 31-osios. Patirtas išlaidas Savivaldybė kompensuos iš rajono biudžeto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kokias pratybas šiemet rengs Lietuvos kariuomenė?