V. P. Andriukaitis apie vaikų nenorinčius testuoti tėvus: „Ar yra kokių nors argumentų, išskyrus emocijas?“

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) specialusis pasiuntinys Vytenis Povilas Andriukaitis sako, kad prieš mokinių testavimą kovojantys tėvai neturi jokių argumentų ir remiasi emocijomis. Pasak jo, būtina aktyvi ir vieninga valdžios pozicija dėl testavimo būtinumo.

Vytenis Andriukaitis<br>T.Bauro nuotr.
Vytenis Andriukaitis<br>T.Bauro nuotr.
 Tėvų protestas prieš privalomą testavimą.<br>Stop kadras
 Tėvų protestas prieš privalomą testavimą.<br>Stop kadras
Moksleiviai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Moksleiviai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Moksleiviai.<br>T.Bauro nuotr.
Moksleiviai.<br>T.Bauro nuotr.
Moksleiviai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Moksleiviai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vakcinacija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vakcinacija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vakcinacija.<br>T.Bauro nuotr.
Vakcinacija.<br>T.Bauro nuotr.
Vakcinacija.<br>SAM nuotr.
Vakcinacija.<br>SAM nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

May 4, 2021, 6:08 AM

„Tai yra lygiai tas pats, kaip ir kelių eismo taisyklės. Vairuotojai žino, kad keliuose yra ženklai ir kelių eismo taisyklių privaloma laikytis“, – sako jis.

V.P.Andriukaitis apie galimybių pasą ir jo privilegijas, moksleivių testavimą bei koronaviruso valdymo situaciją „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ diskutavo kartu su sveikatos apsaugos viceministre Živile Simonaityte.

Pirmadienį Vyriausybė ketina priimti tolimesnius sprendimus dėl vadinamojo galimybių paso. Sveikatos apsaugos viceministrė Ž.Simonaitytė teigė, kad jau yra dalykų, dėl kurių galima galutinai apsispręsti – tai veiklos, kurios galėtų būti leidžiamos, taip pat saugios būriuotis galinčių asmenų grupės.

„Natūralu, kad didysis iššūkis yra apsisprendimas dėl viso veikimo mechanizmo – kad jis būtų paprastas, suprantamas, be didesnių lūžimų“, – laidoje „24/7“ teigė ji.

Su galimybių pasu testuotų nemokamai

Pasak viceministrės, kol valstybė neužtikrina masinio vakcinavimo, testavimas gyventojams būtų nemokamas.

„Sutarimas yra vienareikšmiškai aiškus – kadangi šiandien dar negalime visiems žmonėms pasiūlyti vakcinuotis, turime pasiūlyti galimybę nemokamai testuotis. O diskusijos vyksta, kaip efektyviausiai sukurti tą mechanizmą ir kokį jį turėti“, – kalbėjo Ž.Simonaitytė.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) specialusis pasiuntinys Vytenis Povilas Andriukaitis svarstė, kad pats galimybių paso svarstymas yra pavėluotas, tačiau sveikintinas. Vis tik, pasak jo, kiek keistas yra ir paso pavadinimas.

„Nežinau, kodėl testavimas yra susiejamas su galimybėmis. Tai yra diagnostinė priemonė, kuri turi būti daroma valstybės lėšomis – turi būti aiškiai nustatyta, per kiek laiko testavimas duoda rezultatus, bet tai yra diagnistikos priemonė epidemijos plėtrai valdyti, o ne tai, kas susiję su įgytu imunitetu vakcinuojantis ar persirgus.

Testavimas yra kontrolė, nes viruso plėtra kol kas yra nevaldoma“, – aiškino V.P.Andriukaitis.

„Aš, pavyzdžiui, esu vakcinuotas dviem vakcinos dozėmis, bet puikiai suprantu, kad, esant aukštam viruso tankiui, galiu vis tiek pernešti virusą kitam žmogui“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu sveikatos apsaugos viceministrė tvirtino, kad pasas yra labai svarbus tol, kol norintieji dar negali pasiskiepyti.

„Europoje žmonės eidami į teatrą ar didesnį koncertą yra testuojami, ir taip jiems yra suteikiamos galimybės pasinaudoti tam tikra paslauga, kol visai žmonių populiacijai neužtikrinta galimybė vakcinuotis.

Norėtųsi greičiau turėti tos vakcinos ir kad nereikėtų kovoti su laiku, bet būtent dėl to ir kalbame ne apie imuniteto pasą, o apie galimybių“, – pridūrė Ž.Simonaitytė.

Protestuotojai prieš vaikų testavimą neturi jokių argumentų

Nuo gegužės 10-osios į mokyklas galės grįžti ne tik pradinukai ir abiturientai, bet ir 5-11 klasių moksleiviai visose savivaldybėse, jei yra užtikrinamas vienas iš trijų siūlomų testavimo būdų.

Nors viceministrė teigė, kad tam šalyje sudarytos visos sąlygos, V.P.Andriukaitis įžvelgia ir tam tikrų neatliktų valdžios namų darbų bei vieningos pozicijos trūkumą.

„Tikrai matome patirčių iš savivaldybių, kurios tuos testavimo būdus jau taikė ir pradinukams, tai jos puikiai susitvarko. Nemanome, kad tai turėtų kelti problemų 5-11 klasių moksleviams.

Natūralu, kad kiekvienai savivaldybei reikia įsivertinti savo pajėgumus. Lietuvos mastu tos sąlygos yra sudarytos“, – teigė viceministrė.

V.P.Andriukaitis savo ruožtu tikino, kad neseniai nuvilniję tėvų protestai dėl privalomo testavimo parodo, kad nėra vieningos pozicijos, kurią būtų galima iškomunikuoti moksleivių tėvams.

„Turėtų būti labai aktyvi ir vieninga Seimo, Vyriausybės, savivaldybių pozicija dėl testavimo būtinumo. Tai yra lygiai tas pats, kaip ir kelių eismo taisyklės. Vairuotojai žino, kad keliuose yra ženklai ir kelių eismo taisyklių privaloma laikytis, tai mano klausimas – kodėl šiuo atveju kai kurie nenori laikytis privalomų dalykų, kai jie yra akivaizdžiai padedantys apsaugoti kitų žmonių gyvybes ir sveikatą?

Turi būti labai akivaizdi, graži ir teisinga komunikacija apie tai, kad tai nėra žmogaus teisių pažeidimas. Priešingai – tai yra didesnio saugumo užtikrinimas tėvams, vaikams, mokykloms ir visiems kitiems. Kas yra geriau – ar tokia pertvarka pedagoginiame procese, kuri atsilieps vaikų ugdymui, ar sutarti dėl protingų priemonių?

Nesuprantu tų protestuotojų – ar jie turi kokių argumentų, išskyrus emocijas, netikėjimą ir nepasitikėjimą? Turi būti bendras supratimas, kad šios priemonės skirtos apsaugojimui nuo užkrato, nes, persirgus kovidu, irgi dar nėra aišku, ar tai neatsilieps ateityje“, – aiškino Pasaulio sveikatos organizacijos specialusis pasiuntinys.

V.P.Andriukaitis pakomentavo ir galimą Europos sveikatos sąjungos sukūrimą, kuris, pasak jo, suteikia daug vilties.

„Naujausi Eurobarometro tyrimai atskleidė, kad europiečiai dabar pirmoje vietoje mato sveikatos problematiką kaip pačią svarbiausią, o Europos sveikatos sąjungos sukūrimą kaip vieną iš naujų didžiausių tikslų.

Antra – Vokietijos kanclerė Angela Merkel viešai pasakė, kad mano, jog reikalinga ne tik naudotis esamomis priemonėmis, bandant įveikti situaciją, bet galimas ir sutarčių pakeitimas tam, kad Europos sveikatos sąjunga virstų realybe. Tai yra dvi labai stiprios žinios, nes prieš metus tai buvo dar tik entuziastų balsai.

Žmonės turėtų suprasti ir priimti, kad būtų gerai gauti tą patį gydymą per trumpą laiką, nepriklausomai nuo to, ar gyveni mažiau stiprioje ekonominėje valstybėje, ar stipresnėje. Negali būti antrarūšių europiečių ligų gydymo atveju“, – teigė V.P.Andriukaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.