Jaunos gydytojos savižudybė Kaune pasėjo baisių įtarimų: metų metus kentė psichologinį smurtą

Medikų bendruomenę savaitgalį sukrėtė kraupi žinia apie iš gyvenimo pasitraukusią gydytoją. 36 metų anesteziologė – reanimatologė aptikta negyva savo namuose Kaune.

Žvakė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žvakė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Pasak šaltinių, iš gyvenimo pasitraukusi gydytoja įvardijo problemas darbovietėje ir ją engusius asmenis.<br> G.Šiupario nuotr.
 Pasak šaltinių, iš gyvenimo pasitraukusi gydytoja įvardijo problemas darbovietėje ir ją engusius asmenis.<br> G.Šiupario nuotr.
Žvakė<br>V.Balkūno nuotr.
Žvakė<br>V.Balkūno nuotr.
Žvakė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žvakė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 10, 2021, 2:10 PM, atnaujinta May 13, 2021, 2:32 PM

Pasak lrytas.lt šaltinių, gydytoja paliko atsisveikinimo laišką, kuriame įvardijo kaltininkus – Respublikinėje Šiaulių ligoninėje dirbančius keturis vadovaujančius asmenis.

Medikės namiškiai ketina kreiptis į prokuratūrą, kad būtų nubausti kaltieji.

Sutiko kalbėti anonimiškai

Naujienų portalo žurnalistui pavyko surasti kelis medikus, kurie sutiko papasakoti apie jų kolegę pražudžiusį ilgai besitęsusį psichologinį smurtą. Tiesa, ne vienas kalbėti atsisakė, pripažinęs, jog nenori sulaukti atsako iš vadovų. Tuo tarpu atvirai prakalbusieji irgi prašė išsaugoti jų anonimiškumą.

„Tai tęsėsi ne vienerius metus, nes tiesūs, sąžiningi ir atviri žmonės nėra mėgstami, jie dažnai laikomi rakštimi, kuria skubiai reiktų atsisveikinti, – pasakojo šaltiniai. – Šią situaciją galima palyginti su stirnos medžiokle, kai ją persekioja pora dešimčių medžiotojų ir pusšimtis medžioklinių šunų.“

Pasak pašnekovų, jauna gydytoja taikiniu tapo dėl pernelyg drąsiai išsakomos nuomonės, pastebėjimų dėl galimų nesutapimų darbo apskaitos žurnale, be to, būdama puiki specialistė ji drįso įvardinti vyresnių ir daugiau patirties turinčių kolegų klaideles.

Pasirašė taikos sutartį

„Mes esame perspėję, kad ją persekios, bandys susidoroti, bet šis jaunas ir tyras žmogus nenorėjo lankstytis ir iš baimės tylėti. Aišku, ji sulaukė atsako – imta ieškoti lazdos, kuria būtų galima primušti“, – kalbėjo medikai.

Pasak pašnekovų, į atvirą kovą stoti nepabūgusi gydytoja buvo kreipusis į darbo ginčų komisiją. Joje specialistė buvo arti pergalės, bet galiausiai sutiko pasirašyti taikos sutartį: „O tada sulaukė smūgio – neva klastojo dokumentus, nors tikrai nepakenkė nė vienam pacientui, neturėjo ir neieškojo sau finansinės naudos.“

Tačiau netrukus ji sulaukė atsako. Portalo žurnalistas turi liudijimų, kad gydytoją sukompromituoti buvo bandoma renkant slaugytojų parašus: „Praėjusį ketvirtadienį ji buvo atleista. Kiek girdėjome, netgi be išeitinės.“

Ateitį siejo su užsieniu

Pašnekovai neslėpė pakraupę nuo brukamos žinios, kad kolegė galėjo turėti psichikos sutrikimų: „Kaltės besikratantiems taip kalbėti naudinga. Bet ji buvo tiesus, nuoširdus ir labai gabus žmogus, kuris mylėjo gyvenimą.“

Jauna gydytoja dirbo ne tik Šiauliuose, bet ir Kaune, rašė mokslinius darbus. Artimiausia aplinka žinojo apie Vokietijoje gyvenantį draugą. Medikė, matyt, planavo išvažiuoti į užsienį – nuolat mokėsi vokiečių kalbos.

„Mes tikimės, kad ministerija pagaliau atkreips dėmesį, kas darosi jai pavaldžioje įstaigoje. Kiek dar reikia mirčių, kol valdininkai panors matyti problemas?“ – retoriškai klausė medikai.

Priežasčių neįvardijo

RŠL vadovai nuo komentarų susilaikė. Jie per įstaigos viešųjų ryšių specialistę išplatino laišką, kuris neatsakė nė į vieną kilusį klausimą: „Informuojame, kad Respublikinės Šiaulių ligoninės bendruomenę sukrėtė žinia apie gydytojos anesteziologės reanimatologės (...) mirtį. Skaudžią netekties akimirką ligoninės administracija reiškia nuoširdžią užuojautą gydytojos šeimai ir su ja dirbusiems kolegoms.

Medikų bendruomenės vardu prašome susilaikyti nuo neetiškų komentarų ir nepagrįstų teiginių, gydytoja buvo atleista iš darbo Respublikinėje Šiaulių ligoninėje dėl šiurkštaus darbo pareigų pažeidimo. Gydytojos mirties aplinkybės ligoninei nėra žinomos, todėl išsamesni komentarai šiuo metu neteikiami.

Gerbkime mirusiosios atminimą ir artimųjų gedulą. Psichologinę pagalbą ligoninės darbuotojams, patyrusiems krizę ir emocinius sukrėtimus, teikia ligoninės psichologai, psichoterapeutai.“

Lietuva, Eurostato duomenimis, visoje Europos Sąjungoje pirmauja pagal savižudybes. Tiesa, ranka prieš save pakėlusių lietuvių skaičius mažėjo ir pandeminiais 2020 m., rodo Higienos intituto duomenys. Jais remiantis pernai gyvybę sau atėmė 607 Lietuvos gyventojai. Palyginimui, 2019 m. – 658, o 2010 m. – 1018.

Primename, kad prieš pusantrų metų savo namuose nusižudė jaunas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės, žinomos kaip Lazdynų ligoninė, gydytojas, ortopedas traumatologas. Po tragedijos viešojoje erdvėje kurį laiką aktyviai buvo diskutuota dėl medikų mobingo darbe.

Teisėsauga aiškinasi Šiaulių medikės mirties priežastį

Teisėsauga aiškinasi Respublikinėje Šiaulių ligoninėje dirbusios jaunos medikės mirties priežastį, tačiau daugiau detalių neatskleidžia.

Gydymo įstaigos atstovai teigia, kad gydytoja buvo atleista iš darbo praėjusį ketvirtadienį dėl šiurkštaus pareigų pažeidimo.

„Mirties atvejis yra tiriamas. Tai yra tyrimas mirties priežasčiai nustatyti“, – BNS pirmadienį sakė Generalinės prokuratūros atstovė spaudai Elena Martinonienė.

Tačiau daugiau detalių ji neatskleidžia.

„Kol kas jokios detalesnės informacijos negalime pateikti“, – teigė prokuratūros atstovė.

Respublikinės Šiaulių ligoninės atstovė spaudai Sonata Tenytė BNS teigė, kad Anesteziologijos ir intensyvios terapijos centre dirbusi anesteziologė-reanimatologė gydymo įstaigoje dirbo nuo 2014-ųjų rugpjūčio iki šių metų gegužės 6 dienos, kai buvo atleista.

„Gydytoja atleista iš darbo Respublikinėje Šiaulių ligoninėje dėl šiurkštaus darbo pareigų pažeidimo“, – sakė ligoninės atstovė.

Ji neatskleidė pažeidimo turinio dėl „asmens duomenų apsaugos“.

S. Tenytė taip pat sakė, kad gydytojos mirties aplinkybės ligoninei nėra žinomos.

„Gydytojos mirties aplinkybės ligoninei nėra žinomos, todėl išsamesnių komentarų šiuo metu pateikti negalime. Gerbkime mirusiosios atminimą ir artimųjų gedulą“, – teigė ji.

„Visai Respublikinės Šiaulių ligoninės bendruomenei žinia apie gydytojos mirtį netikėta, sukrečianti“, – pridūrė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.