Apie sugrįžimą į darbo grupę skelbę valstiečiai formalumų dar nesutvarkė: posėdžius stebi „YouTube“

Penktadienį vykusiame Seime suburtos rinkimų sistemų peržiūros darbo grupės posėdyje nedalyvavo apie sugrįžimą praėjusią savaitę paskelbusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovai. Darbo grupės vadovas, konservatorius Andrius Vyšniauskas teigė, kad į grupę sugrįžti turėtų iki LVŽS pasitraukimo deleguotos frakcijos narės Rima Baškienė bei Guoda Burokienė, kurios neva tiesiog negalėjo dalyvauti šiame posėdyje dėl kitų darbų.

Rima Baškienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Rima Baškienė<br>V.Skaraičio nuotr.
Rima Baškienė, Laima Mogenienė, Antanas Vinkus, Robertas Šarknickas, Stasys Tumėnas, Domas Griškevičius, Zigmantas Balčytis<br>V.Skaraičio nuotr.
Rima Baškienė, Laima Mogenienė, Antanas Vinkus, Robertas Šarknickas, Stasys Tumėnas, Domas Griškevičius, Zigmantas Balčytis<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Vyšniauskas, Paulė Kuzmickienė, Vytautas Kernagis<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Vyšniauskas, Paulė Kuzmickienė, Vytautas Kernagis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Leonardas Marcinkevičius, ELTA

May 14, 2021, 5:30 PM

Visgi pati valstietė Rima Baškienė teigia, kad jos frakcija nėra Seimo valdybai pateikusi jokio oficialaus rašto, kuriuo informuotų apie sugrįžimą, todėl ji šiame posėdyje net negalėjo dalyvauti.

„Susiskambinome su valstiečių abiem atstovėmis, nėra ten jokios intrigos. Tiesiog atsiprašė, kadangi abidvi yra vienmandatininkės, šiandien turėjo visokiausių renginių, matyt, ten yra visokių šventinių dienų, ir negalėjo tiesiog prisijungti, bet visą informaciją yra gavę ir kitus kartus, tikimės, kad dalyvaus. Jie kaip ir oficialiai sugrįžo, tačiau nebuvo ir kai kurių kitų kolegų“, – po įvykusio posėdžio Eltai teigė grupės vadovas A. Vyšniauskas.

Visgi R. Baškienė savo nedalyvavimą grindė visiškai kitais argumentais. Ji tvirtino, kad pagal galiojančią tvarką, apie tai, kad frakcija deleguoja tam tikrus narius į darbo grupę, būtina informuoti Seimo valdybą, kuri ir yra atsakinga už darbo grupių sudarymą. Tačiau valstiečių frakcija to nėra padariusi, todėl pati R. Baškienė tvirtina net negalėjusi dalyvauti penktadienį vykusiame posėdyje.

„(LVŽS atstovų – ELTA) nebuvo todėl, kad į darbo grupę narius patvirtinti turėtų valdyba. Reiškia, buvo sudaryta darbo grupė. Valstiečiai paskelbė, kad jie iš darbo grupės išeina. Tai Seimo valdyba svarstė ir tada išbraukė, kadangi buvo toks frakcijos pageidavimas. Dabar norint papildyti Seimo valdybos darbo grupę, pirmas veiksmas, kuris turi įvykti, tai turi atsirasti frakcijos pasiūlymas, prašantis į šią darbo grupę įrašyti kažkokius asmenis.

Kadangi frakcija, matyt, dar nepateikė Seimo valdybai, valdyba nepakeitė sudėties, todėl mes be sprendimo vienasmeniškai dalyvauti vienoje ar kitoje veikloje negalime“, – Eltai teigė R. Baškienė, pridurdama, kad darbo grupės nariai net neturėjo tikėtis, kad LVŽS atstovai galėtų dalyvauti šiame posėdyje.

„Negalėjo laukti, nes žinojo, kad nėra Seimo valdybos sprendimo“, – tikino valstietė, pažymėdama, kad Seimo valdyba, frakcijai neinformavus, taip pat savavališkai negali deleguoti narių į darbo grupę.

„Seimo valdyba negali įtraukti iš kažkur išgirdusi pasakymą, kad mes grįžtame. Yra tvarka“,– pažymėjo praėjusios kadencijos Seimo valdybos narė R. Baškienė, kartu teigianti, kad joks frakcijos raštas tikriausiai dar nėra parašytas, tačiau ji pati šios informacijos negalinti kategoriškai patvirtinti.

Darbo grupės posėdžius pasižiūri per „YouTube“

Nepaisant viešo LVŽS pareiškimo apie sugrįžimą, darbo grupės veikloje negalinti dalyvauti valstiečių atstovė teigė, kad dėl susiklosčiusios situacijos ji visus parlamente suburtos darbo grupės posėdžius žiūri socialiniame tinkle „YouTube“, kuriame suteikiama galimybė stebėti viešai prieinamas parlamento veiklos transliacijas.

„Aš nuolat stebėjau per „YouTube“ darbo grupės posėdžius, kai tik galėjau tai daryti, kai nesidubliavo kiti renginiai, ir iš tikrųjų aš džiaugiuosi, kad darbo grupė būtent taip organizavo veiklą, galėjo per „YouTube“ žiūrėti ne tik Baškienė ar Guoda Burokienė, ar dar kažkas, bet labai daug kas klausytis, tie, kurie domisi rinkimų sistemos tobulinimu“, – kalbėjo. R. Baškienė.

ELTA primena, kad kovo 17 d. Seimo valdyba sudarė darbo grupę, kuri iki rugsėjo 10 d. turės peržiūrėti Lietuvos rinkimų sistemų veikimą, apibendrinti teikiamus siūlymus ir pateikti reikalingus įstatymų pakeitimus.

Apie pasitraukimą iš šios grupės, dar prieš pradedant jos darbą, pranešė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Tuomet valstiečiai tvirtino, kad iš esmės nepritaria radikaliai rinkimų sistemos pertvarkai, kurią, pasak jų, inicijuoja valdantieji.

Tačiau Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) praėjusį trečiadienį pranešė siūlantys nekeisti esamų Seimo, prezidento ir Europos Parlamento rinkimų sistemų. Į tai bematant sureagavo valstiečiai.

Praėjusį ketvirtadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga informavo, kad, šios partijos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui pasiūlius, valstiečių frakcija grįžta į Seimo darbo grupę dėl rinkimų sistemos tobulinimo.

Darbo grupę šiuo metu sudaro: A. Vyšniauskas (vadovas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija), Valentinas Bukauskas (vadovo pavaduotojas, Darbo partijos frakcija), Dalia Asanavičiūtė (TS-LKD frakcija), Andrius Kupčinskas (TS-LKD frakcija), Raimundas Lopata (Liberalų sąjūdžio frakcija), Rasa Mačiulytė (Seimo kanceliarija), Vytautas Mitalas (Laisvės frakcija), Audronė Ožiūnienė (Seimo kanceliarija), Julius Sabatauskas (Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija), Stasys Šedbaras (TS-LKD frakcija), Rita Tamašunienė (Mišri Seimo narių grupė).

Į darbo grupę iki LVŽS pasitraukimo buvo įtrauktos frakcijos narės Rima Baškienė bei Guoda Burokienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.