Apie tragediją Šiaulių ligoninėje prakalbusi I. Šimonytė pabrėžė – gavo A. Dulkio pažadą

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad po tragiško įvykio, kuomet gegužės pradžioje iš gyvenimo pasitraukė jauna Šiaulių ligoninės gydytoja, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ėmėsi atitinkamų veiksmų, užtikrinant galimybę įstaigos darbuotojams konfidencialiai pateikti visą tyrimui reikalingą informaciją ministerijos suformuotai Pokyčių inicijavimo grupei. Visgi ministrė pirmininkė akcentuoja, kad negalima skubėti atleidžiant ar nušalinant konkrečius ligoninės administracijos darbuotojus, kadangi tam reikalingas aiškus teisinis pagrindas.

 I.Šimonytė teigė, kad sulaukė A.Dulkio pažado.<br> lrytas.lt koliažas.
 I.Šimonytė teigė, kad sulaukė A.Dulkio pažado.<br> lrytas.lt koliažas.
I.Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
I.Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
I.Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
I.Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
I.Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
I.Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
I.Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
I.Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
I.Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
I.Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
I.Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
I.Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 20, 2021, 9:27 AM

„Labai gerai suprantu, kad visuomenė visais tokiais atvejais labai susijaudina, nes kiekvienas toks atvejis labai sukrečia (...), toks greitas reagavimas atrodo pageidautinas, ir visada tas greitas reagavimas pageidautinas nukirsti kam nors galvą. Nušalinimui yra tam tikri teisiniai pagrindai, turi būti konkretaus žmogaus konkreti atsakomybė“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ kalbėjo I. Šimonytė.

Ji pabrėžia, kad, įstaigoje tikintis reikiamų pokyčių, darbuotojai neturėtų bijoti suteikti reikiamą informaciją tyrimui atlikti. Premjerė tikino, kad SAM dirba, siekiant sudaryti tinkamas sąlygas, jog įstaigos darbuotojai konfidencialiai galėtų atskleisti reikalingus faktus.

„Esu apie tai kalbėjusi su sveikatos ministru, jis man yra davęs žodį, kad sąlygos informaciją pateikti komisijai taip, kad būtų sudarytos prielaidos pasiryžti ir atskleisti tai, kas yra svarbu, bus tikrai sudarytos. Ar žmonės norės tai daryti ar tik tikėsis, kad ta problema išsispręs kažkaip be jų dalyvavimo, čia jau kitas klausimas, bet be žmonių dalyvavimo šita problema tikrai neišsispręs“, – sakė ministrė pirmininkė.

I. Šimonytė teigia suprantanti, kad darbuotojai gali jausti nesaugumo jausmą dalinantis informacija, kadangi išlieka rizika, jog vadovybė nebus pakeista.

„Aš suprantu, kad yra nedrąsu, jog jeigu kažkokią informaciją suteiksi, tai vėliau gali atsiliepti tame pačiame kolektyve, ypač jeigu atsitiktų taip, kad niekas nepasikeičia“, – kalbėjo premjerė, kartu akcentuodama, kad valdžios institucijos, darbuotojams neatskleidus tam tikrų žinomų faktų, tiesiog negalės tinkamai išspręsti problemos.

„Negalima tikėtis, kad, įvykus tokiam įvykiui, ateis valdžia ir išspręs problemą, kuri yra tokia delikati. Nes čia panašiai, kaip šeimos santykiai, taip pat ir darbo kolektyvo santykiai, yra daug nutylėjimų, daug informacijos, kurios žmonės iš šalies tiesiog neturi ir negali turėti“, – tikino I. Šimonytė.

ELTA primena, kad, įvykus krizei Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, sudaryta Pokyčių inicijavimo grupė. Ministerija, bendradarbiaudama su Valstybine darbo inspekcija, ketina pasitelkti psichologus, turinčius ekspertinę patirtį psichikos sveikatai palankios aplinkos ir kultūros organizacijoje klausimais.

SAM praėjusios savaitės pradžioje kreipėsi į gydymo įstaigą dėl faktinių aplinkybių ir papildomos informacijos, galimai susijusios su įvykiu, pateikimo. Pirmadienį, kaip nurodo SAM, informacija buvo gauta ir yra vertinama. Sudarytos grupės tikslas – išnagrinėti, suprasti ir vertinti vykstančius procesus, identifikuoti sistemines problemas, pokyčių reikalaujančias sritis bei imtis priemonių, kad, kaip paaiškėjo, ilgai besitęsianti situacija baigtųsi sprendimais.

Konkretūs įtarimai dėl netinkamo darbo ligoninės vadovybei kol kas nėra pareikšti. Pokyčių inicijavimo grupės užduotis yra vertinti visas aplinkybes, ir, atsiradus bet kokiam pagrįstam įtarimui ar faktui, dėl ko reikėtų pradėti papildomus tyrimus, jie bus nedelsiant pradedami (nelaukiant grupės darbo pabaigos).

Ministerija pabrėžia bendraujanti ir bendradarbiaujanti su visomis pusėmis, yra pasiryžusi jas visas išklausyti, nes situacija yra daugialypė, informacija nuolat kintanti ir pasipildanti naujomis aplinkybėmis

. Su ja siejamas reorganizacijos procesas, mobingo apraiškos, savižudybės, kaip krizinio įvykio, valdymas, tinkamų darbo sąlygų užtikrinimas. Pokyčių inicijavimo grupė sudarys sąlygas kiekvienam bendruomenės nariui būti išklausytam, užtikrinant anonimiškumą, neatskleidžiant informacijos šaltinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.