Europos Vadovų Taryboje kartu su Prezidentu – ir aplinkos viceministrė

Į Europos vadovų tarybą su Prezidentu Gitanu Nausėda vyks ir aplinkos viceministrė Gintarė Krušnienė. Ji prie Europos lyderių derybų stalo šalies vadovui padės formuoti Lietuvos poziciją.

Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-05-20 16:22

„Klimato krizės sprendimas yra pagrindinė tarptautinės politikos kryptis, o Aplinkos ministerija pagal kompetenciją yra atsakinga už klimato kaitos politikos formavimą. Pagaliau aplinkosaugai de facto atstovaujama aukščiausiu lygiu“, – sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas, delegavęs viceministrę į Prezidento delegaciją po trečiadienį vykusio susitikimo su Gitanu Nausėda.

„Europos vadovų taryboje mums bene svarbiausia – veikti sąžiningomis sąlygomis, t. y. prisiimant europinius klimato įsipareigojimus ir užsitikrinant atitinkamą finansinį palaikymą“, – sako Gintarė Krušnienė.

Gegužės 25-ąją Briuselyje Europos šalių lyderiai derėsis dėl finansinių priemonių, žaliųjų fondų plėtros, kuriamo pasienio anglies dioksido korekcinio mechanizmo, kuris sudarys sąlygas ES rinkoje veikiančioms įmonėms sklandžiai veikti neprarandat konkurencingumo pasauliniu mastu.

Ministro teigimu, dabar Europoje vyksta sudėtingos diskusijos – tikslinami įsipareigojimai pagal Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planą ir Teisingos pertvarkos fondą, vadovaujantis teisės aktų paketu „Pasiruošimas 55“ ir Taksonomijos reglamentu. „Europa mūsų prašys, kad nedarytume tarpinių investicijų į iškastinį kurą, atsisakytume jo subsidijų, iš karto pereidami prie tvarių technologijų, ir būtinai keistume mokestinę politiką aplinkosaugai palankia linkme.“, – pažymi Simonas Gentvilas.

Aplinkos ministerija Vyriausybei jau yra pateikusi tokius veiksmus numatančią Nacionalinę klimato kaitos valdymo darbotvarkę ir ruošia teisinį pagrindą Žaliojo kurso tikslus atitinkančiam automobilių taršos mokesčiui, kurį planuojama priimti rudenį.

„Pagrindinėje europinėje darbotvarkėje klimato krizei suvaldyti bus numatytos daugiabučių modernizavimo ir transporto žalinimo, atliekų politikos ir žiedinės ekonomikos priemonės. Europos vadovai spręs ir dėl paramos miškams bei dirvožemiams, kad šios ekosistemos būtų dar labiau plečiamos. Visa tai priklauso Aplinkos ministerijos kompetencijai. Todėl nuo ministerijos veiklos ir priklauso bendroji Lietuvos pozicija“, – sako aplinkos ministras.

Kaip Europos vadovų taryboje pasiekti kuo daugiau realių priemonių, sudarančių galimybes iki 2050-ųjų transformuoti šalies ekonomiką į klimatui neutralią, Simonas Gentvilas ir Gintarė Krušnienė su Gitanu Nausėda aptarė trečiadienį. Aplinkos ministerijos vadovai kartu su šalies Prezidentu ruošiasi kartu dalyvauti ir lapkritį vyksiančioje Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencijoje Glazge.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.