I. Šimonytė: Partnerystės įstatymą galbūt palaikytų daugiau politikų, jei nereikėtų balsuoti

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad Partnerystės įstatymą galbūt palaikytų ir daugiau politikų, jei dėl jo nereikėtų balsuoti.

Ingrida Šimonytė.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

May 21, 2021, 6:08 PM

„Klausimas yra sudėtingas, galbūt net ir yra dalis tokių žmonių, kurie galėtų palaikyti, jei nereikėtų balsuoti. Bet kai reikia balsuoti ir savo poziciją viešai deklaruoti, galbūt yra kažkokių baimių, kad kažkas nesupras ar blogai įvertins“, – BNS Vilniaus rotušėje penktadienį sakė ministrė pirmininkė.

Seime penktadienį registruotas Partnerystės įstatymo projektas, kuris įteisintų tiek vyro ir moters, tiek tos pačios lyties asmenų partnerystę.

Projektu partnerystė apibrėžiama kaip oficialiai registruotas dviejų asmenų bendro gyvenimo faktas, su tikslu sukurti, plėtoti, apsaugoti partnerių santykius.

Nurodoma, kad tie santykiai grindžiami pastoviais „emocinio prieraišumo, tarpusavio supratimo, atsakomybės, pagalbos, pagarbos ir ar panašiais ryšiais bei savanorišku apsisprendimu prisiimti tam tikras teises ir pareigas“.

Didžiausios Seimo valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovas Andrius Navickas sako, kad didesnė dalis frakcijos nusiteikę palaikyti partnerystės įstatymą.

Tuo metu projekto kritikai frakcijoje sako, kad tai atneštų naują, Konstitucijoje nenumatytą šeimos kūrimo pagrindą ir ilgainiui atvertų kelią įvaikinimui.

„Niekada neslėpiau, kad palaiko šitą įstatymo projektą tik dalis žmonių net ir pačioje koalicijoje, tai bus klausimas, kiek bus paramos partijų ar politikų, kurie nepriklauso valdančiajai daugumai“, – komentavo I. Šimonytė.

„Manau, kad reikės dirbti. Jei paramos nebus, kaip ir esu ne kartą sakiusi, tuomet įstatymas nebus priimtas. Tai – ne vienintelis klausimas koalicijos sutartyje, kuris toks gali, deja, būti“, – pridūrė ji.

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis pabrėžė, kad visi piliečiai turi būti saugūs ir lygiateisiai.

„Asmeniskai pritariu siekiui, kad visi Lietuvos piliečiai savo valstybėje būtų saugūs ir lygiateisiai. Kartu, tačiau ne santuokoje, gyvena šimtai tūkstančių Lietuvos porų, kurios kasdien susiduria su daugybe teisinių problemų – joms reikalingas, konstruktyvus, civilizuotas ir orus sprendimas“, – BNS atsiųstame komentare sakė G. Landsbergis.

Opozicinės Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Algirdas Sysas yra vienas projekto teikėjų, tačiau jis patvirtino, kad frakcija dėl jo neturi vieningos nuomonės.

Kitos opozicinės Darbo partijos frakcijos narys Seimo vicepirmininkas Andrius Mazuronis teigia, kad „darbiečiai“ projektui vieningai nepritars.

Tuo metu gausiausios opozicinės partijos – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) – narys ir opozicijos lyderis Saulius Skvernelis teigė projektą galėsiantis komentuoti vėliau, kai su juo susipažins.

Kiek anksčiau šią savaitę LVŽS šešėlinė vyriausybė išplatino pranešimą, kuriame ragino Seimą partnerystės įstatymo projekto nesvarstyti.

Siūlomas Partnerystės įstatymas reglamentuotų nesusituokusių, tačiau bendrai gyvenančių asmenų turtinius ir neturtinius santykius.

Juo būtų sukuriama galimybė pripažinti bendrą dalinę nuosavybę arba, esant poreikiui, nustatyti kitokį, abi puses tenkinantį bendros nuosavybės turto teisinį režimą.

Projektu siūloma leisti partneriams paveldėti turtą be papildomų mokesčių; sukuriami tam tikri asmeninio pobūdžio partnerio įsipareigojimai, t. y. pagarba, lojalumas, partnerio išlaikymo pareiga partnerystės nutraukimo atveju.

Įstatymas leistų pasirinkti partnerio arba naudoti bendrą pavardę, būtų įteisinta galimybė įgalioti veikti vienas kito vardu ir interesais, atstovauti sveikatos priežiūros srityje, gauti su partnerio sveikata susijusią informaciją, įrašoma galimybė neliudyti vienas prieš kitą teisme ir kt.

Projekte numatyta, kad partnerystė įsigaliotų nuo jos registravimo, taip pat nustatyta, kad ji galėtų būti registruojama remiantis teismo sprendimu, kuriuo nustatytas juridinę reikšmę turintis faktas, kad tarp atitinkamų asmenų egzistuoja faktiniai partnerystės santykiai.

Partnerystė abiejų partnerių sutarimu galėtų būti nutraukiama notaro tik tuo atveju, jeigu partneriai neturi bendrų nepilnamečių vaikų. Partneriai, turintys bendrų nepilnamečių vaikų, bendrą susitarimą dėl partnerystės nutraukimo teisinių pasekmių turėtų patvirtinti teismo sprendimu. Norėdamas partnerystę nutraukti vienašališkai partneris turėtų kreiptis į teismą.

Partnerystės įstatymo projekte nėra siūloma keisti dabartinio teisinio reglamentavimo dėl įvaikinimo. Partnerystės instituto kritikai yra išsakę nuogąstavimų, kad su partnerystės įstatymu būtų sudaryta galimybė vienos lyties asmenims įsivaikinti vaikus.

Siūloma, kad Partnerystės įstatymas įsigaliotų nuo 2022 metų sausio 1 dienos.

Lietuvoje partnerystė nėra įteisinta nei vyro ir moters, nei vienos lyties poroms. Keli ankstesni liberalių politikų bandymai šalyje įteisinti civilinę partnerystę Seime nepasiekdavo priėmimo stadijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.