G. Nausėda Baltarusijos veiksmus pavadino terorizmu: prakalbo apie griežtas sankcijas

 Baltarusijos opozicijos žurnalisto Romano Protasevičiaus sulaikymas prievarta nutupdant civilinį lėktuvą yra žmogaus pagrobimas, sako Lietuvos prezidentas.

Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Prezidentūroje, Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Prezidentūroje, Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
sanatorijos „Belorus“ atstovai / Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
sanatorijos „Belorus“ atstovai / Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G. Nausėda susitiko su G. Landsbergiu: toliau taip tęstis nebegali.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G. Nausėda susitiko su G. Landsbergiu: toliau taip tęstis nebegali.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2021-05-23 21:25, atnaujinta 2021-05-25 01:02

„Iš tiesų tai reikia vertinti vienareikšmiai – kaip žmogaus pagrobimą pasinaudojant karine jėga ir pasinaudojant melagingais kaltinimais“, – sekmadienį po susitikimo su užsienio reikalų ministru žurnalistams sakė Gitanas Nausėda.

„Šiandien įvyko precedento neturintis įvykis civilinėje aviacijoje, kuomet civilinis lėktuvas buvo prievarta panaudojant karinius lėktuvus ir nutupdytas Minske“, – pabrėžė jis.

Pirminiais duomenimis, lėktuve buvo 171 keleivis, 18 tautybių, iš jų nepatvirtintais duomenimis, orlaivyje buvo 94 Lietuvos piliečiai.

Pasak G. Nausėdos, prievartinis lėktuvo nutupdymas susijęs su opozicijos žurnalisto R. Protasevičiaus sulaikymu.

„Panaudojant melagingą informaciją, kuri iš pradžių buvo apie sprogmenų buvimą lėktuve, vėliau – apie galimą netvarką lėktuve, pasinaudojant šia informacija formaliai rasta priežastis nutupdyti lėktuvą“, – sakė Lietuvos prezidentas.

Pirminiais duomenimis, iš Minsko į Vilnių skrendančiame lėktuve nėra nei R. Protasevičiaus, nei jo draugės.

Pasak G. Nausėdos, Lietuva reikalauja, kad Baltarusija bematant paleistų sulaikytą opozicijos žurnalistą ir aktyvistą Romaną Protasevičių. Jei į šį reikalavimą nebus atsižvelgta, sekmadienio vakarą akcentavo šalies vadovas, Minsko atžvilgiu gali būti pritaikytos labai griežtos sankcijos.

„Jeigu tai nebus padaryta, kalbėsime apie labai rimtas sankcijas, kurios yra ir Europos Sąjungos dispozicijoje. Yra ir kitų sankcijų arba priemonių, kurios galėtų būti pritaikytos režimui, įskaitant tai, kad Baltarusijos oro erdvė būtų pripažinta nesaugia civilinei aviacijai. Įskaitant tai, kad „Belavia“ lėktuvai netektų teisės leistis ES ir NATO oro uostuose. Be jokios abejonės reikalingas labai išsamus tarptautinės civilinės aviacijos organizacijoje tyrimas, kas atsakytų į klausimus, kas iš tikrųjų atsitiko, kad viduryje baltos dienos buvo įvykdytas – tenka tai konstatuoti – valstybinio terorizmo aktas“, – žurnalistams sakė G. Nausėda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.