Buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras: Kremlius nori veikti mūsų rankomis, o Lietuva neturi kitos išeities

„Ryanair“ lėktuvo, skridusio iš Atėnų į Vilnių, užgrobimas – Kremliaus diriguojama Rusijos Federacijos specialiųjų tarnybų ir oro pajėgų operacija, kurios tikslas – dar labiau supriešinti Baltarusijos režimą su Vakarais, su Europa, tokiu būdu suteikiant Baltarusijai naują galingą impulsą tolesnei integracijai į Rusijos sudėtį. Manevro laisvės neturime nei mes, nei apsišaukėlis „prezidentas“ Aliaksandras Lukašenka. Vienintelė, nors ir nedidelė viltis – kad baltarusių tauta netylės ir Kremliaus operacija žlugs“, – įsitikinęs buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras, ambasadorius Baltarusijoje ir Ukrainoje bei Kovo 11-osios akto signataras Petras Vaitiekūnas.

Diplomatas Petras Vaitiekūnas pasisakė apie Baltarusijos įvykdytą lėktuvo užgrobimą.<br>Lrytas.lt koliažas
Diplomatas Petras Vaitiekūnas pasisakė apie Baltarusijos įvykdytą lėktuvo užgrobimą.<br>Lrytas.lt koliažas
Minsko oro uoste laukiantys keleiviai pargabenimo į Vilnių.<br>Skaitytojo Lino nuotr.
Minsko oro uoste laukiantys keleiviai pargabenimo į Vilnių.<br>Skaitytojo Lino nuotr.
Sekmadienį iš Atėnų į Vilnių skridęs keleivinis laineris buvo priverstinai nutupdytas Minsko oro uoste.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Sekmadienį iš Atėnų į Vilnių skridęs keleivinis laineris buvo priverstinai nutupdytas Minsko oro uoste.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Sekmadienį iš Atėnų į Vilnių skridęs keleivinis laineris buvo priverstinai nutupdytas Minsko oro uoste.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Sekmadienį iš Atėnų į Vilnių skridęs keleivinis laineris buvo priverstinai nutupdytas Minsko oro uoste.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 25, 2021, 7:34 PM, atnaujinta May 25, 2021, 10:21 PM

Nuolat įvykius kaimyninėje šalyje sekantis P.Vaitiekūnas teigė manąs, kad dabar jau būtina nedelsiant įvesti tokias sankcijas Baltarusijai, kurias pajustų ir jos pramonė, ir žmonės: „Tuomet baltarusiai netylėtų“.

– Panašu, kad po Prezidento rinkimų, kuriuos sufalsifikavo diktatorius A.Lukašenka praėjusių metų rugpjūtį, vykę baltarusių protesto akcijos aprimę.

– Taip. Žmonės jau ir bijo vėl išeiti į gatves, ir pavargo, ir įvairių nuotaikų šalyje rankasi. Be to, antirusiškos nuostatos Baltarusijoje nėra itin stiprios.

– Kažin, ar lėktuvo pagrobimo akciją A. Lukašenka būtų įvykdęs be Rusijos pagalbos?

– Labiau, nei akivaizdu. Kas gi iš Atėnų neatskrido į Vilnių? Žurnalistas Ramanas Pratasevičius, jo draugė Sofija Sapega ir kažkokie trys ar keturi rusai. Pastarieji – neabejotinai, Rusijos Federalinės saugumo tarnybos pareigūnai.

– Lietuvos teritoriją lėktuvas būtų pasiekęs po dviejų ar trijų minučių. Gal vis dėlto reikėjo pilotams nepaklusti Baltarusijos atstovų nurodymams sukti į Minską?

– Manyčiau, būtų buvusi per daug didelė rizika. Galėjo numušti.

– Bet jau būtų buvęs per daug didelis skandalas. Juk labai daug žmonių skrido lėktuvu.

– Argi dabar nėra skandalo. Rusija gi turi patirties, numušant keleivinius lėktuvus. Jai tai – ne naujiena.

– Kalbate apie sankcijas Baltarusijai. Kokios gi dabar sankcijos galėtų būti veiksmingos? Anksčiau įvestos Europos Sąjungos (ES) ar JAV sankcijos Baltarusijai buvo lyg nuo žąsies vanduo. A.Lukašenka vis tiek siautėja.

– Reikia tokių sankcijų, kurios išjudintų baltarusius iš esmės ir ilgam.

– Lietuvos vyriausybė paskelbė, kad nuo gegužės 25 d. atvykimas į Lietuvos oro uostus ir išvykimas iš jų bus draudžiamas, jei skrydis vykdomas per Baltarusijos oro erdvės teritoriją. Ministrų kabinetas taip pat pritarė, kad Lietuvos pozicija Europos Vadovų Taryboje būtų papildyta Užsienio reikalų ministerijos siūlymais, į kuriuos įtrauktas ir draudimas visų ES valstybių aviakompanijoms skristi virš Baltarusijos oro erdvės. Bet gi Baltarusijos lėktuvai galės į visas pasaulio šalis skristi per Maskvą. Vadinasi, ir Lietuvos, ir galimos ES sankcijos nebaisios nei A.Lukašenkos, nei Vladimiro Putino režimams.

– Kremlius to ir siekia – mūsų rankomis paspartinti Baltarusijos aneksiją. Tačiau Lietuva neturi kitos išeities. Sankcijos – būtinos. Prieš tokius dalykus negalima užsimerkti.

– Buvo skelbta, kad neseniai tuo pačiu Atėnai-Vilnius reisu skrido ir Baltarusijos opozicijos lyderė, gyvenanti Vilniuje, Sviatlana Cihanouskaja. Tai, kodėl gi jos Kremlius ir A. Lukašenka nepagrobė? Kam gi jiems kur kas smulkesnė žuvis – žurnalistas?

– Kremlius tiesiog dabar pasirinko šitą auką. Jam reikėjo skandalo, sankcijų Baltarusijai iš Vakarų, kad ji dar labiau susilpnėtų ir dar labiau palinktų į Rusijos glėbį. Kitaip tariant, žurnalisto sulaikymas yra didelio Kremliaus plano, vykdomo jau daugiau nei dvidešimt metų, valdant A.Lukašenkai, tąsa, „suvirškinant“ Baltarusiją. Dabar, matyt, nuspręsta tą planą pagreitinti, kad jis dėl kokių nors aplinkybių neįstrigtų, todėl sugalvojo provokaciją su lėktuvo pagrobimu.

Tačiau, pasikartosiu, jokios protingos išeities iš esamos situacijos nėra. Gali būti, kad Lietuva bus įtraukta į cinišką Kremliaus žaidimą, bet sankcijos ir kuo nuožmesnės Baltarusijai yra būtinos nedelsiant. Mes juk už baltarusius jiems nepriklausomos ir demokratinės valstybės nesukursime. Tegul jie patys kyla į kovą už savo šalį.

– Lietuva atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje – įvedusi sankcijas Baltarusijai, gali būti jos žmonių vertinama, kaip priešu.

– Bet juk lėktuvas skrido į Vilnių. Jame buvo labai daug mūsų šalies piliečių. Jei tylėsime, būsime liurbiai.

Kita vertus, įvedant sankcijas Baltarusijai, Lietuva neturėtų būti viena. Reikėtų pasiekti, kad prie sankcijų prisijungtų ir visa ES, ir JAV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.