Dėl Galimybių paso Seimas į KT nesikreips

Seimas atmetė opozicinės Darbo partijos frakcijos siūlymą kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) su prašymu ištirti, ar Galimybių pasas neprieštarauja Konstitucijai.

Vigilijus Jukna<br>T.Bauro nuotr.
Vigilijus Jukna<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Puidokas<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Puidokas<br>V.Skaraičio nuotr.
Mindaugas Puidokas<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Puidokas<br>T.Bauro nuotr.
Vigilijus Jukna<br>T.Bauro nuotr.
Vigilijus Jukna<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 27, 2021, 6:05 PM

Už tai, kad Seimas kreiptųsi į KT ketvirtadienį balsavo 38 Seimo nariai, 58 buvo prieš, 16 parlamentarų susilaikė.

Seimas nesutiko, kad projektas būtų tobulinimas ir nutarė jį atmesti.

KT buvo siūloma paprašyti įvertinti Vyriausybės gegužės 5 d. nutarimo „Dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo“ pakeitimo nuostatas. „Darbiečiai“ siekė išsiaiškinti, ar jos neprieštarauja Konstitucijos apibrėžtiems lygiateisiškumo, proporcingumo ir teisingumo principams.

„Gaila, bet valdančioji dauguma neparodė pagarbos pagrindiniam mūsų šalies įstatymui – Konstitucijai. Lygiateisiškumo principas joje labai aiškiai apibrėžtas, tačiau valdantieji tiesiog neapsisunkino. Nors pasirinktas skambus „Galimybių paso“ pavadinimas, jis suskirstė mūsų šalies žmones į „gerus“ ir „blogus“. Tai jau diskriminacinės nuostatos, nes žmonės, kurie norėtų atitikti šiuos kriterijus neturi tokios galimybės – valstybė nesudarė tam sąlygų“, – sakė Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Vigilijus Jukna.

Pasak Darbo partijos frakcijos, susidaro situacija, kad žmonės traktuojami skirtingai ir čia pažeidžiamas konstitucinis asmenų lygybės principas, t. y. prigimtinė teisė būti traktuojamam vienodai su kitais.

Seimo narys „darbietis“ Mindaugas Puidokas sakė, kad kreipimasis į KT būtų savalaikis ir būtinas sprendimas. Jo vertinimu, Galimybių pasas yra daugiau reklaminė kampanija, o ne bandymas suvaldyti pandemiją Lietuvoje.

Tuo tarpu liberalas Eugenijus Gentvilas tvirtino, kad čia ne konstitucinės problemos, o vienos partijos noras pasidemonstruoti.

Vyriausybės nutarime nurodyti kriterijai, kurie sušvelnins karantino režimo priemones daliai žmonių, jei jie yra pasiskiepiję, jau persirgo COVID-19 liga, turi gautą neigiamą atsakymą arba yra vaikai iki 16 metų.

„Minėti kriterijai, kurie sušvelnins karantino režimo priemones, skirti išimtinai tik šiuos kriterijus atitinkančioms asmenų grupėms. Tokiu būdu yra pažeidžiamas Konstitucijoje įtvirtintas lygiateisiškumo principas, nes kiti asmenys, kurie norėtų atitikti šiuos kriterijus, neturi tokios galimybės, nes valstybė nesudarė sąlygų pasiskiepyti ar testuotis visiems norintiems asmenims. Taigi susidaro situacija, kad asmenys traktuojami skirtingai, pažeidžiamas asmenų lygybės principas, t. y. prigimtinė teisė būti traktuojamam vienodai su kitais. Valstybei reglamentuojant teisinius santykius, teikiant privilegijas ar vienai asmenų grupei suteikiant daugiau teisių nei kitai labai svarbu subalansuoti interesus ir matyti tam tikrą proporcingumą. Taip pat atkreiptinas dėmesys, kad toks privilegijų suteikimas vienai grupei ir nesuteikimas kitai grupei asmenų yra žmogaus teisių pažeidimas, o žmogaus teisės gali būti ribojamos tik įstatymu, t. y. aukštesnę galią turinčiu teisės aktu“, – sakoma atmestame kreipimosi į KT teksto projekte.

Jame pažymima, kad nagrinėjamo Vyriausybės nutarimo kontekste yra užtikrinamos tik vakcinuotų arba persirgusių asmenų teisės, jiems suteikiamos išimtys ir palengvinamos karantino sąlygos, o kitiems asmenims valstybė neužtikrina paprasčiausios galimybės pasinaudoti prieinamu testavimu.

„Įvertinus visus priimtame nutarime patvirtintus kriterijus, pagal kuriuos bus sušvelninamos karantino režimo priemonės, darytina išvada, kad yra pažeidžiamas asmenų lygiateisiškumas“, – sakoma nutarimo projekte dėl kreipimosi į KT. Kaip primena „darbiečiai“, Konstitucinis Teismas ne kartą yra konstatavęs, kad konstitucinio asmenų lygybės principo turi būti laikomasi ir leidžiant įstatymus, ir juos taikant.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.