G. Nausėdos žinia Baltarusijai: diktatorius nesitikėjo šito sprendimo, bet jo medaus mėnuo baigėsi

Autoritarinio Baltarusijos lyderio Aliaksandro Lukašenkos retorika po priverstinai nutupdyto lėktuvo Minske yra „kriminalinio nusikaltėlio žargonas“, tačiau jo medaus mėnuo baigėsi, – tvirtina prezidentas Gitanas Nausėda. Jo teigimu, A.Lukašenka greičiausiai nesitikėjo tokios griežtos Europos Sąjungos (ES) reakcijos, po kurios režimui belieka „graužtis pirštus“.

Pasak G.Nausėdos, dabar „graužtis pirštus režimui“ yra dėl ko, o A.Lukašenka esą turi suprasti, kad gilių susirūpinimų ir pagrūmojimų pirštu laikas baigėsi.<br>Lrytas.lt koliažas
Pasak G.Nausėdos, dabar „graužtis pirštus režimui“ yra dėl ko, o A.Lukašenka esą turi suprasti, kad gilių susirūpinimų ir pagrūmojimų pirštu laikas baigėsi.<br>Lrytas.lt koliažas
Gitanas Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 27, 2021, 5:03 PM, atnaujinta May 27, 2021, 5:28 PM

„Aš manau, kad svarbus sprendimas jau padarytas, t.y. Europos Vadovų Tarybos (EVT) sprendimas pirmadienį. Manau, kad diktatorius nesitikėjo šito sprendimo, jis tikrai skausmingas. Jis bus dar skausmingesnis, kuomet realiai šios sankcijos įsigalios – tiek ekonominio pobūdžio sankcijos, tiek sąrašai dėl asmenų ir juridinių asmenų papildymo.

Taip pat, žinoma, oro erdvės uždarymas, Baltarusijos oro erdvės paskelbimas nesaugia, viskas įvyko iš karto“, – ketvirtadienį lankydamasis Šiaulių regione sakė šalies vadovas.

ES lyderiai pirmadienį pasmerkė Baltarusijos įvykdytą priverstinį keleivinio lainerio nutupdymą bei juo skridusio Ramano Pratasevičiaus bei jo draugės Sofijos Sapegos sulaikymą, taip pat paragino Bendrijos oro bendroves vengti Baltarusijos oro erdvės. Europos vadovai nurodė, kad Bendrija turėtų kuo greičiau apsvarstyti naujas tikslines ekonomines sankcijas Minsko režimui.

Medaus mėnuo baigėsi?

Pasak G.Nausėdos, dabar „graužtis pirštus režimui“ yra dėl ko, o A.Lukašenka esą turi suprasti, kad gilių susirūpinimų ir pagrūmojimų pirštu laikas baigėsi.

„Jie turi suprasti vieną dalyką – kalbų, pagrūmojimų, gilių susirūpinimų laikas baigėsi ir dabar tokio pobūdžio veiksmai bus baudžiami visu griežtumu. Diktatorius privalo apie tai žinoti – jo medaus mėnuo baigėsi“, – kalbėjo prezidentas.

Komentuodamas A.Lukašenkos grasinimus, išsakytus savo šalies parlamente, kad jis nebestabdys narkotikų ir migrantų prie ES sienų, G.Nausėda tokius žodžius pavadino „nusikaltėlio žargonu“. Jis atkreipė dėmesį ir į Astravo atominės elektrinės klausimą.

„Tai jau kriminalinio nusikaltėlio žargonas. Tai tik leidžia suabejoti tuo rojumi, kurį kuria ponas A.Lukašenka savo žemėje. Nes jeigu jis tokį rojų kuria, tai tie visi žmonės, kuriuos jis dabar grasina nukreipti į ES, turėtų likti jo rojaus žemėje. Bet jie kažkodėl nelieka, jie bėga toliau. Tai yra atviras šantažas ir tai dar kartą aktualizuoja Astravo atominės elektrinės klausimą.

Aš labai aiškiai kolegoms pasakiau: supraskite, dabar mes turime ir į Astravą pradėti žiūrėti kitaip (...) nes šis žmogus gali pradėti naudoti atominę elektrinę kaip šantažo įrankį. Ir šantažą toli gražu ne tik Lietuvai, bet visai Europai“, – įsitikinęs jis.

Kaip vertina siūlymą uždrausti baltarusiškų trąšų ir naftos produktų eksportą per Baltijos šalis?

Klausiamas, kaip vertina siūlymą uždrausti baltarusiškų trąšų ir naftos produktų eksportą per Baltijos šalis, Lietuvos vadovas teigė, kad tokio pobūdžio sankcijas reikia labai gerai apgalvoti, jog nebūtų taip, kad „tie, kurie turėtų bijoti mūsų sankcijų, trins rankomis ir juoksis“.

„Aš manau, kad ponas J.Borrellis turėjo labai gerai girdėti, apie ką mes kalbėjome EVT, ir vienas iš aspektų, kurį mes pabrėžėme – ekonominio pobūdžio sankcijos turi būti taikomos, tačiau jos turi būti nutaikytos kryptingai režimui. Jei mes imsimės šitos priemonės, turbūt labiausiai dėl šios priemonės panaudojimo džiaugsis Rusija, kuri dabar kaip tik stengiasi nukreipti visą krovinį į alternatyvius uostus.

Šiuo atveju nuostolių daugiau patirtų, kas tik nori, bet ne Baltarusijos režimas, todėl klausimas, ar šitos priemonės pasiekia tikslinį rezultatą, kurio mes siekiame, verta pagalvoti“, – pažymėjo jis.

„Manau, kad diskusijos tik prasideda, jos turi būti subtilios, gerai apmąstytos, bet mes neturime padaryti taip, kad tie, kurie turėtų bijoti mūsų sankcijų, trins rankomis ir juoksis“, – pridūrė prezidentas.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis trečiadienį duodamas interviu Lisabonoje kalbėjo apie galimybę uždrausti baltarusiškų trąšų eksportą per Baltijos šalis.

„Valstybių ir vyriausybių vadovai pirmadienį paprašė mūsų pasiūlyti sektorines ekonomines sankcijas, kurių mes ES nepratę taikyti, ir kai kas iš karto ateina į galvą. Baltarusija yra didelė kalio trąšų eksportuotoja: 2,5 mlrd. dolerių (2,04 mlrd. eurų).

Viskas keliauja per Baltijos šalis. Tai lengva kontroliuoti, jei tikrai nori“, – sakė J.Borrellis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.