Naujajai socialdemokratų vedlei – netikėtai dosnus piliečių avansas: atsilieka tik nuo G. Nausėdos

Socialdemokratų partijos pirmininke neseniai išrinkta europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė šiame poste dar nieko nespėjo nuveikti, bet pakilo į populiarumo viršūnes. Tai parodė bendrovės „Vilmorus“ gegužės 11–21 dienomis atlikta apklausa.

 Naujajai socialdemokratų vedlei – netikėtai dosnus piliečių avansas: atsilieka tik nuo G. Nausėdos.<br> Lrytas.lt gotomontažas
 Naujajai socialdemokratų vedlei – netikėtai dosnus piliečių avansas: atsilieka tik nuo G. Nausėdos.<br> Lrytas.lt gotomontažas
 Skelbiami naujausi reitingai.
 Skelbiami naujausi reitingai.
 Skelbiami naujausi reitingai.
 Skelbiami naujausi reitingai.
 Skelbiami naujausi reitingai.
 Skelbiami naujausi reitingai.
 Skelbiami naujausi reitingai.
 Skelbiami naujausi reitingai.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 29, 2021, 7:37 AM

Kadaise socialinės apsaugos ir darbo ministrės pareigas ėjusi ir visų Lietuvos pensininkų globėja ar net motina tituluota V.Blinkevičiūtė į šalies politikos erdvę grįžo su trenksmu.

Šią politikę, tapusią socialdemokratų vadove, palankiai įvertino net 49,7 proc. apklausos dalyvių, o nepalankiai – tik 17,6 procento.

Šiuo požiūriu V.Blinkevičiūtė atsilieka tik nuo prezidento Gitano Nausėdos. Beje, šalies vadovo reitingai per pastarąjį mėnesį atsigavo – dabar jį palankiai įvertino 61,4 proc., nepalankiai – 20,2 proc. apklaustųjų (pagal balandį surengtos apklausos rezultatus šie skaičiai buvo atitinkamai 53,8 ir 26,1 proc.).

„Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys svarstė, kad prezidentui atgauti populiarumą galėjo padėti ir jo sveikinimas Didžiojo šeimos gynimo maršo dalyviams. Nors ši kalba buvo įvertinta gana prieštaringai, kitos apklausos rodo, kad didelė visuomenės dalis yra už vadinamąją tradicinę šeimą, kartu kritiškai vertina tos pačios lyties asmenų partnerystę. Ko gero, būtent dėl to G.Nausėdą palaikė ir nemaža dalis „Vilmorus“ apklaustų gyventojų.

Grįžtant prie V.Blinkevičiūtės įvertinimų, verta atkreipti dėmesį, kad 6,6 proc. apklausos dalyvių pasakė, jog ši politikė geriausiai atstovauja jų interesams. Prieš mėnesį tokių buvo tik 2,3 procento. Šioje lentelėje europarlamentarę lenkia tik prezidentas (13,1 proc.) ir gerbėjų gretas kiek išbarsčiusi premjerė Ingrida Šimonytė (9,6 proc.), o ekspremjeras Saulius Skvernelis ir valstiečių vadovas Ramūnas Karbauskis (po 5 proc.) nuo socialdemokratų lyderės atsilieka.

Sunku pasakyti, kiek ilgai V.Blinkevičiūtė liks tokiose populiarumo viršūnėse. Tai gali lemti ir tolesnis politikės elgesys. Tarkime, ar ji vadovaus partijai sėdėdama šiltoje Europos Parlamento kėdėje, ar pasiryš grįžti į kur kas neramesnę šalies politikos sceną?

Kad ir kaip būtų, V.Blinkevičiūtės išrinkimas socialdemokratų vedle bent šiuo metu gerokai išjudino kairiuosius rinkėjus. Apklausa parodė, kad jeigu Seimo rinkimai vyktų dabar, už šią partiją balsuotų 10,2 proc. piliečių. Balandį tokių buvo tik 6,8 procento.

Per mėnesį iš partijų rikiuotės lyderių buvo išstumti valdantieji konservatoriai. Surinkusi 16,2 proc. gyventojų balsų ėmė pirmauti opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Tiesa, tai labiau lėmė ne tiek padidėjęs pasitikėjimas valstiečiais, kiek sumažėjęs (nuo 17 iki 14,8 proc.) Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų rėmėjų būrys.

Gana skeptiškai vertinama ir dešiniųjų Vyriausybės veikla. Šiek tiek sumenko premjerės I.Šimonytės reitingai, taip pat prasčiau įvertinti ir dalis ministrų. Antai sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį palankiai įvertino 33,8 proc., nepalankiai 37,9 proc. žmonių (balandį atitinkamai 36,8 ir 33,6), teisingumo ministrę Eveliną Dobrovolską – atitinkamai 10,7 ir 46,1 proc. (balandį – 12,6 ir 41,1), ekonomikos ir inovacijų ministrę Aušrinę Armonaitę – atitinkamai 18,4 ir 54 proc. (balandį – 21,6 ir 50,9).

Bene labiausiai krito švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės populiarumas. Balandį šią konservatorę palankiai vertino 17,7 proc., nepalankiai – 20 proc. apklaustųjų, o dabar šie skaičiai 12,4 ir 26,7 procento.

Matyt, nieko nuostabaus, kad blaškantis tarp nuotolinio ir kontaktinio ugdymo per pastarąjį mėnesį sumažėjo ir pasitikėjimas švietimu.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.