G. Nausėda apie Baltarusiją: grėsmės suvokimas persmelkęs visą ES, sprendimas – netrukus

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį teigė, kad Europos Sąjungos (ES) atsako veiksmai Baltarusijai dėl nutupdyto lėktuvo – jau netrukus. Anot jo, šalys narės turi imtis visų civilizuotų priemonių, kad tokie Baltarusijos diktatoriaus veiksmai nesikartotų.

Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 31, 2021, 10:11 AM, atnaujinta May 31, 2021, 10:35 AM

„Noriu pasidžiaugti greitu, ryžtingu sprendimu, kurį Europos Taryba padarė prieš kurį laiką, praktiškai per 40 valandų sureaguodama į tai, kas nutiko Baltarusijoje. Tikiu, kad šis ryžtas ir labai aiškus grėsmės suvokimas yra persmelkęs visą Europos Sąjungos institucijų hierarchiją, taigi sprendimai bus netrukus“, – kalbėjo G.Nausėda.

Kalbėdamas apie savaitgalį įvykusį Vladimiro Putino ir Aliaksandro Lukašenkos susitikimą Sočyje G.Nausėda teigė, kad tai puikiai iliustruoja Baltarusijos priklausomybę nuo Rusijos.

„Net jei kartais Baltarusijos diktatorius teigia, kad kalbama apie kažkokį nepriklausomybės gynimą ar savarankiškumą vienoje ar kitoje srityje, mums nereikėtų apsigauti – turime labai gerai suprasti, kad ši valstybė yra visapusiškai, visais požiūriais priklausoma nuo Rusijos.

Dėl to neturėtume puoselėti nė menkiausių iliuzijų. Taigi turime visomis įmanomomis, civilizuotomis priemonėmis sulaikyti Baltarusijos diktatorių nuo tokių veiksmų, su kuriais mes susidūrėme visai neseniai. Geriausias būdas tai padaryti – pakelti tokių veiksmų kainą iki maksimumo, kad tokie veiksmai kainuotų brangiai ir skaudžiai“, – kalbėjo G.Nausėda.

G.Nausėda: galime įgyvendinti ambicingą vakcinacijos tikslą

Pirmadienį prezidentas susitiko su EK nariu Thierry Breton, su kuriuo aptarė pandemijos suvaldymo, vakcinų gamybos, tiekimo grandinių ir ES pramonės ir vidaus rinkos stiprinimo klausimus.

Po susitikimo G.Nausėda teigė, kad numatomos COVID-19 vakcinų tiekimo apimtys leis paskiepyti 70 proc. Lietuvos gyventojų iki vasaros vidurio.

„Galime įgyvendinti tą ambicingą tikslą, kurį iškėliau Lietuvoje dar vasarį – paskiepyti 70 proc. šalies suaugusių gyventojų iki vasaros vidurio. Šiandieninė tiekimo apimčių schema, planai leidžia tą tikslą įgyvendinti.

Iki birželio mėnesio pabaigos ES šalis pasieks 500 mln. vakcinų, tuo metu Lietuvai iki birželio pabaigos pasieks dar 1,3 mln. vienetų vakcinų. Iš viso, iki metų vidurio, turėsime 3 mln. dozių“, – įvardijo prezidentas.

Tuo metu vertindamas vakcinacijos procesą Lietuvoje prezidentas teigė negalintis pasakyti, kad procesas vyksta idealiai, tačiau taip pat pabrėžė, kad šalis nėra tarp atsiliekančiųjų ES kontekste.

„Ypač senjorų skiepijimo srityje galime padaryti daugiau – tiek asmeniškai aiškindami, įtikinėdami. Kitą kartą gal ne tiek įtikinėdami, kiek paprasčiausiai nuoširdžiai kalbėdamiesi su žmonėmis galime pasiekti gerokai daugiau negu mėgindami sukelti tam tikrą spaudimą, raginimą“, – kalbėjo G.Nausėda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?