Posėdyje dėl rinkimų sistemos pokyčių sudalyvavusi A. Širinskienė: jausmas, kad sapnuoju

Darbo grupės dėl rinkimų sistemų peržiūros posėdyje Laisvės partijos nariui Vytautui Mitalui išreiškus poziciją, kad partija pasisako už proporcinę rinkimų sistemą, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narė Agnė Širinskienė teigė, kad jaučiasi kaip sapne, – anot jos, buvo sudarytas įspūdis, kad valdantieji nuo šio klausimo jau atsitraukė.

Agnė Širinskienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Agnė Širinskienė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Andrius Vyšniauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Vyšniauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Laurynas Kasčiūnas, Agnė Širinskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Laurynas Kasčiūnas, Agnė Širinskienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 1, 2021, 11:48 AM, atnaujinta Jun 1, 2021, 2:23 PM

„Net antraštes pasitikrinau, nes toks jausmas, kad sapnuoju – prieš mėnesį buvo valdančiųjų pareiškimai, kad traukiasi nuo idėjos keisti Seimo rinkimų sistemą. Dabar nustebusi klausausi, kad arba kolega V.Mitalas pabėgo iš valdančiųjų, arba valdantieji persigalvojo.

Kaip tą diskusiją suprasti, nes dėl to pasisakymo mes į darbo grupę ir sugrįžome – suprasdami, kad bus realus darbas, o ne bandymai keisti rinkimų sistemą pagal vieną ar kitą kurpalį, kaip lengviau laimėti rinkimus“, – klausė A.Širinskienė.

Savo ruožtu darbo grupės pirmininkas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos (TS-LKD) narys Andrius Vyšniauskas pabrėžė, kad nuo šio klausimo atsitraukė tik konservatoriai.

„Niekada nebuvo pasakyta, kad valdančioji dauguma atsitraukia, nes niekada nebuvo sakoma, kad yra kažkokia valdančiosios daugumos pozicija.

TS-LKD, didžiausia frakcija, pasakė, kad mes šio klausimo nesiūlysime – siūlome rinkimų sistemos nekeisti (...). Natūralu, kad jūs traktavote tai kaip visos valdančiosios daugumos pasiūlymą, tačiau jis – tik vienos iš trijų politinių jėgų“, – aiškino A.Vyšniauskas.

Vis dėlto antradienio darbo grupės posėdžio metu frakcijų atstovai nusprendė, kad Seimo rinkimų sistema nebus koreguojama. 

„Seimo rinkimų sistemos iš esmės nekoreguojame, kitaip tariant – neatsisakome mišrios rinkimų sistemos. Tačiau (...) pabandytume suformuluoti laišką ateities kartoms, išsakant, kur tos problemos yra, kur jas mato politologai.

Pabandytume pasikalbėti su kitomis frakcijomis, ar jos nemato poreikio dar ką koreguoti, suprantant, kad kai darbo grupė baigs darbą ir pateiks rezultatus – Rinkimų kodeksą, įstatymo priėmimo etape Seime įvairios frakcijos, atskiri Seimo nariai dar galės tuos siūlymus teikti“, – darbo grupės nuomonę apibendrino A.Vyšniauskas.

Po posėdžio Vytautas Mitalas portalui lrytas.lt dar kartą patvirtino, kad darbo grupė Laisvės partijos pasiūlymui nepritarė.

Tačiau ir toliau tęsiamos diskusijos dėl kitų su rinkimais susijusių pokyčių. Vienas iš jų – Seimo rinkimų kartelės sumažinimas.

Lietuvos regionų frakcijai priklausanti Rita Tamašunienė pristatė Seimo mišrios grupės ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos siūlymą mažinti rinkimų kartelę iki 4 proc. Šiuo metu į Seimą patenka partijos, pagal surinktus rinkėjų balsus peržengiančios 5 proc. kartelę.

„Būtų suvienodinta Seimo ir savivaldybių tarybų rinkimų nustatytas slenkstis (...) Būtų mažiau prarastų balsų“, – kalbėjo R.Tamašunienė.

„Jeigu iliustratyviai – mums pritrūko 2 tūkst. balsų iki 5 proc., tuo metu 56 tūkst. balsų, skirstant mandatus, buvo prarasti, neįskaityti“, – pavyzdį pateikė parlamentarė.

LVŽS narė A.Širinskienė palaikė siūlymą mažinti rinkimų kartelę.

„Jeigu trijų procentų kartelė daug kam buvo nepriimtina praėjusioje kadencijoje, manyčiau, kad tai būtų tas variantas, kurį būtų galima svarstyti kaip kompromisinį, suprantant, kad didesnis politinių jėgų patenkamumas į parlamentą yra didesnė demokratija.

Gali būti atstovaujami įvairesni žmonių požiūriai, ir tie balsai, kurie kartais sudega daugiamandatėje apygardoje ir paskui sukelia žmonių nusivylimą, tikriausiai sudegtų kur kas mažesniu laipsniu negu sudega su dabartine kartele“, – kalbėjo A.Širinskienė.

Visgi darbo grupės narių nuomonės išsiskyrė, valdančiosios daugumos atstovai konservatoriai, liberalai ir Laisvės partija šio pasiūlymo nepalaikytų. Šio siūlymo teikėjams darbo grupė rekomenduoja teikti įstatymo pataisas rudenį ir siekti palaikymo Seime.

A.Vyšniauskas pažymėjo, kad jeigu įprastai Seime dirba 6-7 partijos, nuleidus rinkimų kartelę Seime didėtų fragmentacija, veiktų 8-9 politinės jėgos.

„Jeigu nekeičiame Seimo rinkimų sistemos, nepereiname prie proporcinės sistemos, tokiu atveju mažesnėms partijoms yra užtikrinamas šioks toks atstovavimas per vienmandates apygardas. Turime rekordiškai didelę mišrią Seimo narių grupę, dabar Regionų frakciją“, – įvertino A.Vyšniauskas.

Darbo grupė dirbs iki Seimo rudens sesijos, kada pateiks darbo rezultatus. Seimo valdybos sudaryta darbo grupė iki rugsėjo 10 dienos turės peržiūrėti Lietuvos rinkimų sistemų veikimą, apibendrinti teikiamus siūlymus ir pateikti reikalingus įstatymų pakeitimus.

Visgi, dar prieš pradedant grupės darbą, LVŽS paskelbė apie pasitraukimą tvirtindami, kad iš esmės nepritaria radikaliai rinkimų sistemos pertvarkai, kurią, pasak jų, inicijuoja valdantieji. Tačiau TS-LKD gegužės pradžioje pranešė siūlantys nekeisti esamų Seimo, prezidento ir Europos Parlamento rinkimų sistemų. Į tai bematant sureagavo valstiečiai ir kitą dieną informavo, kad, šios partijos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui pasiūlius, LVŽS frakcija grįžta į darbo grupę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.