Žinią dėl Partnerystės įstatymo ateities pasiuntęs R. Karbauskis Laisvės partijai mato tik 2 kelius T.Tomilino sprendimą laiko vertybių išdavyste

Ramūnas Karbauskis įsitikinęs, kad 71 balso partnerystės įteisinimui šioje Seimo kadencijoj nebus. Tačiau, anot Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos (LVŽS) šešėlinio ministro ir partijos pirmininko, šis nesėkmingas balsavimas Seime koalicijos santykių nesugriaus.

 R.Karbauskis įsitikinęs, kad 71 balso partnerystės įteisinimui šioje Seimo kadencijoj nebus.<br> lrytas.lt koliažas.
 R.Karbauskis įsitikinęs, kad 71 balso partnerystės įteisinimui šioje Seimo kadencijoj nebus.<br> lrytas.lt koliažas.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2021-06-01 17:25

Tuo metu neramumai bręsta jo pačio vadovaujamoje šešėlinėje Vyriausybėje – dėl balsavimo už Partnerystės įstatymą braška partijos vicepirmininko, šešėlinio ministro Tomo Tomilino kėdė.

Spėja skubėjimo priežastis

R.Karbauskio teigimu, balsavimas dėl Partnerystės parodė, kad vertybiniais klausimais valdančiųjų nuomonės išsiskiria, todėl ir svarstant kitus klausimus koalicijos partnerių palaikymo gali pritrūkti.

Šešėlinis premjeras pastebėjo, kad nors trys valstiečių frakcijos nariai balsavo už partnerystės įstatymą, keturi partijos nariai balsavimo dieną izoliavosi.

„Tai labai gerai žinojo valdančioji dauguma, dėl to, matyt, buvo labai skubama – keturi žmonės šiame balsavime buvo labai daug“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Visgi, R.Karbauskis abejoja, ar Partnerystės įtvirtinimo klausimą rinkimų kampanijos metu kėlusi Laisvės partija, po patirto fiasko balsavime, pradėtų bruzdėti ar galvotų apie pasitraukimą iš valdančiosios koalicijos.

„Nemanau, kad balsavimas (dėl partnerystės – aut.past.) ką nors pakeis. Girdžiu tokią retoriką, kad bandys teikti po kelių, tikriausiai šešių, mėnesių. Atitinkamai konservatoriai, matyt, įtikinėja, kad dabar bus kitaip, bet aš galiu labai aiškiai pasakyti – po šio balsavimo visiškai akivaizdu, kad 71 balso šiam įstatymui priimti šiame Seime, šioje kadencijoje, tikrai nebus“, – įvertino R.Karbauskis.

„Dėl to Laisvės partija turėtų apsispręsti, ar ji renkasi vertybes, ar buvimą valdžioje. Kol kas matomai partija rinksis buvimą valdžioje“, – pridūrė jis.

Dėmesio centre – du partijos nariai

Už partnerystės įstatymą Seime balsavo ir trys valstiečių frakcijos nariai. Vienas iš jų – LVŽS vicepirmininkas Tomas Tomilinas, tokiu veiksmu užsitraukė partijos rūstybę. R.Karbauskis įsitikinęs, kad tokiu balsavimu partijos narys išdavė rinkėjus, todėl nebeturėtų būti šešėliniu socialinės apsaugos ir darbo ministru šešėlinėje valstiečių Vyriausybėje.

„Bet kuriuo atveju tą klausimą svarstysime, nes tradicinė šeima yra pagrindinė mūsų sąjungos vertybė (...). Mano vertinimu, tai buvo mūsų rinkėjų, sąjungos narių ir mūsų atstovaujamų vertybių išdavystė“, – įvertino R.Karbauskis.

Vis dėlto, anot partijos pirmininko, nebus svarstomas T.Tomilino pašalinimas iš partijos.

„Mes tikrai nekelsime klausimo dėl jo šalinimo iš partijos – čia tikrai ne ta situacija. (...) Šešėlinių ministrų iniciatyva yra tokia, kad jis būtų pašalintas iš šešėlinio ministrų kabineto. Taryba aptarinės situaciją, nes toks elgesys – netoleruotinas“, – teigė partijos pirmininkas.

Daug dėmesio pastaruoju metu susilaukė ir kitas frakcijos narys, šešėlinis valstiečių finansų ministras Valius Ąžuolas, vienintelis Seime susilaikęs balsavime dėl rezoliucijos smerkiant Baltarusijos vykdytą orlaivio priverstinį nutupdymą.

Neoficialiomis žiniomis, V.Ąžuolas susilaikė dėl verslo interesų. Anot R.Karbauskio, valstietis turėjo abejonių dėl tam tikros informacijos.

Savo ruožtu konservatorių partijos lyderis Gabrielius Landsbergis anksčiau Seime kalbėjo, kad V.Ąžuolas pateko į Kremliaus naratyvų pinkles ir tą naratyvą skleidžia Lietuvoje.

R.Karbauskis priminė, kad patys konservatoriai, kada 13 jų dėl partnerystės pasiūlė surengti referendumą, savo partijos narius įvardijo kaip dirbančius Rusijai.

„Noriu pasakyti, kada iš Gabrieliaus Landsbergio girdi, kad žmogus yra Rusijos agentas, labai dažnai tai yra pagyrimas. Šiuo atveju, suprantu, kad jis kalbėjo ne apie tokį atvejį, tačiau jie mėtosi kaltinimais, kad žmonės dirba Rusijai, į dešinę ir į kairę, net savo partijos nariams jau taiko tai. O tai, aišku, garbės jiems patiems nedaro“, – vertino R.Karbauskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.