Įvertino Baltarusijos kaltinimus V. Adamkui: leidžiame režimui piktnaudžiauti mūsų teise

Baltarusijos pateiktą prašymą Lietuvos prokurorams apklausti buvusį prezidentą Valdą Adamkų Vilniaus politikos analizės instituto vyr. analitikas Marius Laurinavičius vertina kaip dar vieną režimo šantažo būdą.

TASS/Scanpix nuotr.
TASS/Scanpix nuotr.
Kęstutis Glaveckas, laidotuvės, Valdas Adamkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kęstutis Glaveckas, laidotuvės, Valdas Adamkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Marius Laurinavičius<br>T.Bauro nuotr.
Marius Laurinavičius<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Glaveckas, laidotuvės, Valdas Adamkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Kęstutis Glaveckas, laidotuvės, Valdas Adamkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 2, 2021, 3:40 PM

Anot jo, tai yra vadovėlinis Vladimiro Putino režimo veikimo metodas, kurį galima palyginti su Rusijos vykdomu Sausio 13-osios bylos teisėjų persekiojimu, tačiau šiuo atveju naudojama išgalvota situacija.

„Neva taip jie kovoja prieš Lietuvą, kuri lyderiauja kovoje prieš Baltarusijos režimą. (...) Neaišku, kur tai sugalvota – ar Maskvoje, ar Minske“, – pabrėžė M.Laurinavičius.

Analitiko teigimu, tai yra įprastas šių režimų šantažo būdas. „Neva „Žinokite, kad jūsų svarbūs piliečiai – ar buvę valstybių vadovai, kaip šiuo atveju, ar teisėjai, gali būti persekiojami. Jūs persekiojate A.Lukašenkos ar V.Putino režimą, tai mes persekiosime jus“. Iš esmės signalas yra toks“, – įvertino M.Laurinavičius.

Kaip teigė analitikas, geriausia strategija Lietuvai yra informuoti tarptautinės bendrijos partnerius apie tokius atvejus.

„Imtis veiksmų stengiantis užkirsti kelią Rusijos ir jos satelitų, šiuo atveju – Baltarusijos, piktnaudžiavimui tarptautine teise, tarptautiniais arešto orderiais ir panašiais dalykais.

Tokių režimų bandymas išnaudoti tarptautinę teisę savo tikslams jau seniai matomas ir iš esmės yra pavojingas. Šis atvejis yra dar vienas pagrindas į tai atkreipti tarptautinės bendrijos dėmesį.

Ir apskritai ne tik šiuo atveju reikėtų saugotis, kad pagal kokį nors rusų ar baltarusių orderį nesulaikytų V.Adamkaus, tačiau suprasti, kad tai yra problema, kurią reikia spręsti, nes mes leidžiame visas ribas peržengusiems režimams piktnaudžiauti mūsų teise“, – pabrėžė M.Laurinavičius.

Baltarusijos generalinė prokuratūra trečiadienį pateikė prašymą Lietuvos prokurorams apklausti buvusį prezidentą V.Adamkų kaip liudininką tiriant bylą dėl „Baltarusijos gyventojų genocido“ per Antrąjį pasaulinį karą.

Baltarusijos generalinės prokuratūros valdybos vyriausiasis prokuroras Eduardas Skuratas trečiadienį pareiškė turintis informacijos, kad V.Adamkus buvo Antano Impulevičiaus, kurio vadovaujamas nacių SS pavaldus pagalbinės policijos batalionas per karą vykdė baudžiamąsias operacijas Baltarusijos teritorijoje, patikėtinis.

V.Adamkus šiuos teiginius pavadino nesąmone ir „kvailu bandymu nukreipti dėmesį nuo baltarusių laisvės kovos“.

Lietuvos generalinė prokuratūra BNS trečiadienį patvirtino gavusi Baltarusijos teisinės pagalbos prašymą ir teigia, kad į jį atsakys teisės aktų nustatyta tvarka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.