Politologas: Baltarusijos teisėsaugos kreipimasis dėl V. Adamkaus – bandymas nukreipti dėmesį, į jį reikėtų nereaguoti

Baltarusijos teisėsaugos prašymas leisti kaip liudininką apklausti buvusį Lietuvos prezidentą Valdą Adamkų, tiriant baudžiamąją bylą dėl gyventojų genocido Baltarusijoje Antrojo pasaulinio karo metais tėra bandymas nukreipti dėmesį, teigia Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) politologas Vytis Jurkonis. Politologas įsitikinęs, kad į tokius „absoliučiai nepagrįstus“ pareiškimus Lietuva turėtų niekaip nereaguoti.

Valdas Adamkus<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valdas Adamkus<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Valdas Adamkus<br>T.Bauro nuotr.
Valdas Adamkus<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gailė Jaruševičiūtė, ELTA

2021-06-02 16:19

„Tai bandymas nukreipti dėmesį, bandymas kažkaip labai akiplėšiškai ir negrabiai atsišaudyti. Bet visi turbūt puikiai supranta, kad čia iš dezinformacijos srities dalykai. Man atrodo, reikia daugiau prisiminti, kad Sausio 13-osios bylos atstovai dar yra Baltarusijos teritorijoje, kuriuos reikėtų apklausti, net nekalbant apie represijas Baltarusijoje ir pan.“, – Eltai teigė V. Jurkonis.

Todėl politologas akcentuoja, kad tokie Baltarusijos prašymai atrodo pigiai ir nerimtai. V. Jurkonis įsitikinęs, kad Lietuva niekaip neturėtų reaguoti į tokius Baltarusijos režimo pareiškimus.

„Nes tai yra visiškai vandens drumstimas, kuris absoliučiai niekuo nepagrįstas. To buvo ir siekiama, kad būtų reakcija, kad žurnalistai rašytų. Tai viena diena sugaišta tam, kuomet jūs neatkreipiate dėmesio į Latipovo situaciją, į Protasevičiaus situaciją ir šimtų Baltarusijos piliečių, kurie galbūt kitu būdu būtų jūsų rašomų straipsnių personažais“, – pabrėžė politologas.

V. Jurkonio teigimu, Baltarusijos režimo pareiškimai, nukreipti į kadenciją baigusį Lietuvos prezidentą V. Adamkų yra ne kas kita kaip „kalbėjimasis su kosmosu“.

ELTA primena, kad Baltarusijos generalinė prokuratūra kreipėsi į Lietuvą, prašydama suteikti teisinę pagalbą baudžiamojoje byloje dėl Baltarusijos gyventojų genocido Antrojo pasaulinio karo metais, pranešė tyrimų grupės pirmininko pavaduotojas, Baltarusijos generalinės prokuratūros vyresnysis prokuroras Eduardas Skuratas. Pasak E. Skurato, šioje byloje Baltarusija kaip liudytoją nori apklausti kadenciją baigusį Lietuvos prezidentą V. Adamkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.