V. Blinkevičiūtė – apie pasitraukusius iš partijos, tyčinę valdančiųjų klaidą ir žinutę S. Skverneliui

Net penkiems iš 11 Seimo socialdemokratų (LSDP) frakcijos narių balsavus prieš partnerystės įteisinimą, numatytą partijos rinkiminėje programoje, naujoji LSDP lyderė Vilija Blinkevičiūtė teigė, kad nesėkmingas balsavimas – tikrai ne socialdemokratų kaltė.

Vilija Blinkevičiūtė.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Blinkevičiūtė<br>T.Bauro nuotr.
Europarlamentarė V.Blinkevičiūtė kairiųjų partijai vadovaus iš Briuselio.<br>V.Skaraičio nuotr.
Europarlamentarė V.Blinkevičiūtė kairiųjų partijai vadovaus iš Briuselio.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 7, 2021, 8:05 PM

Anot jos, valdančioji koalicija, skubotai teikdama projektą ir nesitardama su kitomis Seimo frakcijomis, padarė klaidą, tačiau neatmetė, kad reikšmingą vaidmenį suvaidino Seimo vienmandatininkai, balsavę mąstydami apie būsimus rinkimus.

Pasitraukę iš partijos

Praėjusią savaitę dalis LSDP narių pranešė pasitraukiantys iš partijos po to, kai pusė socialdemokratų frakcijos narių nepalaikė partijos programoje įrašyto Partnerystės įteisinimo – projekto, kurį pasirašė jų frakcijos seniūnas Algirdas Sysas.

Socialdemokratų partijos pirmininkė V.Blinkevičiūtė „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ teigė, kad nuo jos išrinkimo iš partijos pasitraukė 31 žmogus, tuo metu į partiją įstojo apie 50.

„Tai rodo, kad priežastys yra įvairios. Gaila kiekvieno žmogaus, kuris nusprendžia išeiti iš partijos. Tie žmonės, apie kuriuos praeitą savaitę daug kalbėta, galvoju, kad jie šiek tiek paskubėjo – negalima dėl vieno atvejo padaryti tokio apibendrinančio sprendimo.

Priešingai – pasikeitus partijos vadovybei turime ieškoti būdų, kaip įstatymiškai reglamentuoti žmonių, gyvenančių kartu, problemas. Tą mes puikiai galime padaryti – mes, socialdemokratai, nenueiname nuo savo įsipareigojimų ir programos“, – tikino partijos lyderė.

V.Blinkevičiūtė kalbėjo, kad negalima teikti jokio įstatymo, ypač tokio, kuris visuomenėje jautriai sutinkamas, Seime neturint daugumos.

„Konservatoriai ir liberalai puikiai žinojo, kad jie neturėjo daugumos net pateikimo stadijoje. Tai yra jų klaida, ir jie turi labai gerai apgalvoti, kodėl jie taip padarė“, – įsitikinusi LSDP pirmininkė.

Kaip ji paaiškintų, kodėl pusė socialdemokratų nebalsavo už Partnerystės įteisinimą, kuris įtrauktas jų pačių 2020 metų rinkiminėje programoje?

„Šį įstatymo projektą rengė ne socialdemokratų partija. Mes net neturėjome galimybės į jį pakankamai įsigilinti. Kad galėtume jį apsvarstyti (...) ir aptarti, kokios strategijos laikomės, kaip jis atliepia mūsų programą ir įsitikinimus, kur mes matome, kad su kažkuo nesutinkame, kur reikia pataisymų. Mes tam neturėjome laiko.

Per vieną naktį tokie dalykai nesprendžiami. Tai yra konservatorių ir liberalų klaida – arba jų tyčinė klaida, ir jie turi ją taisyti“, – kritikos negailėjo V.Blinkevičiūtė.

Pastebėjus, kad balsavimas po pateikimo tam ir yra, kad po jo būtų galima aiškintis, svarstyti komitetuose ir taisyti projektą, tad jeigu partnerystės įtvirtinimas socialdemokratams iš tiesų rūpėtų, jie būtų balsavę „už“, V.Blinkevičiūtė atkirto, kad jeigu jis būtų rūpėjęs valdantiesiems, šie būtų jį suderinę su kitomis frakcijomis.

„Jeigu iš tikrųjų rūpi, tai pirmiausia suderini su įvairiomis politinėmis partijomis ir frakcijomis, ar iš tikrųjų įstatymo projektas ras kitų politinių frakcijų palaikymą, kad praeitų bent pateikimo stadiją“, – rėžė V.Blinkevičiūtė.

Vienmandatininkų faktorius

Vis dėlto, V.Blinkevičiūtė neatmeta to faktoriaus, jog keturi iš penkių projekto nepalaikiusių socialdemokratų – vienmandatininkai, kuriems svarbiau būti perrinktiems negu vykdyti partijos programą.

„Tokių momentų yra ir tą reikia pripažinti. Iš tų pačių liberalų, teikusių įstatymo projektą, net trys nebalsavo „už“, – pastebėjo politikė.

„Atsitiko taip, kaip atsitiko, bet tai tikrai ne socialdemokratų kaltė – absoliučiai to nepriimu“, – pridūrė partijos pirmininkė.

Tuo metu vertindama vieno iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderių Sauliaus Skvernelio teiginius, kad socialdemokratai – valdančiosios koalicijos satelitai, V.Blinkevičiūtė teigė, kad tokios kalbos jau pabodusios.

„Man kartais tai atrodo kaip fantazijos trūkumas. Nes tai nuolat kartojama – sugalvokite ką nors naujo, vyrai mano mielieji. Negrokite kaip kokia užstrigusi plokštelė – tai pabosta“, – atkirto V.Blinkevičiūtė.

Socialdemokratė teigė, jog ilgametę patirtį turinti, ne vieno asmens, atvira partija, net ir būdama opozicijoje, Lietuvai reikalingas įstatymo iniciatyvas palaikys, net jeigu jas teiks konservatoriai ar liberalai.

Partnerystės įstatymo projekto nepalaikė 5 iš 11 Seimo posėdyje dalyvavusių socialdemokratų frakcijos narių – Tomas Bičiūnas, Kęstutis Vilkauskas, Vilija Targamadzė, Liudas Jonaitis ir Vidmantas Kanopa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.