Seimui tvirtinant Vyriausybės ataskaitą pasigirdo ir kritika: priminė A. Armonaitės pareiškimą, pirštu dūrė į esminį rodiklį

Seimas antradienį pritarė premjerės Ingridos Šimonytės gegužės viduryje pristatytai 2020 metų Vyriausybės veiklos ataskaitai, tačiau tiek ataskaita, tiek patys ministrai susilaukė dalies parlamentarų pastabų.

lrytas.lt koliažas
lrytas.lt koliažas
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga, Linas Kukuraitis, Lina Bušinskaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Aurelijus Veryga, Linas Kukuraitis, Lina Bušinskaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Linas Kukuraitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Linas Kukuraitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis.<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 8, 2021, 3:27 PM, atnaujinta Jun 8, 2021, 3:44 PM

Buvęs premjeras Saulius Skvernelis ragino kolegas susitarti ir pakeisti Seimo statutą taip, kad naujai išrinktiems politikams nereikėtų atsiskaityti už buvusios Vyriausybės darbus. Tuo metu buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis teigė, kad Vyriausybės ataskaitoje nebuvo jokios ataskaitos, ir atkreipė dėmesį į prastėjančius Lietuvos demografinius rodiklius.

Priminė buvusius pasisakymus

Kadangi I.Šimonytės Vyriausybė dirbo tik tris 2020 metų savaites, ataskaitoje daugiausiai apžvelgta bendra valstybės, ekonomikos ir visuomenės būklė, įvardijamos planuojamos reformos ir prioritetai.

Seimo opozicijos lyderis, valstietis Saulius Skvernelis antradienio diskusijos metu paragino parlamentarus pakeisti Seimo statutą.

„Sugalvokime bendrą sprendimą, pozicija ir opozicija, kad po ketverių metų (...) turėtume prasmingą diskusiją apie Vyriausybės ataskaitą, kurią kartais labai nuvertiname. Pakeiskime statutą taip, kad iš tiesų ta ataskaita būtų prasminga ir būtų kitokiu laikotarpiu – kad Vyriausybė atsiskaitytų už savo veiklą“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Anot jo, Vyriausybės ataskaita turėtų būti rimtas dokumentas ir rimta diskusija Seime, o vertinimas, pritarti ar nepritarti šiai ataskaitai, neturėtų būti tik formalumas.

„2020 metų vienuoliką Vyriausybės darbo mėnesių vertinu puikiai, o tas tris savaites – labai gerai. Šiek tiek šaržuoju, aišku, tačiau, kad tokio šaržo nereikėtų – raskime savyje sutarimą“, – pridūrė jis.

Tuo pačiu S.Skvernelis kalbėjo, kad didelė dalis Vyriausybės narių jau suprato, kad ateis toks momentas, „kada tavo žodžiai bus prisiminti, ką kalbėjai būnant opozicijoje, ir ką kalbi dabar, kai esi Vyriausybėje“.

„Prisimenu kolegės Aušrinės Armonaitės vertinimą ir pasakymą, kad atrodo, jog dalis ministrų tebėra prastovose. Aš galėčiau irgi pašaržuoti, kad atrodo, jog dalis ministrų dar net neprisiekė ir nesusipažino su savo darbo vietomis ministerijose“, – pakritikavo buvęs premjeras.

S.Skvernelis linkėjo Vyriausybei būti ryžtingesnei ir drąsesnei. „Nebijokite priimti sprendimų, daryti klaidų – tai neišvengiama“, – kalbėjo jis.

Pabrėžė prastėjantį rodiklį

Tuo metu buvęs socialinės apsaugos ir darbo ministras, valstietis Linas Kukuraitis kritikos ministrų kabineto paruoštam dokumentui negailėjo – anot jo, Vyriausybės ataskaitoje nėra jokios ataskaitos, t.y. praėjusių metų aptarimo bei analizės.

„Dominuoja savų planų pristatymas bei atsiskaitoma, kas padaryta kovojant su pandemija šiais metais, o ne tais, už kuriuos atsiskaitoma“, – įvertino L.Kukuraitis.

Anot jo, tai yra apmaudu, nes praėję metai socialinei apsaugai buvo istoriniai. „Tiek sprendimai valdant pandemiją, tiek praėjusiais metais įvykdytos reformos šalia pandemijos bus gairėmis ne vieneriems metams. Ir būtinų, svarbių priemonių, reformų vertinimo neatlikimas yra lyg nubraukimas visų mūsų kartu padarytų didžiulių investicijų į socialinę apsaugą, ir svarbių pamokų šiame laike nepasiėmimas“, – kalbėjo parlamentaras.

Anot jo, šaliai labai svarbus rodiklis – demografinės tendencijos, 2021 metų pradžioje pablogėjo.

„Nepaisant to, kiek šioje ataskaitoje naujoji Vyriausybė giriasi, esminis visai valstybei rodiklis rodo, kad kažkas iš esmės vyksta ne taip. Į tai visi turime atkreipti dėmesį, nes nuo gruodžio mėnesio drastiškai mažėja gyventojų skaičius. Čia reikėtų gilesnės analizės. Korektiškumo atžvilgiu reikėjo tai aptarti ataskaitoje“, – kalbėjo jis.

Plačiau apie I.Šimonytės Vyriausybės ataskaitą galite skaityti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.