Alkoholio vartojimo draudimų atšaukimas buksuoja, jį lydi ir tylus lyderio atsitraukimas

Valdantieji tikina, kad alkoholis netaps koalicijos skyrybų priežastimi, tačiau pripažįsta, jog užmojai persvarstyti praėjusią kadenciją atsiradusius jo vartojimo draudimus pradeda buksuoti.

Aušrinė Armonaitė, Vytautas Mitalas<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Armonaitė, Vytautas Mitalas<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgis Razma<br>V.Skaraičio nuotr.
Jurgis Razma<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Mitalas ir jo bendraminčiai įsitikinę, kad būtina naikinti nelogiškus draudimus.<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Mitalas ir jo bendraminčiai įsitikinę, kad būtina naikinti nelogiškus draudimus.<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Mitalas ir jo bendraminčiai įsitikinę, kad būtina naikinti nelogiškus draudimus.<br>T.Bauro nuotr.
V.Mitalas ir jo bendraminčiai įsitikinę, kad būtina naikinti nelogiškus draudimus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 10, 2021, 10:21 AM, atnaujinta Jun 10, 2021, 2:19 PM

Nors valdančiosios daugumos iniciatyva suburta Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas rengusi darbo grupė išsivaikščiojo jau prieš mėnesį, jos kūrybos vaisiai vis dar nepasiekė Seimo salės.

Pasigirdo abejonių, kad pataisos pavasario sesiją gali ir nepasiekti Seimo salės, mat vienas siūlomas naikinti ribojimas ypač kliūva konservatoriams. Jie abejoja dėl koalicijos partnerių siūlymo grąžinti galimybę alkoholio įsigyti aštuoniolikmečiams.

Nesutarimų kyla ir dėl planų atsisakyti įvestų alkoholio reklamos ribojimų.

Kodėl atsitraukė vadovas?

Valdančiųjų sudarytai darbo grupei vadovavo Laisvės frakcijos atstovas Vytautas Mitalas, bet pastaruoju metu atsitraukė nuo projekto.

Valdantieji neneigia, kad toks V.Mitalo žingsnis gali būti susijęs su žlugusiu partnerystės įteisinimu.

Svarstoma, jog „laisviečiai“, supratę, kad su jais imtas tapatinti dar vienas projektas gali nesulaukti konservatorių palaikymo, nori išvengti antro antausio iš eilės.

To neatmetė ir Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Andrius Bagdonas, į kurio rankas dabar yra perduotas projektas dėl alkoholio.

Reikalauja kompromiso

Konservatoriai siūlo kompromisinį variantą, kad nuo 18 metų būtų leidžiama įsigyti tik silpnesnį alkoholį. Dėl to šioje frakcijoje nuomonės dėl projekto yra pasidalijusios perpus.

Anot Seimo pirmojo vicepirmininko Jurgio Razmos, konservatoriai dėl pataisų greičiausiai balsuos laisvai: „Sunku pasakyti, ar balsavimą lems šis punktas, ar visuma. Aš tikiuosi, kad užteks balsų, kurie atvers kelią tolesnei diskusijai.“

Politikas mano, jog kompromisinis siūlymas sumažintų riziką, kad projektas gali žlugti pirminėje stadijoje.

Tiesa, neaišku, kaip šį kompromisą įvertins pagrindinis projekto iniciatorius V.Mitalas.

„Bet kokiu atveju projektas parengtas, reikia mėginti jį pateikti, nes vargu ar laukimas ką nors pakeistų“, – svarstė konservatorius.

Partneriai drąsinosi

Ar išsiskiriantys požiūriai į valstiečių įvestus alkoholio draudimus dar labiau nekomplikuos po balsavimo dėl partnerystės apniukusių santykių valdančiojoje koalicijoje?

J.Razma ramus, kad balsavimas dėl šio projekto įtakos koalicijos partnerių santykiams neturės.

„Nuomonės dėl ribojimų atlaisvinimo gali būti įvairios. Mes dėl to nesame sutarę koalicijos sutartyje. Buvo tik bendras sutarimas, kad su kai kuriais suvaržymais praėjusią kadenciją buvo persistengta“, – sakė J.Razma.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas taip pat priminė, kad koalicijoje buvo pasiektas sutarimas švelninti suvaržymus: „Bent mes savo rinkimų programoje žadėjome atšaukti nelogiškus draudimus, o amžiaus cenzas yra vienas tokių.“

E.Gentvilas apgailestavo, kad darbo grupėje atsirado labai daug smulkių siūlymų, kurie užgožė esminius, dėl kurių verta kautis: „Dėl to jau ir patys tūptelėjome, išsigandę, ar viskas čia išdegs.“

Liberalas nemato prasmės svarstyti projektą, jei neliktų siūlymų naikinti reklamos draudimus ir parduoti alkoholį 18-mečiams.

„Konservatorių laikysena dėl draudimų naikinimo kelia abejonių. Aišku, tas netikrumo jausmas į koalicijos santykius įsimeta.

Alkoholis kartais išskiria šeimas, bet nemanau, kad dėl to galėtų suskilti koalicijos“, – pusiau rimtai, pusiau juokais svarstė E.Gentvilas.

Tuo metu V.Mitalas įsitikinęs, kad kai kuriuos draudimus atšaukti būtina, ir pats ketina projektą pasirašyti, bet, anot politiko, cementinio sutarimo, kaip jis turi atrodyti ir ar jis turės šimtaprocentį palaikymą, nėra.

„Laisvietis“ taip pat apgailestavo, kad Seime vis dar gausu politikų, kuriems draudimai ir baudimai tebėra patrauklūs.

„Skaudėtų dėl to, kad nebūtų pakeisti praėjusią kadenciją žmonėms ant galvos nuleisti nelogiški draudimai, bet koalicijos santykiams tai didelės įtakos neturės.

Aišku, paramos reikės ieškoti ir už koalicijos ribų“, – kalbėjo V.Mitalas, paklaustas, ar žlugus dar vienai garsiai iniciatyvai nepradės eižėti koalicijos partnerystė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.