Baltijos šalių vadovai paminėjo trėmimų pradžią: ragina pasaulį nepamiršti šių įvykių

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda kartu su Estijos prezidente Kersti Kaljulaid ir Latvijos prezidentu Egilu Levitu pirmadienį paminėjo 80 metų nuo Sovietų Sąjungos organizuotų 1941-ųjų masinių trėmimų Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

Tremtis.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Tremtis.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2021, 8:16 AM

Baltijos šalių vadovai drauge kreipėsi į savo šalių piliečius ir tarptautinę bendruomenę, ragindami nepamiršti pasaulį sukrėtusių Sovietų Sąjungos organizuotų trėmimų, suluošinusių kelių kartų likimus, pranešė Prezidentūra.

„Šiandien tylos minute galime pagerbti aukų atminimą. Bet mes taip pat turime kalbėti. Tokie įvykiai kaip birželio 14 dieną prasidėję trėmimai turėjo savo priežastį. Tai atsitiko todėl, kad dvi blogio jėgos – nacistinė Vokietija ir sovietinis komunistų režimas – sudarė slaptą susitarimą pasidalyti Europą. Pamynę šalių suverenitetą, žmogaus teises ir teisės viršenybę šie du režimai žmonėms sukėlė neapsakomą vargą ir kančių“, – teigia prezidentai.

Valstybių vadovai savo kreipimesi priminė, kad sovietinės okupacijos pasekmės Baltijos šalyse jaučiamos iki šiol, praėjus 30 metų nuo valstybių nepriklausomybės atkūrimo.

Minėdami masinių trėmimų 80-metį prezidentai akcentavo šalių bendradarbiavimo ir vienybės svarbą ES ir NATO, transatlantinių ryšių reikšmę.

Šalių vadovai atkreipė tarptautinės bendruomenės dėmesį į augančias dezinformacijos, istorijos revizionizmo grėsmes, legitimuojančias agresyvius, valstybių suverenitetą pažeidžiančius Rusijos veiksmus Ukrainoje ir Sakartvele.

Savo kreipimąsi prezidentai baigė buvusio JAV Kongreso nario Tomo Lantoso žodžiais: „Civilizacijos pagrindas yra plonas lyg popieriaus lapas. Mes esame jo sergėtojai, tad niekada nepraraskime budrumo.“

Lietuvoje pirmadienį minima Gedulo ir vilties diena – birželio 14-ąją prieš 80 metų šalį okupavę sovietai pradėjo masinius gyventojų trėmimus į Sovietų Sąjungos gilumą.

1941 metų birželio 14 dieną, 3 val. ryto, sovietų represinės struktūros pradėjo masiškai tremti Lietuvos gyventojus į atokias šiaurines teritorijas.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, per keletą dienų į gyvulinius vagonus sugrūsta ir iš Tėvynės išvežta apie 18 tūkst. Lietuvos gyventojų.

1940 metų birželio 15 dieną Sovietų Sąjunga okupavo Lietuvą. Per šią okupaciją įkalinta ir ištremta 280 tūkst. Lietuvos piliečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.