Seimas: sprendimai dėl amžiaus, nuo kada galima vartoti alkoholį, prekybos laiko – rudenį

Seimas vis tik priėmė svarstyti dalies valdančiųjų siūlymus sumažinti amžių, nuo kurio galima vartoti alkoholį, suvienodinti prekybos laiką visomis savaitės dienomis.

Seimas: sprendimai dėl amžiaus, nuo kada galima vartoti alkoholį, prekybos laiko – rudenį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimas: sprendimai dėl amžiaus, nuo kada galima vartoti alkoholį, prekybos laiko – rudenį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimas: sprendimai dėl amžiaus, nuo kada galima vartoti alkoholį, prekybos laiko – rudenį.<br>V.Balkūno nuotr.
Seimas: sprendimai dėl amžiaus, nuo kada galima vartoti alkoholį, prekybos laiko – rudenį.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 17, 2021, 6:08 PM

Už tai ketvirtadienio vakarą balsavo 62 Seimo nariai, prieš – 35 o susilaikė 12 parlamentarai.

Toliau pataisos bus svarstomos ne skubos tvarka, kaip iš pradžių norėta, o rudenį. Dėl jų išvadas teiks Sveikatos reikalų ir Ekonomikos komitetai.

Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų pateikimo tęsinys po pietų buvo paskelbtas, nes Seimo teisininkai dėl pakeitimų pateikė išvadas.

Per pataisų pateikimą Seimui ryte balsavimo dėl pritarimo pakeitimams po pateikimo pasiekti nepavyko, nes „valstietė“ Agnė Širinskienė pranešė, kad pataisos negali būtų toliau svarstomos, nes joms dar nėra pateiktos Seimo Teisės departamento išvados, kurios yra būtinos.

„Projektui net nėra pateikta Teisės departamento išvada, o pateikimo stadijoje, pagal Seimo statutą, ji yra būtina. Tai iš esmės pateikimas šiuo metu negalėtų vykti. Prašyčiau sustabdyti procedūrą ir paskui atitinkamai pakartoti, kai Teisės departamentas spės padaryti išvadą“, – pabrėžė A. Širinskienė.

„Matyt valdantiesiems reikia pasimokyti, kad iš vakaro registravus projektus, ryte nėra išmintina svarstyti, nes nei Teisės departamentas spėja susipažinti, nei Seimo frakcijos“, – pridūrė ji.

Po šios A. Širinskienės pastabos Seimo posėdžiui pirmininkavusi parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen pareiškė, kad pataisų pateikimas stabdomas.

Pataisas panaikinti kai kuriuos alkoholio apribojimus inicijuoja keturi liberalai Andrius Bagdonas Edita Rudelienė, Raimundas Lopata ir Eugenijus Gentvilas bei keturi konservatoriai Vytautas Kernagis, Marius Maldeikis, Arūnas Valinskas, Kristijonas Bartoševičius bei du Laisvės frakcijos nariai Vytautas Mitalas ir Ieva Pakarklytė.

Pristatydamas pataisas A. Bagdonas teigė, kad jomis siekiama „išspręsti nesuderinamus tam tikrus aspektus“.

„Nenormalu buvo praėjusioje kadencijoje priimti cenzą pilnamečiams Lietuvos gyventojams ir apriboti jų teises įsigyti arba neįsigyti alkoholinius gėrimus. (...) Skatinu jaunus žmones nevartoti alkoholinių gėrimų, bet apriboti jų galimybių tikrai nedrįsčiau. (...) Jauni žmonės, ypač kuomet vyksta išleistuvės, baigę mokyklą vaikai vartoja alkoholinius gėrimus ir tai nėra niekam paslaptis, bet jie daro tai neteisėtai ir tampa nusikaltėliais“, – tvirtino A. Bagdonas.

Buvęs sveikatos apaugos ministras Aurelijus Veryga piktinosi, kad draudimus norima naikinti tada, kai Lietuva pagal išgeriamo alkoholio kiekį nėra pasiekusi Europos Sąjungos šalių vidurkio. Tuo metu „valstietė“ Laima Nagienė tvirtino, kad pataisomis skatinama alkoholį vartoti pilnamečius, kurie dar yra moksleiviai.

„Skatiname įsidėti į savo kuprinę alų (...). Nejaugi norime, kad mūsų tauta daugiau išgertų ir iš to mes pasipelnytume? Ar mes norime užauginti sveiką tautą? Mažindami šituos apribojimus, ką išlošiame?“, – kalbėjo ji.

Pataisomis siūloma amžių, nuo kurio galima įsigyti alkoholinių gėrimų, sumažinti priklausomai nuo svaigalų stiprumo, nuo 18 metų leidžiant vartoti iki 15 proc. stiprumo alkoholinius gėrimus, o stipresnius – nuo 20 metų.

Nurodoma, kad alkoholiu visomis savaitės dienomis būtų galima prekiauti nuo 10 iki 20 valandos, įskaitant sekmadienį.

Siūloma leisti mugėse ir parodose prekiauti natūralios fermentacijos alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 15 proc. (šiuo metu mugėse – 7,5 proc., parodose – 13 proc.). Masiniuose renginiuose ir toliau siūloma leisti prekiauti ne stipresniais kaip 7,5 proc. alkoholiniais gėrimais.

Turint neterminuotą mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais licenciją, būtų leidžiama aptarnauti pirkėjus lauko sąlygomis ne didesniu kaip 80 metrų (šiuo metu – 40 metrų) atstumu nuo stacionariosios viešojo maitinimo vietos. Išskyrus tam tikras išimtis, susijusias su valstybės prižiūrimomis sritimis, vietas, kuriose leidžiamas alkoholio vartojimas, būtų leidžiama nustatyti savivaldybių taryboms.

Alkoholio reklama siūloma nelaikyti objektyvios pažintinės, mokslinės ir istorinės informacijos apie alkoholinių gėrimų vartojimo būdus, gamybą, tradicijas, pelnytus apdovanojimus. Reklama taip pat būtų nelaikoma informacija apie alkoholinius gėrimus socialinių tinklų paskyrose, tačiau jose leidžiama tik nemokama įrašų sklaida.

Taip pat siūloma leisti ant alkoholinių gėrimų prekių esančias nuorodas, kurios nukreipia į alkoholinių gėrimų gamintojų interneto svetaines ar socialinių tinklų paskyras, užsienio gamintojų alkoholinių gėrimų prekių ženklinimo tekstus.

Pataisomis siūloma nebereikalauti, kad alkoholinių gėrimų didmeninės prekybos sandėlis būtų registruotas Nekilnojamojo turto registre kaip sandėlis. Tai reiškia, kad alkoholis galėtų būti laikomas bet kokiose patalpose.

Alkoholio kontrolės įstatymus prieš keletą metų smarkiai sugriežtino buvusi „valstiečių“ valdžia – amžiaus kartelė, nuo kada galima vartoti alkoholį, padidinta iki 20 metų, prekybos laikas sutrumpintas nuo 10 iki 20 valandos, sekmadieniais – nuo 10 iki 15 valandos, uždrausta bet kokia alkoholio reklama.

BNS užsakymu „Vilmorus“ gegužę atlikta apklausa rodo, kad 46,5 proc. apklaustųjų nepritaria ar greičiau nepritaria alkoholio prekybos ir reklamos ribojimų peržiūrai, tuo metu jai linkę pritarti 41,5 procento.

Alkoholio kontrolės įstatymus prieš keletą metų smarkiai sugriežtino buvusi „valstiečių“ valdžia – amžiaus kartelė, nuo kada galima vartoti alkoholį, padidinta iki 20 metų, prekybos laikas sutrumpintas nuo 10 iki 20 valandos, sekmadieniais – nuo 10 iki 15 valandos, uždrausta bet kokia alkoholio reklama.

Net 74,6 proc. apklaustųjų nepritarė ar greičiau nepritarė alkoholio pirkėjų amžiaus ribos mažinimui, 59,3 proc. respondentų nepritarė ar greičiau nepritarė alkoholio pardavimo valandų ilginimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.