Projektas dėl narkotikų skinasi kelią Seime: sulaukė palaikymo komitete

Pagrindiniu paskirtas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) trečiadienį pritarė Laisvės frakcijos inicijuotoms mažo kiekio narkotinių medžiagų dekriminalizavimo pataisoms.

Kanapės.<br>T.Bauro nuotr.
Kanapės.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2021, 1:34 PM

Dabar projektas galės būti įtraukiamas į plenarinio posėdžio darbotvarkę. Tačiau opozicijos atstovai komiteto posėdyje siūlė padaryti pertrauką dėl šio klausimo. Visgi toks sprendimas, balsams pasiskirsčius po lygiai, buvo atmestas komiteto pirmininko konservatoriaus Stasio Šedbaro balsu. Taip pat TTK pritarta siūlyti didesnes, nei numatytos pataisų pradiniame variante, baudas už disponavimą mažu narkotinių medžiagų kiekiu.

Šiomis parlamentarės Morganos Danielės inicijuotomis pataisomis siūloma bausmes už mažą narkotinių medžiagų kiekį be tikslo platinti iš Baudžiamojo kodekso (BK) perkelti į Administracinių nusižengimų kodeksą (ANK).

Siūlymą BK panaikinti bausmes už mažo kiekio narkotinių medžiagų turėjimą, paliekant bausmes tik už didesnį negu mažą kiekį, TTK palaikė 4 parlamentarai, 3 balsavo prieš ir 1 susilaikė. Kadangi projektą palaikančių ir nepalaikančių balsai pasiskirstė po lygiai, palaikymą šiam projektui lėmė jo pirmininko S. Šedbaro balsas.

Tuo tarpu siūlymą įtraukti bausmes už disponavimą mažu narkotikų kiekiu į ANK, palaikė 4 parlamentarai, o dar 3 balsavo prieš. Regionų frakcijos narys Česlavas Olševskis šiame balsavime atsisakė dalyvauti, kadangi jis palaikė siūlymą atidėti viso projekto svarstymą.

A. Širinskienė siūlė padaryti pertrauką šio klausimo svarstyme

Komiteto posėdyje dalyvavusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narė Agnė Širinskienė siūlė komiteto nariams padaryti pertrauką šio projekto svarstyme, kadangi Seime taip pat yra įregistruotas BK 199 straipsnio, reglamentuojančio bausmes už kontrabandą, pakeitimas. „Valstietė“ siūlė palaukti, kol komitetai įvertins ir pastarąjį projektą, ir šias dvi iniciatyvas, apjungus, svarstyti kartu.

„Būtų išmintingiausia daryti pertrauką dabar, pateikti tą projektą, per vasarą padirbėti ir turėti normalų rezultatą. Jūs patys valdantieji sakote, kad reikia mažinti projektų skaičių Seime, o dabar mes darome taip, kad gabaliuką čia pataisysime, o jau yra įregistruotas kitas projektas, kuris yra lydintysis. Kas atsitiks, jeigu mes tiesiog per vasarą sutvarkysime projektą“, – siūlymą teikė A. Širinskienė.

Visgi tokį „valstietės“ siūlymą posėdyje taip pat dalyvavusi Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė pavadino manipuliacija, kadangi dviejų atskirų pateikimą praėjusių projektų esą sujungti ir svarstyti kartu komitetai tiesiog neturi teisės.

„Kviečiu nemanipuliuoti ir nežongliruoti taisyklėmis. Mes puikiai žinome, kad įstatymo pakeitime dviem kitiems straipsniams inkorporuoti naujo straipsnio mes negalime, tačiau mes galime kartu, vėlesnėse stadijose svarstyti 199 straipsnio pakeitimą“, – tvirtino A. Armonaitė.

Galiausiai balsuojant dėl pertraukos, 4 komiteto nariai palaikė A. Širinskienės siūlymą, o prieš balsavo taip pat 4 parlamentarai, todėl galutinį sprendimą nedaryti pertraukos lėmė komiteto pirmininko balsas, kuris balsams pasidalinus po lygiai, būna lemiamas.

Komitetas siūlo įvesti didesnes baudas, nei projekto iniciatoriai

Komiteto nariai taip pat nusprendė palaikyti siūlymą, numatyti didesnes, nei numatyta pradiniame projekto variante baudas už disponavimą nedideliu narkotinių medžiagų kiekiu. Projekte šiuo metu numatytos baudos nuo 20 iki 100 eurų už pirmąjį nusižengimą, o už pakartotinį iki 200 eurų maksimalus baudos dydis. Komitetas pritarė siūlymui baudas už pirmą nusižengimą didinti ir numatyti dydžius nuo 100 iki 200 eurų. O už pakartotinį nusižengimą nuo 300 iki 400 eurų.

Projektą jau apsvarsčius ir Žmogaus teisių bei Sveikatos reikalų komitetams, jis galės būti įtraukiamas į plenarinio posėdžio darbotvarkę. Laisvės frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė birželio pradžioje Eltai yra sakiusi, kad tikisi, jog parlamentarai dekriminalizavimo projektą spės priimti dar iki Seimo pavasario sesijos pabaigos. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.