Valdant migrantų krizę savivaldybės ragina greičiau įrengti stovyklas, pasirūpinti apsauga

Valdant migrantų krizę, savivaldybės ragina Vyriausybę greičiau sutelkti migrantus vienoje vietoje įrengiant gyvenimui tinkamą infrastruktūrą, užtikrinti apsaugą, numatyti kompensacinius mechanizmus patiriamoms išlaidoms.

Pabradės pabėgėlių registracijos centras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pabradės pabėgėlių registracijos centras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2021, 12:25 PM

Kaip ketvirtadienį informavo Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA), šie ir kiti siūlymai Vyriausybei, kaip sklandžiau valdyti migrantų situaciją, patvirtinti trečiadienį per išplėstinį LSA valdybos posėdį.

Savivaldybės tvirtina palaikančios principą lokalizuoti migrantų gyvenamąją vietą specialiai tam įrengtoje infrastruktūroje.

„Tačiau būtina užtikrinti, kad ši infrastruktūra būtų sukurta kuo greičiau ir, praėjus 10 dienų karantinavimosi laikotarpiui, migrantai būtų joje apgyvendinti. Savivaldybės atkreipia dėmesį, kad nors jos buvo įpareigotos suteikti patalpas tik karantinavimosi laikotarpiui, akivaizdu, jog po kelių dienų jam pasibaigus migrantai liks šiose patalpose, tuo pat metu kasdien didėjant naujų migrantų skaičiui“, – įspėja asociacija.

LSA prezidentas Mindaugas Sinkevičius sako, kad kaip ir kovojant su COVID-19 pandemija, savivaldybės yra pasirengusios padėti valdyti ir šią krizę.

„Ir nors matome, kad šiam iššūkiui tinkamai pasirengta nebuvo, o kai kurie svarbūs sprendimai nepriimami iki šiol, dabar turime laiko tik tam, kad susitelktume, girdėtume vienas kitą ir imtumėmės veiksmų kiekvienas pagal savo kompetenciją. Tik taip kontroliuosime situaciją“, – teigia LSA vadovas.

Taip pat savivaldybės pabrėžia, kad plūstant migrantams, gyventojai reiškia susirūpinimą dėl savo saugumo, o savivaldybės neturi viešosios apsaugos padalinių ar šią funkciją vykdančios savivaldybei pavaldžių įmonių.

Todėl, jų manymu, apsaugą turėtų užtikrinti Vidaus reikalų ministerijai pavaldžios institucijos arba, numačius kompensavimą, savivaldybės galėtų samdyti privačias apsaugos įmones.

Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad būtina užtikrinti tinkamą komunikaciją gyventojams, ir savivaldybės „yra pasirengusios padėti ir prisidėti“ ją vykdant.

Teigiama, kad savivaldybės, apgyvendinusios migrantus, kasdien susiduria su išlaidomis užtikrinant migrantų higieną, medicinos ir kitus reikmenis, tad taip pat svarbu žinoti, kokios lėšos bus kompensuotos iš Vyriausybės rezervo.

„Taip pat svarbu įteisinti papildomą apmokėjimą tiems savivaldybių darbuotojams, kurie šiomis savaitėmis dirba viršvalandžius bei poilsio dienomis. Todėl artimiausiu metu būtina parengti aiškų savivaldybių patirtų išlaidų kompensavimo algoritmą, kuriame būtų numatytos tikslios išlaidų kategorijos“, – sakoma pranešime.

Savivaldybių vadovai atkreipia dėmesį, kad būtina kuo greičiau nustatyti ne tik užsieniečių testavimo dėl koronaviruso mechanizmą, bet ir gydymo sąlygas taip, kad šalies sveikatos apsaugos sistema ir toliau veiktų sklandžiai.

Savivaldybės taip pat ragina inicijuoti Vyriausybės lygio reguliarius tarpinstitucinius pasitarimus, kuriuose esminiai situacijos valdymo veiksmai būtų derinami arba iš anksto aptarti su savivaldybėmis dalyvaujant Finansų, Sveikatos apsaugos ministerijoms bei kitoms susijusioms tarnyboms. Toks formatas, pasak savivaldybių, skatintų sklandų bendradarbiavimą, sumažintų interpretacijų galimybes bei leistų laiku ir tinkamai apie sprendimus komunikuoti su vietos gyventojais.

Lietuva pastaraisiais mėnesiais susiduria su keliolika kartų išaugusiais nelegalių migrantų srautais Baltarusijos pasienyje. Lietuvos pareigūnai teigia, kad tai – organizuota Baltarusijos režimo hibridinė ataka prieš Lietuvą. Iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikyti 1509 neteisėti migrantai.

Vyriausybė dėl šios padėties yra paskelbusi ekstremalią padėtį. Nepakankant vietos migrantams apgyvendinti, ieškoma naujų sprendimų – rengiamasi statyti palapinių, modulinių namelių miestelius, diegti fizinį barjerą Lietuvos ir Baltarusijos pasienio karščiausiuose taškuose. Taip pat Vyriausybė teigia derinanti delegacijų vizitus į Turkiją bei Iraką – iš šių valstybių per Baltarusiją keliauja didžiausi migrantų srautai.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.