I. Šimonytė: Vyriausybė diskutuos, kokias sąlygas nustatyti, kad neturėtume apgulties ligoninėse

Premjerės Ingridos Šimonytės teigimu, Lietuvoje sulėtėjus vakcinacijos nuo COVID-19 tempams bei kylant koronaviruso atvejų skaičiui, Vyriausybė turės grįžti prie diskusijų apie tai, kokias sąlygas reikėtų nustatyti, kad šalies ligoninės vėl nepatirtų apgulties.

Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
I.<br>LRVK (L.Penek) nuotr.
I.<br>LRVK (L.Penek) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-07-13 12:03, atnaujinta 2021-07-13 12:40

„Šiandien galiu pasakyti tiek, kad situacija yra, kaip ir buvo prognozuota, prastėjanti. Atvejų skaičius auga sparčiai, ir tai nėra tik Lietuvos fenomenas. Turbūt daugumoje Europos Sąjungos valstybių atvejų skaičius per pastarąsias kelias savaites padidėjo kartais.

Kai kur jau net ir pralenkė buvusios bangos aukštį. Nepaisant to, kad tai yra šalys, kuriose vakcinacijos laipsnis yra aukštesnis negu Lietuvos“, – antradienį teigė premjerė.

Anot jos, sunku tiesiogiai įvertinti, kas turi daugiausiai įtakos augančiam užsikrėtimų skaičiui – ar štamo, ar žmonių gyvenimo būdo ypatybės.

„Tos situacijos negalime nematyti, nes skiepijimasis pastarosiomis savaitėmis vyksta labai vangiai. Tai reiškia, kad Vyriausybei teks grįžti prie diskusijų, kokias sąlygas nustatyti, kad vėl neturėtume didelės apgulties ligoninėse“, – sakė I.Šimonytė.

Anot premjerės, gąsdina ne pats koronaviruso atvejų skaičius.

„Jeigu tai yra atvejų skaičius, kuris nevirsta užimtomis lovomis ligoninėse, ir ypač, reanimacijose, tai yra vienas dalykas. Bet jeigu tai yra atvejų skaičius, kuris virsta užimtomis lovomis ligoninėse, tai reiškia, kad žmonės negauna kitų medicinos paslaugų – tai yra labai didelė problema.

Todėl turėsime ieškoti visų būdų, kad neleistume tokiai problemai išsikėroti. Kokie tai būdai bus – manau, kad Vyriausybė turės diskusiją, ir tą praneš papildomai“, – informavo premjerė.

Kokios priemonės bus svarstomos?

Premjerės teigimu, gali būti grįžtama prie anksčiau taikytų priemonių, susijusių su Galimybių paso privilegijomis.

„Neatmetu situacijos, kad gali būti vėl susietas tam tikras veiklų ratas su tuo, ar turi, ar neturi žmogus Galimybių paso. Tačiau, kadangi vis dar yra liepos vidurys, vis dar laiko ir galimybių skiepytis yra labai daug, aš vis dėlto naudočiausi proga dar kartą paraginti skiepytis žmones, kurie dabar skiepijasi vangiausiai – žmonės nuo 20 iki 40 metų amžiaus.

Ir tai man yra sunkiai suprantama, nes tai yra mobiliausi žmonės, kurie turbūt labiausiai norėtų ir keliauti, turėti lankstesnes galimybes pramogauti ar naudotis kokiomis nors paslaugomis“, – pažymėjo premjerė.

Paklausta, ar Vyriausybė svarstytų Latvijos sprendimą leisti darbdaviams atleisti nepasiskiepijusius darbuotojus, premjerė teigė, kad tai yra „tolimesnis dalykas opcijų sąraše“, kadangi pasiskiepijusių žmonių rodiklis Lietuvoje yra gerokai didesnis.

I.Šimonytė teigė, kad šią savaitę Vyriausybė turėtų svarstyti privalomojo testavimo apimčių išplėtimą.

„Ar reikės diskutuoti taip pat ir apie tam tikrų darbų sąsajas su pasiskiepijimu – negaliu to atmesti, bet kol kas to nediskutuojame“, – teigė I.Šimonytė.

Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 86 nauji koronaviruso atvejai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.