Pažadai, kuriuos G. Nausėdai pildyti sekasi sunkiausiai, ir kas rodo dvigubus standartus?

Vertindami dvejus Gitano Nausėdos prezidentavimo metus politikos ekspertai daugiausiai pastabų išreiškia dėl neišpildyto rinkiminio pažado vienyti visuomenę, taip pat – dėl dvigubų standartų. Tačiau dalis politologų įsitikinę, kad prezidentui koją kišo tiek valdančiųjų palaikymo trūkumas, tiek pandemija.

G.Nausėda.<br>Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos (R.Dačkaus) nuotr.
G.Nausėda.<br>Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos (R.Dačkaus) nuotr.
Lauras Bielinis.<br>D.Umbraso nuotr.
Lauras Bielinis.<br>D.Umbraso nuotr.
Šarūnas Liekis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šarūnas Liekis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rimvydas Valatka.<br>V.Balkūno nuotr.
Rimvydas Valatka.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 13, 2021, 7:51 PM, atnaujinta Jul 13, 2021, 7:52 PM

Pastebi neįgyvendintus pažadus

Politikos apžvalgininkas Rimvydas Valatka, vertindamas dvejus Gitano Nausėdos prezidentavimo metus žodžio kišenėje neieškojo.

„Geriausias komentaras apie šį prezidentą būtų jokio komentaro. Tai yra pats nykiausias Lietuvos prezidentas per visą tą laiką, kai Lietuva yra turėjusi prezidentus, įskaitant ir tarpukario Lietuvą“, – „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo R.Valatka.

Tačiau politologas Lauras Bielinis įsitikinęs, jog koją prezidentui kišo tiek valdančiųjų palaikymo trūkumas, tiek pandemija.

„Prezidentas iš tiesų turi aktyviai dalyvauti visuomenės gyvenime ir būti matomas visuomenėje – iš tiesų, per šiuos dvejus metus ji buvo labai stipriai suvaržyta. Tai yra dvi didžiosios problemos, kurias prezidentas bando spręsti“, – įvardijo L.Bielinis.

Remiantis visuomenės nuomonių apklausomis, prezidentas lieka populiariausiu politiku Lietuvoje, tačiau per dvejus prezidentavimo metus G.Nausėda sulaukė nemažai kritikos, daugiausia dėl neįgyvendinamų rinkiminių pažadų, tarp kurių – visuomenės vienijimas.

Politinės komunikacijos specialistas Andrius Šuminas teigė, kad prezidentui nepavyksta būti vienytoju.

„Nepavyksta skirtingų pažiūrų žmonių susodinti prie vieno stalo arba net pasikviesti savo kritikus, megzti su jais dialogą, su jais kalbėtis“, – kalbėjo A.Šuminas.

Tuo metu politologas L.Bielinis tikina, kad pastaraisiais metais tai pradėjo keistis.

„Jau sugeba surasti tas vietas ir tuos komunikacinius taškus, kurie leistų jam aktyviau veikti ir realizuoti savo tikslus. Nesakyčiau, kad tie tikslai, kurie buvo paskelbti inauguracijos metu, kad jų kryptimi einama energingai, tačiau po truputį realizuojasi tai, ką turi vykdyti prezidentas“, – kalbėjo L.Bielinis.

R.Valatka sako, kad prezidento vykdoma politika nėra nuosekli, o kai kurie sprendimai byloja apie dvigubus standartus.

„Prezidentas nuoseklus yra tik tame, kad jis siekia ribinių arba užribinių žmonių palaikymo. O šiaip jo politika yra nenuosekli, jis yra užmaršus, neturi lyderiui būdingų savybių. Nieko gero iš tos prezidentūros laukti ir artimiausius trejus metus neišeina“, – kalbėjo R.Valatka.

Politinės komunikacijos specialistas A.Šuminas prisimena ir pernai per Kalėdas nutikusį momentą.

„Tas pats įvykis su į Lietuvą grįžusia dukra iš esmės rodo tarsi dvigubus standartus, kai iš vienos pusės prezidentas kvietė susitelkti, likti namuose, o savo veiksmais rodė šiek tiek kitokius dalykus“, – kalbėjo A.Šuminas.

Kritika dėl dviprasmiškų sprendimų

Pastaruoju metu prezidentas sulaukė dalies visuomenės kritikos ir už pasirinkimus, galimai paminančius Europos Sąjungos vertybes. Politologas Šarūnas Liekis „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ teigė, kad G.Nausėda atstovauja Lietuvos rinkėjų daugumai.

„Akivaizdu, kad prezidentas, kadangi jis išrinktas daugumos balsais, centro-kairės balsais, tai tie balsai nepriima tos politikos, kurią siūlo dabartinė Vyriausybė.

Daugumai žmonių, kurie yra pakankamai socialiai konservatorių pažiūrų, atrodo, kad tai yra nepriimtina politikos kryptis“ – kalbėjo Š.Liekis.

Trečiadienį prezidentas rengia konferenciją, skirtą antriesiems kadencijos metams apžvelgti.

2019 m. prezidento rinkimuose nugalėjusio, beveik 66 proc. rinkėjų balsų surinkusio G.Nausėdos laukia dar treji kadencijos metai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.